Sluiten

Puppykalender - week 8

Als je pup straks al wat dagen bij je in huis is, is hij waarschijnlijk al een beetje gewend en je geniet volop van hem. Maar het is, naast dat genieten, ook heel belangrijk dat je nu al wat aan zijn opvoeding gaat doen. Hier moet je niet te lang mee wachten. Je puppy is namelijk al volop aan het leren. Hij leert dat je leuk bent om naartoe te komen en dat je hem misschien wel aait of optilt als hij tegen je opspringt (en hiervoor dus beloond wordt!). Hij leert dat hij eten krijgt als je naar de keuken gaat en hij heeft misschien al wel geleerd wat zijn eigen plek is.

In week 7 hebben we al wat belangrijke zaken behandeld. Heb jij je pup net in huis en heb je die week van de kalender gemist? Lees die informatie dan hier even terug!


De onderwerpen van week 8:


    Socialiseren

    Je pup zit nog helemaal midden in zijn primaire socialisatiefase. Een ingewikkelde term voor die periode in zijn leven waarin hij moet kennismaken en leren omgaan met alles wat hij in zijn latere leven kan tegenkomen. Zo moet hij met mensen leren omgaan, maar ook met andere dieren, misschien wel bij je in huis en anders toch zeker buiten. Hij moet leren dat er buiten spelende kinderen rondrennen, dat er vrachtwagens rijden, brommers voorbijrazen, andere honden lopen met hun bazen en nog veel meer.

    Let op: alles wat je pup nu leert, blijft hem zijn leven lang bij. Dat geldt voor positieve ervaringen, maar ook voor negatieve! Pak het dus goed aan: begin klein en zorg ervoor dat je pup niet meteen overweldigd wordt! Hij moet immers leren dat al die nieuwe dingen leuk zijn of heel gewoon en vooral niet eng. En vergeet niet dat hij ook genoeg rust nodig heeft om al die indrukken te kunnen verwerken. Socialisatie moet je goed plannen, anders kan het verkeerd gaan. Lees daarom ook het artikel over socialisatie van je pup op onze website.



    Zindelijk maken

    Als het goed is, ben je meteen zodra je jouw pup in huis kreeg begonnen met zindelijkheidstraining en ga je heel vaak met hem naar buiten. In week 7 hebben we uitgelegd hoe je dat aanpakt; heb je die week gemist, kijk dan even terug en lees verder op onze website

    Blijf dit vooral volhouden. De tijd tussen twee plasjes kan misschien al wel iets langer worden, maar ga niet te snel. Door heel goed op je pup te letten en hem mee naar buiten te nemen zodra je denkt dat hij moet plassen of poepen voorkom je ongelukjes. Zo wordt hij zo snel mogelijk zindelijk.


    Beweging rustig opbouwen

    Natuurlijk houd je de pup goed in de gaten. Eet hij goed, drinkt hij goed en slaapt hij goed? Dat is eigenlijk het allerbelangrijkst voor zijn lichamelijke gezondheid.

    Let ook op hoeveel je de pup belast. Rustig buiten wandelen en rondsnuffelen is prima. Dat mag gerust zo’n vier keer per dag, 15 tot 20 minuten per keer. Merk je dat jouw pup daar erg moe van wordt, wandel dan wat korter.

    Beperk echter wel het wild stoeien met andere honden. Dit is te belastend voor zijn gewrichten. Laat een pup liefst spelen met een rustige, volwassen hond, omdat dit vaak minder wild is, of met een pup van ongeveer gelijke afmeting en lichaamsbouw. Vijf tot tien minuten spelen per keer is al voldoende, maximaal drie keer per dag. Vermijd daarbij bovendien grond met kuilen en hobbels. Ook achter ballen aanrennen is geen goed idee, daarbij moet hij veel remmen en kort draaien. Wil je hem toch met een balletje laten spelen, maak er dan een zoekspelletjes van door de bal voor hem te verstoppen in het gras.

    Te veel belasting op deze leeftijd kan later problemen geven. De pezen en spieren die de gewrichten op hun plek houden zijn nog niet helemaal ontwikkeld, en dan kunnen er beschadigingen ontstaan die hem later veel pijn kunnen bezorgen. Meer over belasting en opbouwen lees je hier.


    Cursus

    Weet je dat er speciale puppycursussen zijn voor pups in de leeftijd van acht tot twaalf weken? Juist om jou en je pup te helpen bij die socialisatie. Want socialisatie is niet alleen maar het in contact brengen van je pup met allerlei verschillende dingen, het is ook nog eens een stuk opvoeding. Hij moet tenslotte met al die verschillende dingen leren omgaan op een manier die jij ook plezierig vindt.

