Langstaarthagedis
Langstaarthagedissen zijn dagactieve hagedissen die makkelijk herkenbaar zijn aan hun uitzonderlijk lange staart. Het zijn levendige dieren die dankzij hun gedrag en hun uiterlijk erg mooi zijn om naar te kijken.
Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de langstaarthagedis het huisdier is dat u zoekt.
Algemeen
De langstaarthagedis is een lange, slanke hagedis die behoort tot de familie van de echte hagedissen, Lacertidae. Deze dieren hebben een staart die een lengte tot 30 centimeter kan halen. Het lichaam van de langstaarthagedis is ongeveer zes centimeter lang. De bovenkant is donkerbruin of olijfgroen, met daaronder beige lengtestrepen. Jonge en halfwas langstaarthagedissen hebben een groenere waas over hun lichaam dan volwassen langstaarthagedissen.
Een langstaarthagedis kan bij goede verzorging meer dan vijf jaar oud worden.
Van nature
De langstaarthagedis komt van nature voor in Zuidoost-Azië, in de landen China, Vietnam, Laos, Thailand en Indonesië. Ze leven in warme, zonnige graslanden en open bossen. Langstaarthagedissen zijn dagactief en zonnen graag. Het zijn vrij actieve dieren. De langstaarthagedis tolereert vrij gemakkelijk soortgenoten in zijn omgeving. Het is echter geen groepsdier, hij vertoont naar soortgenoten geen sociaal groepsgedrag.
Huisvesting
Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. In de handleiding over terrariumtechniek leest u hoe u dat aan kunt pakken.
Het beste kunt u langstaarthagedissen in een terrarium houden. Het terrarium kan gemaakt zijn van glas, kunststof of hout. Een goede ventilatie is zeer belangrijk. De minimale afmetingen van een terrarium voor maximaal drie koppels zijn 100 x 40 x 60 centimeter (lengte x breedte x hoogte). Mannen verdragen elkaar redelijk goed, maar in de paartijd kan het samenhouden van meerdere mannen problemen geven.
Het terrarium heeft overdag een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. ’s Nachts is de temperatuur lager, ongeveer 20 tot 21 graden Celsius. Met behulp van spotjes kunt u een paar warme, droge plaatsen creëren. Direct onder deze warmtelampen mag de temperatuur maximaal 35 graden Celsius zijn.
Verder kunt u voor de verlichting een UV-lamp gebruiken als vervanging voor daglicht. Bij dit licht komen de kleuren beter tot uiting en wordt zowel het eet- als paargedrag gestimuleerd. Bovendien wordt onder invloed van UV-licht in de huid vitamine D3 aangemaakt, belangrijk voor de opbouw van botten. De lampen mogen iedere dag twaalf tot veertien uur blijven branden. Voor eventuele verwarming buiten de branduren van de lampen om, kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld bodemverwarming. Om de temperatuur overdag en ’s nachts te regelen kunt u een thermostaat gebruiken.
Het terrarium moet redelijk droog zijn, met een luchtvochtigheid van ongeveer 50 tot 60% overdag, en ’s nachts oplopend tot 80%. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kunt u bijvoorbeeld een sproei-installatie gebruiken. Als bodembedekking moet materiaal gekozen worden dat het vocht langere tijd vasthoudt, zoals schors of bark.
Zorg voor veel klimgelegenheid, zoals levende planten, takken of droge rietbossen. Zorg ook voor voldoende schuilmogelijkheden. Plaats verder enkele stenen om op te klimmen en op te zonnen. Verdere aankleding van het terrarium kan bestaan uit plastic planten.
Verzorgen en hanteren
Langstaarthagedissen zijn geen knuffeldieren en kunnen niet “tam” gemaakt worden. Wel kunt u een langstaarthagedis leren om bijvoorbeeld van uw hand te eten. Wees voorzichtig met het hanteren van dit dier en pak het nooit bij de staart vast. Als het dier zich bedreigt voelt, kan hij de staart afwerpen! Hoewel de staart na verloop van tijd weer aan kan groeien, bestaat de kans dat deze niet zo mooi meer wordt als hij eerst was.
