Sluiten

Puppykalender - week 5

Jouw pup is nu nog bij de fokker. Hij drinkt nog bij zijn moeder, maar dat duurt niet lang meer. Bovendien is dit de periode waarin hij begint te leren over mensen en hoe hij daarmee om kan gaan. Voor jou is dit een mooi moment om alvast wat dingen uit te zoeken en te regelen, zodat je straks alle aandacht voor je pup hebt. En misschien kun je alvast wat spulletjes kopen die je straks nodig zult hebben. Volop voorpret dus!


De onderwerpen van week 5:


    Wennen aan mensen

    Ongeveer vanaf de vijfde week tot de achtste week is je pup extra gevoelig voor menselijk contact. Het is dus erg belangrijk dat hij positieve contacten heeft met verschillende mensen. Zo kan hij leren hoe hij met hen om moet gaan en wat hij kan verwachten. Als dat goed gebeurt, leert hij dat mensen sociale partners zijn en dat hij niet bang hoeft te zijn. Een hond die in zijn puppytijd maar met heel weinig mensen in contact komt, of bijvoorbeeld geen kinderen ontmoet, kan later angstig zijn en zich willen verdedigen. Een goede fokker zorgt er dus voor dat de pup verschillende mensen en ook kinderen ontmoeten, op een leuke, positieve manier.

    Meer over hoe belangrijk socialisatie is lees je in ons artikel over Socialisatie van de pup.



    Van melk naar pap naar brokjes

    Zijn moeder laat jouw pup niet meer elke keer drinken als hij honger heeft en zal dat de komende weken steeds minder vaak toestaan. Je pup heeft inmiddels zijn melkgebit gekregen en dat kan voor zijn moeder best pijnlijk zijn! Hij moet nu langzaam leren wennen aan het voer dat de fokker hem geeft. Eerst is dat pap, daarna ook brokjes.

    Als hij straks bij jou is, kan hij het beste eerst de brokjes krijgen die hij bij de fokker gewend was. Later kun je overstappen op ander voer, als je dat wilt. Wil je alvast weten wat er mogelijk is? Kijk dan eens in ons artikel over Voeding voor de hond.


    Portalen

    De fokker zorgt dat de pup gechipt wordt en geregistreerd bij een portaal. Dat is wettelijk verplicht. Het portaal geeft de gegevens door aan de centrale databank van de overheid. Als jij de pup in huis krijgt, moet je de registratie overzetten op jouw naam. Je mag zelf kiezen bij welk portaal je dat doet. Er zijn er meerdere, dus zoek alvast eens uit wat die te bieden hebben en welke jouw voorkeur heeft dan kun je dat straks snel regelen. Op www.chipjedier.nl lees je informatie over de verplichte chip en registratie voor honden.


    Uitzoekwerk

    Als je pup er straks is, heb je allerlei adressen nodig. Van een dierenarts bijvoorbeeld, een hondenschool, misschien een trimmer of een oppas. Nu is een mooie tijd om daar al eens naar te kijken. Wil je weten waar je op moet letten bij het uitzoeken van een goede en leuke hondenschool, kijk dan eens naar de tips in ons artikel ‘Hoe vind ik een goede hondenschool?’.

    Ook handig om nu te doen: check op de website van de gemeente alvast waar je hond straks los mag lopen en of er hondenbelasting geheven wordt!

    En als je dan toch aan het lezen bent: zoek dan ook eens op of er van jouw ras (of de rassen van jouw kruising) een rassenbijsluiter is. Daarin lees je allerlei kenmerken en eigenschappen van het ras en dingen die voor jouw hond extra belangrijk zijn. Je vindt de rassenbijsluiters op de pagina over honden (samen met nog heel veel meer nuttige informatie!).



    Spulletjes

    Het duurt niet meer zo lang voor je pup in huis is. Heb je al bedacht wat voor spullen je nodig hebt? Je pup heeft een eetbak en drinkbak nodig, die kun je alvast uitzoeken. Een licht, eenvoudig halsbandje en een riempje zijn ook handig om alvast in huis te hebben. Ook als je een tuigje wilt gaan gebruiken, want om een goed passend tuigje te vinden kun je de pup het beste meenemen naar een dierenspeciaalzaak. Tijdens het ophalen en de eerste dagen kun je dan het halsbandje gebruiken.

    Een borstel en wat speeltjes komen ook direct van pas. De pup moet ook een fijne slaapplek hebben. Een bench kan heel handig zijn als je hem goed gebruikt. Zoek alvast eens op welke maat je nodig hebt en wat er te koop is, bijvoorbeeld in ons document over Een hondenbench gebruiken.


    Verzekeren

    Medische hulp kan iedereen nodig hebben, dus ook je pup. Hij kan ziek worden of er kan een ongelukje gebeuren. Dat kan aardig wat geld gaan kosten. Uiteraard heb je dat ervoor over. Maar het zou wel jammer zijn als je daardoor een puppycursus niet zou kunnen betalen. Het kan dus verstandig zijn je pup te laten verzekeren. Zoek alvast eens uit waar dat kan. Er zijn verschillende verzekeraars. De voorwaarden en kosten kunnen verschillen, dus vergelijk dat goed. Vraag er eens naar bij jouw dierenarts of kijk voor meer informatie op onze website.

    Wil je geen verzekering afsluiten? Maak dan zelf een spaarpot speciaal voor je pup. Je wilt niet in een situatie komen dat jouw pup onverwacht een onderzoek of behandeling nodig heeft en je geen geld hebt om dat te betalen… Begin dus meteen en leg geld opzij.


    week
    < 5 >