Sluiten

Puppykalender - week 25

Jouw puber-pup heeft al heel wat geleerd en jijzelf niet minder! Je weet steeds meer over hoe je hem iets kunt bijbrengen, hoe hij reageert en wat hij leuk vindt. De basis is gelegd en je staat nu voor de belangrijke taak hem verder door zijn puberteit heen te loodsen. Maar bovenal: je hebt plezier aan je hond en daar was het je toch in eerste instantie om te doen.


De onderwerpen van week 25:


    Pubercursus

    Je hebt de puppycursus afgesloten, je bent toe aan een vervolgcursus. Er zijn speciale pubercursussen, juist om je te helpen jouw hond weer datgene te laten doen wat hij op de puppycursus eerst wel deed. Je leert hoe je meer grip krijgt op jouw puber, hoe je hem kunt helpen om zich netjes te gedragen, je leert nieuwe oefeningen maar gaat ook aan de slag met wat hij geleerd heeft in de puppycursus en nu vergeten lijkt. En hij leert dat het toch weer de moeite loont om op jou te letten en naar jou te luisteren, ook al zijn er andere mensen en andere honden om hem heen.

    Heeft jouw hond dingen waar je minder blij mee bent? Ook dat kun je vaak bespreken in de cursus. En je bent vast niet de enige… Tips voor het vinden van een goede hondenschool vind je hier. Meer over de puberteit lees je hier.



    Ineens weer bang?

    Zo rond deze leeftijd, als de hormonen van je hond flink door elkaar worden geschud, kan het zijn dat jouw hond ineens weer bang wordt voor dingen waar hij allang aan gewend was. Liepen jullie al maanden rustig langs de containers die langs de straat zijn gezet: nu kan het zijn dat hij ineens als aan de grond genageld staat, duidelijk wantrouwig tegenover die rare bakken. En hij wil ineens niet meer over dat ene bruggetje op weg naar het park, terwijl dat allang geen probleem meer was.

    Dat is heel normaal: zijn hormonen maken dat hij de wereld weer een beetje anders bekijkt en brengen hem uit balans en daar hoort soms bij dat dingen ineens weer eng lijken.

    Steun je hond als hij iets eng lijkt te vinden en dwing hem niet om iets te doen omdat je het onzin vindt dat hij bang is. Je kunt zelf naar het ‘enge’ toegaan en hem laten zien dat jij er niet van onder de indruk bent. Of loop er met een wat grotere boog omheen, zodat hij vanaf een grotere afstand kan zien dat er niks aan de hand is. Kijk of hij zelf dichterbij durft te komen en beloon hem met je stem. En ga vooral ook in deze periode door met het socialiseren!


    Leiding geven

    Als eigenaar is het jouw taak om je hond leiding te geven. Onze mensenmaatschappij is voor honden best ingewikkeld en er gelden andere regels dan er tussen honden gelden. Toch verwachten we van hen dat ze zich overal goed gedragen en zich aan ons aanpassen, en daar heeft je hond jouw hulp bij nodig.

    Om leiding te geven aan je hond hoef je hem niet ‘flink aan te pakken’ of ‘je dominantie te bewijzen’, bijvoorbeeld door hem op zijn rug te leggen, zoals vroeger wel werd gezegd. Sterker nog: dat kan averechts werken en verstoort de band met je hond. Hij snapt er niks van en vertrouwt je niet meer. Rangorde en dominantie hebben ook weinig te maken met gehoorzaamheid: een hond vertelt een andere hond immers nooit dat hij moet gaan zitten, liggen of hierkomen.

    Om een goede leider te zijn voor je hond, kun je je het beste opstellen als een ouder. Stel duidelijke regels, wees daar consequent in en laat zien wat je van je hond verwacht. Geef hem steun en voorkom zoveel mogelijk dat hij ongewenst gedrag vertoont door vooruit te kijken en bijtijds bij te sturen.

    Let op dat je niet steeds het initiatief uit handen geeft en ingaat op alles wat de hond wil, want dan kan hij dat steeds gaan afdwingen. En het is slim om hem regelmatig iets te laten doen voor de dingen die hij graag wil: laat hem bijvoorbeeld gaan zitten voor hij zijn eten krijgt of voordat je zijn lijn losmaakt als hij buiten mag rennen. Dat maakt dat zo’n oefening hem een mooie beloning oplevert, leert hem dat hij zich moet beheersen en voorkomt dat hij de voerbak uit je handen springt of aan de lijn loopt te rukken omdat hij zijn hondenvrienden ziet en wil gaan spelen.

    Leiding geven is bovendien altijd maatwerk: de ene hond heeft heel snel door dat hij jou iets kan laten doen door aan te dringen en dat kan flink lastig worden als je steeds toegeeft, terwijl de andere hond onzeker is en juist wel wat aanmoediging en bevestiging kan gebruiken.

    Twijfel je over hoe je met bepaalde dingen moet omgaan bij jouw hond? Vraag dan eens advies bij een goede, positief werkende hondenschool. Lees meer in ons artikel over Leiding geven aan je hond.


    Aandacht geven aan gewenst gedrag

    Al je opvoeding heeft hopelijk zijn vruchten afgeworpen en als het goed is weet jouw hond in veel situaties al hoe hij zich moet gedragen. Het valt je misschien niet meer zo op, maar hij heeft al heel wat geleerd. En dat het jou niet meer opvalt, is meteen ook een valkuil!

    Want heel vaak gaan mensen vooral letten op de dingen die de hond nog niet doet zoals ze willen. Op zo’n moment krijgt de hond wat te horen: niet zo trekken, laat liggen, niet aankomen, hou op met blaffen. En al die reacties zijn voor de hond aandacht en kunnen daarom belonend werken!

    Gedraagt de hond zich zoals je zou willen, dan hoort hij niks. En dat is zonde, want juist die momenten zou je willen belonen.

    Let er dus weer eens op dat je zijn goede gedrag beloont. Loopt hij netjes met je mee aan de riem? Vertel hem hoe braaf hij is, praat tegen hem! En is hij in huis rustig als jij een boek zit te lezen of achter de computer zit? Geef hem ook dan eens je aandacht, laat hem weten dat je dit prima gedrag vindt en geef hem misschien eens een kluifje als beloning.

    Gedrag dat beloond wordt, gaat je hond herhalen. Dus geef vooral je aandacht aan gewenst gedrag! En lees het artikel over leren en gedrag nog eens door.



    Check je registratie

    Misschien is het verstandig om de chipregistratie van je hond nog eens te checken. Kloppen alle gegevens nog? En heb je aangevinkt dat je contactgegevens zichtbaar mogen zijn? Dat is belangrijk als je wilt dat men snel contact met je kan opnemen, mocht je hond eens weglopen en gevonden worden. Zeker met een puber is dat tenslotte niet helemaal ondenkbaar… Zorg dus dat alles in orde is. Meer informatie over chippen en registreren vind je hier.


    week
    < 25 >