Verwijder dagelijks uitwerpselen en voedselresten. Maak minimaal twee keer per jaar het hele terrarium schoon en vervang het bodemmateriaal. U kunt het terrarium ontsmetten met een 5% bleekoplossing, maar spoel heel goed na en droog alles af voor u de bak opnieuw inricht en de dieren terugzet. Was altijd uw handen na het werken in het terrarium.
Voeding
Langstaarthagedissen eten veel kleine insecten, zoals vliegen, krekels, wasmotten, kleine sprinkhanen en ook wel spinnen. Deze kunt u het beste eerst bijvoeren (‘gutloaden’) met bijvoorbeeld groente, fruit, honden- of kattenvoer of visvoer. Daardoor verhoogt u de voedingswaarde. Zorg voor veel afwisseling. Jonge langstaarthagedissen kunt u bijvoorbeeld fruitvliegen en kleine krekeltjes voeren. Jonge dieren moeten iedere dag gevoerd worden omdat ze een snelle stofwisseling hebben. Voor een volwassen langstaarthagedis is het voldoende om driemaal per week te voeren.
Omdat insecten onvoldoende kalk en vitaminen bevatten, moet u de insecten bepoederen met vitaminen- en mineralenpoeder voor reptielen. Het is belangrijk dat er altijd een waterbakje met vers water staat. Ververs dit om de dag.
Direct voor en tijdens de vervelling kunt u de dieren beter niet voeren, omdat ze dan erg kwetsbaar zijn.
Voortplanting
Een mannetje is te herkennen aan een dikkere staartwortel en een iets dikkere kop. Mannetjes zijn kleurrijker dan vrouwtjes. Ook hebben mannetjes aan de onderzijde van elke achterpoot (aan de binnenzijde van het dijbeen) een rij kleine, ronde openingen die femoraalporiën worden genoemd. Deze poriën scheiden in de balts- en paartijd geurstoffen uit.
Een langstaarthagedis is geslachtsrijp op een leeftijd van ongeveer één jaar. Een vrouwtje kan tot zes keer per jaar eieren leggen. Per keer legt ze maximaal tien eieren, deze worden liefst op een vochtige plaats gelegd. Zorg dus voor een plek met vochtig zand of een bakje met vochtig gemaakt vermiculiet. U kunt de eieren uitbroeden in een broedstoof. Zorg ervoor dat u de eieren niet draait als u ze verplaatst! Na 25 tot 40 dagen komen de jongen uit hun ei. Ze zijn dan van kop tot staart ongeveer zeven centimeter lang. Omdat langstaarthagedissen hun jongen kunnen opeten, is het belangrijk om de jonge dieren een eigen terrarium te geven.
Ziekten en aandoeningen
Een veel voorkomende aandoening bij langstaarthagedissen is een tekort aan vitamine D3. Hierdoor kan er een calciumtekort ontstaan en kan er botmisvorming (rachitis) optreden. Daarnaast kan een langstaarthagedis last hebben van parasieten, zoals flagellaten en mijt.
Houd een ziek dier altijd apart van de andere dieren, en voorkom ziekte in uw terrarium door nieuwe dieren eerst in quarantaine te houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Zoek een in reptielen gespecialiseerde dierenarts vóórdat u een reptiel koopt.
Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is geen specifieke ervaring nodig. Zorg wel dat u zich van tevoren goed informeert.
Aanschaf en kosten
U kunt een langstaarthagedis kopen bij een gespecialiseerde fokker, reptielen- of dierenspeciaalzaak. De prijzen voor een langstaarthagedis beginnen vanaf tien euro. Een terrarium kost enkele honderden euro’s. Dit is vaak zonder inrichting. Goede lampen kosten enkele tientallen euro’s, al naar gelang het type. Houd er rekening mee dat deze regelmatig vervangen moeten worden. Daarnaast moet u rekening houden met kosten voor voer en energie voor licht en verwarming, en kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt.