Sluiten

Puppykalender - week 24

Deze week even wat aandacht voor lichamelijke zaken en gezondheid. Want loopsheid wordt zo langzamerhand een belangrijk onderwerp, natuurlijk voor teefjes maar ook voor reutjes die hun hoofd op hol laten brengen. En met een onstuimige jonge hond is het belangrijk dat jij kunt herkennen als er iets met je hond aan de hand is en weet wat je dan kunt doen, in elk geval tot je naar een dierenarts kan. Om zijn overmaat aan energie een beetje in te dammen hebben we bovendien nog een goede doe-tip: zet zijn neus aan het werk!


De onderwerpen van week 24:


    Loopsheid van teven

    Is jouw teefje nog niet loops geworden, dan is de kans groot dat zij dit alsnog binnen enkele weken wordt. Dit kan wat gedragsveranderingen met zich meebrengen. Welke veranderingen dit zijn, valt niet helemaal te voorspellen. Wel kun je zien dat het eraan begint te komen als jouw teefje ineens veel vaker heel kleine plasjes doet. Hiermee bereidt zij de buurt er alvast op voor.

    De eerste dagen van de loopsheid vind je vaak bloed, bijvoorbeeld in de mand of op dekentjes. Sommige teefjes zijn erg schoon op zichzelf en dan merk je het minder snel. Na een dag of tien lijkt het bloeden wat af te nemen. Het wordt vaak wat wateriger en veel mensen denken dan dat het ergste voorbij is. Niets is minder waar. Jouw teef is er nu helemaal klaar voor om gedekt te worden. Na deze periode wordt de bloeding weer helderrood.

    Pas als het bloeden is gestopt, is de loopsheid voorbij. Houd je teef aan de lijn als ze loops is, ook al luistert ze nog zo goed. Soms wint de natuur het van de gehoorzaamheid. En loop niet in losloopgebieden, want dat is vragen om moeilijkheden!

    Nog meer informatie over de loopsheid van je hond lees je elders op onze website.



    Reuen

    Ook reuen kunnen erg veel last hebben van loopse teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant. Het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes. Na het ruiken of soms zelfs oplikken, zie je ze wel eens klappertanden.


    EHBO

    Met elke hond kan wel eens iets misgaan, en met een onstuimige jonge hond is die kans nog wat groter. Het is dan handig als je zelf weet wat je bij kleine ongelukjes en wondjes kunt doen om je hond te helpen. In veel gevallen is het verstandig de dierenarts te raadplegen, maar soms kun je zelf ook al veel doen om erger te voorkomen.

    Op onze website vind je al wat informatie over EHBO: de moeite waard om eens te bekijken, want je weet het maar nooit. En misschien is er bij jou in de buurt wel een cursus EHBO voor honden te volgen. Daar leer je hoe je een verband kunt aanleggen, bloedingen kunt stelpen en wat je bij verschillende problemen wel maar ook vooral niet moet doen.

    Is er iets met je hond aan de hand, let dan op je eigen veiligheid en die van de hond. Zorg dat je niet gebeten kunt worden, want een hond met pijn of in paniek bijt snel van zich af, ook al zou hij dat normaal nooit doen. En zorg dat je op een veilige plek staat als je jouw hond wilt helpen, let bijvoorbeeld op het verkeer. Zet in elk geval het telefoonnummer van je dierenarts en van de dierenambulance in je telefoon. Zo kun je snel hulp inroepen als het eens fout gaat.

    Lees ons artikel over EHBO hier.


    Pijn herkennen

    Om goed voor je hond te zorgen, moet je natuurlijk weten hoe het met hem gaat. Dat kun je hem niet vragen, dus moet je afgaan op wat je ziet. Weet jij hoe je ziet of je hond pijn heeft? Sommige honden kunnen hun pijn heel lang verbergen. Als je jouw hond goed kent en weet waar je op moet letten, kun je toch kleine signalen opmerken. Zijn gedrag kan veel vertellen!

    Gedraagt je hond zich ineens anders dan anders? Wil hij iets niet doen wat hij anders wel deed? Loopt hij anders, zit hij anders, eet of drinkt hij anders? Dat kunnen signalen zijn dat hij pijn heeft. Misschien denk je bijvoorbeeld dat je hond ongehoorzaam is omdat hij niet wil gaan zitten of niet in de auto wil springen, maar hij kan ook pijn in zijn poten of zijn rug hebben. Een vreemde houding, slecht of juist heel veel slapen, zich steeds ergens likken, heel veel aandacht vragen of juist ineens geen aandacht willen: allemaal kan het betekenen dat er iets aan de hand is.

    Zie je dit soort signalen bij je hond? Neem dan contact op met je dierenarts zodat gekeken kan worden of er iets mis is. In ons artikel over pijn herkennen bij honden vind je nog meer tips.



    Speuren

    Wat voor ras of type hond je ook hebt: hij heeft een geweldige neus. Elke hondenneus ruikt vele malen beter dan die van ons, en die neus gebruikt hij maar al te graag. Speuren is dan ook een prima bezigheid om met je hond te doen. Het geeft hem de gelegenheid zijn hersens te gebruiken. Hij leert om zich te concentreren, iets wat heel nuttig kan zijn nu zijn puberbrein alle kanten op gaat. En doordat hij zich zo moet concentreren, wordt hij ook snel moe, vooral geestelijk. Dat kan dan weer handig zijn om te zorgen dat hij het daarna prima vindt om lekker te gaan slapen als jij even iets anders moet doen.

    Ga dus eens aan de gang met speurspelletjes! Op onze website lees je hoe je dat aan kunt pakken. En vinden jullie het leuk: kijk dan eens of er in de buurt misschien speciale speurlessen te volgen zijn.


    week
    < 24 >