Chinese vuurbuiksalamander
Chinese vuurbuiksalamanders lijken weinig opvallende dieren tot men de onderkant bekijkt. Die is namelijk prachtig roodoranje gevlekt. Daarmee geven ze aan dat ze giftig zijn. Voor mensen is hun gif echter niet gevaarlijk. Chinese vuurbuiksalamanders zijn vrij sterke dieren die ook geschikt zijn voor de beginnende salamanderhouder.
Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Chinese vuurbuiksalamander het huisdier is dat u zoekt.
Algemeen
De Chinese vuurbuiksalamander is grotendeels donkerbruin tot zwart. Zijn buik is roodoranje met zwarte vlekken. Deze salamander kan vijf tot tien centimeter groot worden. Zijn staart is ongeveer even lang als de rest van zijn lijf en heeft een afgerond uiteinde. De Chinese vuurbuiksalamander heeft een gladde huid. Chinese vuurbuiksalamanders kunnen acht tot twaalf jaar oud worden.
Verschillende varianten
De Chinese vuurbuiksalamander kent geen ondersoorten. De Chinese vuurbuiksalamander wordt vaak verward met de Japanse vuurbuiksalamander (Cynops pyrrhogaster), toch zijn er wel verschillen. De Japanse soort heeft een spitsere staartpunt, wordt iets groter en heeft een minder gladde huid. Onder de naam ‘vuurbuiksalamander’ worden ook diverse Aziatische watersalamanders aangeboden zoals Pachytriton en Paramesotriton, die agressiever en moeilijker te houden zijn.
Van nature
Zoals de naam al aangeeft, komt de Chinese vuurbuiksalamander van nature in China voor. Hij leeft daar vooral in stilstaand water, maar is soms ook op het land te vinden. Het water waarin de salamanders leven heeft meestal een modderbodem zonder stenen. Chinese vuurbuiksalamanders leven graag tussen veel waterplanten, waar ze zich kunnen verstoppen en waar ze hun eitjes kunnen afzetten. In gebieden met koude winters verblijft de Chinese vuurbuiksalamander de gehele winter onder water of onder de grond. In gebieden met milde winters houden ze geen winterslaap of -rust. Chinese vuurbuiksalamanders hebben zo’n felgekleurde buik om vijanden te waarschuwen dat ze giftig zijn.
Huisvesting
Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken. In de handleiding over terrariumtechniek leest u hoe u dat aan kunt pakken.
Chinese vuurbuiksalamanders worden gehuisvest in een aquaterrarium, dat is een verblijf met een watergedeelte en een landgedeelte. Omdat deze dieren grotendeels in het water leven, is het watergedeelte groter dan het landgedeelte. Als richtlijn voor de grootte van het verblijf kan een inhoud van 20 liter per salamander aangehouden worden. Het water hoeft niet verwarmd te worden maar vaak wel gekoeld, de ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 22 graden Celsius. Indien nodig kunt u een aquariumkoeler gebruiken die u kunt kopen bij de aquariumspeciaalzaak. Als het water in de zomer te warm wordt, kunt u het aquaterrarium verplaatsen naar een koelere plaats zodat de koeler minder hard hoeft te werken. Hoe dichter de bak bij de grond staat, hoe lager de temperatuur zal zijn. U kunt ook een tweede bak gebruiken.
Het gebruik van een pomp met filter is aan te raden om de waterkwaliteit goed te houden. Let er op dat de pomp geen sterke stroming veroorzaakt, omdat de Chinese vuurbuiksalamander graag in stilstaand water leeft. Als bodembedekking kan glad grind, flatrocks, leisteen of aquariumzand gebruikt worden.
Plaats veel planten in het verblijf, zowel op het land als in het water. De Chinese vuurbuiksalamander verschuilt zich hier graag tussen.
Chinese vuurbuiksalamanders zijn goede klimmers en zullen proberen te ontsnappen als ze daar de kans voor krijgen. Zorg dat de salamanders niet kunnen ontsnappen, maar sluit het verblijf zo af dat er nog wel ventilatie mogelijk is. Zonder ventilatie wordt de luchtvochtigheid te hoog.
Deze salamander kan in groepen gehuisvest worden. Als u wilt dat ze zich voortplanten is een groep van zes tot tien salamanders aan te raden. Zet de Chinese vuurbuiksalamander liever niet samen met andere diersoorten, de kans is groot dat ze elkaar verwonden.
Verzorgen en hanteren
De Chinese vuurbuiksalamander heeft niet veel verzorging nodig. Elke week moet het water ververst worden. Vervang hierbij niet al het water, maar slechts 1/3 deel per keer. Als er voedselresten achterblijven in het verblijf, ruim deze dan op zodat ze niet kunnen gaan rotten.
