Puppykalender - week 26
De laatste nieuwsbrief van deze kalender: jouw hond is een half jaar. Wat is dat snel gegaan en wat is er al veel gebeurd! Hij is opgegroeid tot een kameraad en je kunt hem niet meer wegdenken uit je leven. Toch zul je nog voor wat verrassingen komen te staan. Je kent jouw hond pas echt door en door als hij ongeveer een jaar is.
Wij hopen dat deze kalender een positieve bijdrage heeft kunnen leveren aan het plezier dat jij en je hond aan elkaar hebben en nog gaan beleven. Wij wensen je dat plezier in ieder geval van harte toe. En vergeet niet om af en toe nog eens op onze website te kijken: die staat vol met handige tips!
De onderwerpen van week 26:
Pubercheck
Het is verstandig om juist nu nog een keer met je hond naar de dierenarts te gaan. Hij moet sowieso nog eenmaal ontwormd worden om de puppycyclus af te maken. Jouw dierenarts kan dan gelijk even checken hoe hij zich ontwikkeld heeft. Hij kijkt dan naar het gebit, de voortplantingsorganen en de botten en gewrichten. Hij checkt de ogen en de oren en de nagels en luistert naar het hart. En hij kan extra aandacht geven aan mogelijke erfelijke aandoeningen die bij het ras van jouw hond kunnen voorkomen. Eigenlijk doet hij de eerste “APK” van je hond. Als er zaken zijn die nog niet helemaal in orde zijn, kan snel ingegrepen worden.
Voeding: overstappen?
Overleg ook direct met je dierenarts of je al moet overstappen op een andere voeding of dat je de voeding die je nu geeft nog even moet blijven geven. Vraag meteen of je kunt overstappen naar tweemaal per dag voeren.
Voor grote rassen en rassen met een diepe borstkas kan het beter zijn om drie keer per dag te blijven voeren. Zij hebben namelijk een grotere kans op een maagtorsie (maagverdraaiing). Daarbij draait de mag om zijn as zodat er niks meer in of uit kan, en dat is levensgevaarlijk. Verklein het risico door niet te veel eten ineens te geven en je hond een uur voor en twee uur na het eten niet te laten rennen of wild spelen maar hem rust te geven.
Meer tips en informatie vind je in het artikel over maagtorsie. Wil je meer weten over voeding, kijk dan eens hier.
Actief blijven met je hond
Nu kun je je langzamerhand ook gaan oriënteren op wat er allemaal nog meer mogelijk is met honden. Er zijn talloze vormen van hondensport. Denk aan speuren, zwemmen, fietsen, flyball, etc. Sommige mogen pas als hij helemaal volgroeid is (na één of anderhalf jaar), andere zijn misschien nu al toegankelijk. Op internet kun je hier alle informatie over vinden.
Het is leuk om te zien dat er nogal wat mensen zijn die van het hebben van een hond uiteindelijk een enorm leuke hobby hebben gemaakt. Zoiets is goed voor jullie band en biedt de hond uitdaging, ook geestelijk. Dat is belangrijk, want zo kan hij zijn energie kwijt en het voorkomt dat hij zich gaat vervelend.
Wil je een activiteit gaan doen met jouw hond? Dan is het verstandig dat even met je dierenarts te bespreken of jouw hond daar lichamelijk al aan toe is. Denk er bovendien aan dat je het rustig opbouwt, want zijn conditie, spieren en gewrichten moeten zich wel kunnen instellen op iets nieuws.
Bovendien is niet elke activiteit geschikt voor elke hond. Houd rekening met zijn aanleg en zijn lichaamsbouw. Kortsnuitige honden raken bijvoorbeeld sneller oververhit en kunnen last hebben van ademhalingsproblemen waardoor grote inspanning voor hen niet goed is. Bij hele kleine hondjes moet je oppassen met springen van grotere hoogtes omdat hun poten breekbaarder zijn. Zo zijn er meer zaken die je het beste even met de dierenarts kunt bespreken. Heb je een rashond of een kruising, kijk dan ook eens bij de rassenbijsluiters. Daar vindt je aandachtspunten voor jouw ras en activiteiten die extra goed bij hem passen.
Fietsen met de hond
Fietsen met je hond kan een mooie manier zijn om hem in een korte tijd toch een eind te kunnen laten lopen en om conditie op te bouwen. Het is bovendien een gelijkmatige beweging die goed kan zijn om de spieren te versterken.
Meelopen naast de fiets is echter ook best zwaar en moet rustig opgebouwd worden. Of je hier mee kunt beginnen, ligt mede aan het ras van je hond. Niet elk ras is geschikt om mee te lopen naast de fiets: voor honden met erg korte neuzen of korte pootjes is dit vaak te zwaar. En bij grote rassen is het soms beter nog even te wachten tot ze verder uitgegroeid zijn.
De eerste kleine stapjes kun je wel alvast gaan oefenen. De hond moet immers eerst wennen aan het lopen naast een fiets.
Begin eerst met de fiets gewoon aan je hand, zodat je hond kan wennen aan die fiets naast zijn lijf. Vindt hij dat heel normaal, dan kun je eerst eens oefenen met iemand anders die je hond vasthoudt terwijl jij een heel klein stukje heel langzaam fietst. Pas als dat goed gaat, kun je de riem overnemen.
Denk eraan: eerst hele kleine stukjes, één straat is ruim voldoende! Fiets niet te hard: je hond moet blijven draven en niet gaan galopperen, want dat belast zijn gewrichten te veel. Gebruik bovendien liefst een speciale fietsstang of veer die je aan de fiets vast kunt maken. Dat is veiliger dan de lijn in je hand houden.
Het artikel over fietsen met de hond vertelt je waar je allemaal op moet letten en hoe je zorgt voor een goede opbouw.
Heel veel informatie op licg.nl
In deze kalender zijn al veel onderwerpen aan bod gekomen, maar op onze website vind je nog veel meer nuttige informatie over honden! Er staan allerlei artikelen op de pagina over honden, maar je vindt ook nuttige informatie bij andere onderwerpen, zoals over wetgeving, gezondheid en welzijn of over reizen en vakantie.
Neem er daarom regelmatig een kijkje en volg ons ook op social media. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief zodat we je ongeveer eens per maand op de hoogte kunnen houden van het laatste dierennieuws.