    Het is soms niet eenvoudig om dat allemaal in goede banen te leiden. Bovendien is elke pup weer anders: de ene is een durfal, de ander wat angstig en dat vergt een andere aanpak. Socialisatie is altijd maatwerk. Op een cursus kunnen ze je daarmee helpen en verschillende situaties creëren om mee te oefenen.

    Wil je nog even wachten met een puppycursus? Ga dan wel alvast op zoek en schrijf je in, want soms is het erg druk en is er een wachtlijst. Zorg wel dat je een hondenschool zoekt die bij jou en je pup past en waar ze positieve methodes hanteren. In ons artikel lees je waar je op moet letten.



    Dierenarts

    Ben je nog niet met je nieuwe pup naar de dierenarts geweest? Doe dat dan alsnog. Het is belangrijk dat je na aankoop je pup even laat nakijken om te zien of alles in orde is, en ook om kennis te maken. Voor de dierenarts is het fijn als hij jouw pup van jongs af aan kent, en voor je pup is het belangrijk dat hij aan de dierenarts went. Vraag of iemand hem een snoepje geeft en even knuffelt als je pup dat fijn vindt, zorg dat alles ontspannen verloopt, kijk of je pup even op de weegschaal wil gaan staan.

    Bovendien is het verstandig om de dierenarts het chipnummer van de pup te laten checken. Dit moet overeenkomen met de sticker in het paspoort, dus controleer dat nog even.

    Ben je al een keertje geweest om je pup te laten nakijken? Ga dan nu nog een keertje naar de dierenarts, maar dan alleen om een snoepje te halen. Zo zorg je ervoor dat hij het leuk blijft vinden om naar de dierenarts te gaan.


    Over verzekeren

    Heb je al een ziektekostenverzekering afgesloten voor je pup? Dat kan verstandig zijn, want elke hond kan wel eens iets mankeren en een behandeling nodig hebben of een operatie. Die kosten kunnen soms flink oplopen. Wil je een verzekering afsluiten, vergelijk dan goed wat er gedekt wordt. Er zijn verschillende verzekeraars. Vraag er eens naar bij je dierenarts of kijk voor meer informatie op onze website.

    Heb je ervoor gekozen om je hond niet te verzekeren, zet dan zelf geld opzij dat je reserveert voor dierenartskosten. Zoiets loopt al gauw in de honderden euro’s of meer. Voorkom dat je het niet kunt betalen als jouw pup onverwacht medische hulp nodig heeft. Begin meteen aan zo’n spaarpotje, want je weet nooit wanneer je het nodig hebt!


    Andere honden

    Het is heel belangrijk dat je pup kennismaakt met andere honden. Maar hij is nog niet helemaal gevaccineerd. Het is daarom belangrijk dat de andere honden waarmee hij snuffelt of speelt wél goed gevaccineerd zijn. Laat hem ook nog even niet rondlopen op hondenuitlaatstroken.

    Bovendien moet je ervoor zorgen dat ontmoetingen met andere honden prettig verlopen. Voorkom dat grote honden op je pup afstuiven. Vind je pup andere honden nog spannend of heb je een pup van een klein ras? Leidt hem dan even af en til hem op als je een andere hond ziet aankomen, ruim voordat de honden bij elkaar zijn, en ga samen kennismaken. Gaat het goed, dan kun je de up weer neerzetten. Je kunt ook tussen je pup en de andere hond in gaan staan.

    Laat je pup ook nooit zomaar op een andere hond afrennen, want dat vindt lang niet elke hond leuk. Je pup kan dan een nare ervaring krijgen!

    Zoek liefst rustige, volwassen en goed gevaccineerde honden op om je pup mee kennis te laten maken. Lees meer over het omgaan met andere honden in ons artikel over socialisatie.



    Aaien

    Je pup slaapt nog heel veel. Als hij slaperig wordt terwijl hij bij je op schoot ligt, is dat een mooi moment om hem rustig te kunnen aaien. Dat aaien is meteen de basis voor het wennen aan jouw aanraking. Overal op zijn lijf, gewoon lekker aaien. Begint hij echt in slaap te vallen dan is het slim om hem naar zijn mandje of bench te brengen en hem daar rustig neer te leggen. Zo leert hij dat dit zijn slaapplek is.

    Ligt hij eenmaal in zijn mandje of bench te slapen, laat hem dan met rust. Als je hem dan begint te aaien, kan hij schrikken van die onverwachte aanraking. Loopt je pup zelf naar zijn mandje om daar te gaan slapen, laat hem dan liever zijn gang gaan zonder naar hem toe te gaan. Hij moet zichzelf immers kunnen terugtrekken als hij behoefte heeft aan rust.

     


    week
    < 8 >