Het hanteren van salamanders wordt afgeraden, salamanders hebben een heel dunne en gevoelige huid die stoffen opneemt zoals zouten. Het vastpakken van salamanders is dan ook slecht voor de gezondheid van de salamander. Mocht het toch voorkomen dat u de salamander moet hanteren, was dan altijd eerst uw handen zonder zeep, en hanteer het dier met natte handen. Of pak de salamanders met vinyl handschoenen op. Gebruik geen latexhandschoenen, die kunnen giftig zijn voor de salamanderhuid. Alle salamanders zijn giftig, ze geven gif af via de huid. Het gif is meestal niet gevaarlijk voor mensen. Was echter altijd uw handen nadat u een salamander heeft aangeraakt, want het gif kan wel schadelijk zijn voor andere salamanders en andere huisdieren.
Voeding
Chinese vuurbuiksalamanders kunnen gevoerd worden met dood of levend voedsel. Levend voedsel wordt over het algemeen beter gegeten. Voer uw salamanders bijvoorbeeld met muggenlarven, watervlooien, pekelkreeftjes, Tubifex of regenwormen.
Uw Chinese vuurbuiksalamanders hoeven niet elke dag gevoerd te worden, om de dag of elke drie dagen is voldoende. Salamanderlarven hoeven de eerste paar dagen niet gevoerd te worden, ze leven dan nog van hun dooierzak. Daarna kunt u ze voeren met watervlooien, rode muggenlarven en Tubifex. Als ze groter zijn kunt u ook jonge pekelkreeftjes of kleingesneden wormen geven.
Voortplanting
In het broedseizoen is het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes redelijk goed te zien. De mannetjes hebben dan namelijk een opgezwollen cloaca, dit is te zien als een bobbeltje onder de staart. Daarnaast zijn de vrouwtjes iets groter dan de mannetjes en hebben de mannetjes een kortere staart.
Als Chinese vuurbuiksalamanders ongeveer twee jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp. Vanaf dat moment kunnen ze zich voortplanten. Het broedseizoen duurt van maart tot juni of juli. De paring gebeurt bijna zonder lichamelijk contact. Het mannetje produceert spermapakketjes die hij op de bodem van het aquarium plaatst. Het vrouwtje neemt zo’n pakketje in zich op en zo worden haar eitjes bevrucht. Een aantal dagen daarna begint het vrouwtje met eitjes leggen, per seizoen kan ze tot 200 eitjes leggen. De eitjes worden onder of op blaadjes van waterplanten gelegd, vaak vouwt het vrouwtje de blaadjes dicht. Op deze manier worden de eitjes zo goed mogelijk beschermd. Na twee tot drie weken komen er uit de eitjes hele kleine larven. De larven zijn zwart en ongeveer een centimeter groot. Na drie tot vier maanden vindt een metamorfose plaats, daarna lijken de jongen op hun ouders. De jonge salamanders zijn nu ongeveer drie centimeter. Vanaf de metamorfose leven de jongen voornamelijk op het land, ze blijven hier tot ze ongeveer twee jaar oud zijn. In een aquaterrarium kan het nabootsen van een winterperiode de voortplanting stimuleren. Dit kan gedaan worden door de temperatuur te verlagen, tot onder de vijftien graden Celsius, voor drie maanden. Deze winterperiode is echter niet noodzakelijk.
Ziekten en aandoeningen
Chinese vuurbuiksalamanders zijn over het algemeen sterke dieren die niet snel ziek worden. Toch kan het wel eens voorkomen dat uw salamander ziek is. Als de salamanders in een te hoge temperatuur leven, leidt dit vaak tot stress. Hierdoor raken ze gevoeliger voor ziekten. Houd de temperatuur dus goed in de gaten. Een Chinese vuurbuiksalamander kan last hebben van schimmelinfecties, parasieten en bacteriële infecties.
Als een volwassen Chinese vuurbuiksalamander op het land blijft en het water niet meer ingaat, kan dit duiden op ziekte. Ook een verminderde eetlust kan betekenen dat uw salamander ziek is. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Niet alle dierenartsen hebben echter verstand van salamanders. Zoek een geschikte dierenarts voordat u dier ziek wordt of laat u doorverwijzen.
Benodigde ervaring
Chinese vuurbuiksalamanders zijn relatief gemakkelijk te houden. Ze hebben geen specialistische verzorging nodig. Deze dieren zijn geschikt voor de beginnende amfibieënhouder.
Aanschaf en kosten
Chinese vuurbuiksalamanders zijn te koop bij gespecialiseerde dierenspeciaalzaken of bij liefhebbers die zelf kweken. Let op dat u de juiste soort koopt. Kijk of de dieren er gezond uitzien, een schone, gave huid hebben en goed eten.
Deze salamanders zijn te koop vanaf ongeveer zes euro per stuk. Een aquaterrarium is te koop vanaf 100 euro, afhankelijk van uw voorkeuren. Daarnaast kost de inrichting en het onderhoud van het verblijf geld. Als u voedseldieren aanschaft in de dierenspeciaalzaak, zult u hier ook geld aan uit moeten geven. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als u dier onverhoopt ziek wordt.