Sluiten

Puppykalender - week 22

Jouw puppy is inmiddels een maand of vijf. Langzamerhand begint hij puppy-af te raken. Hij komt nu in zijn puberteit. Net als bij mensen ondergaat je pup in de puberteit een hele hormonale verandering. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Al die hormonen hebben ook invloed op de rest van zijn gedrag. Je gaat een interessante tijd tegemoet…


De onderwerpen van week 22:


    Luisteren

    Het is goed mogelijk dat jouw hond in deze periode “Oost-Indisch doof” begint te worden: hij hoort alleen wat hij wíl horen! Veel honden zijn nu ook extra geïnteresseerd in de buitenwereld en hebben minder interesse in jou. Je puber kan weer aan de lijn gaan trekken en luistert ineens minder goed.

    Soms lijkt het of hij alles van de puppycursus weer vergeten is! Als je aangeeft dat je wilt dat hij gaat zitten, kijkt hij je met de meest onnozele blik aan die je je maar kunt voorstellen. Liggen snapt hij al helemaal niet meer en komen bij de baas: eerst nog even dit …

    Het is om soms gek van te worden. Of niet. Je kunt er ook van genieten als je je in jouw hond verdiept. Net als pubers kunnen honden in deze leeftijd hun hoofd er niet zo goed bijhouden. En soms proberen ze of ze de grenzen die je hen geleerd hebt, toch wat kunnen oprekken. Wanhoop niet: als je gewoon consequent en duidelijk blijft, doorgaat met oefenen en een beetje begrip hebt voor zijn puberhoofd dan komt het wel weer goed.



    Castratie

    Hormonale veranderingen kunnen het gedrag van honden behoorlijk beïnvloeden. Er kunnen door die veranderingen in de hormoonhuishouding ook bepaalde risico’s ontstaan. Heb je een reu, dan kan hij bijvoorbeeld minder verdraagzaam worden naar andere reuen. En natuurlijk moet je oppassen voor ongeplande nestjes!

    Mocht je overwegen om je hond te laten castreren (en dan bedoelen we zowel een reu als een teef, want bij een teef is het ook een castratie!), overleg dat dan eens met je dierenarts en de instructeur van de cursus. Castratie heeft allerlei effecten, zowel op het gedrag van je hond als op zijn gezondheid. Voor teefjes verkleint castratie bijvoorbeeld de kans op melkkliertumoren, wat vaak een belangrijke reden is voor castratie. Bij reuen kan het de kans op agressie tussen reuen onderling verminderen. Voor het voorkomen van reu-reu agressie is het belangrijk niet te lang te wachten, want als je reu daarmee leerervaringen opdoet, kan het zijn dat castratie niet meer helpt.

    Maar castreren kan ook nadelen hebben voor de gezondheid of het gedrag van je hond en het ras van je hond speelt ook mee in de afweging. Bij jong castreren zijn sommige nadelen bovendien groter. Of je hond gecastreerd moet worden en zo ja, op welke leeftijd het verstandigst is, moet dus per hond bekeken worden. Lees ook het artikel over castratie bij de hond.


    Ontwormen

    Het is weer waarschijnlijk alweer tijd voor een wormkuurtje. Tot je pup 6 maanden is moet dat elke maand. Wat daarna voor jouw hond het beste ontwormingsschema is, kun je het beste overleggen met je dierenarts. Dat kan per hond en situatie verschillend zijn. Meestal is zo’n vier keer per jaar ontwormen een goede richtlijn. In ons artikel over wormen lees je meer over bestrijding en waarom dat belangrijk is.


    Verzorging: hou vol!

    In deze periode kan je pup zich wat meer gaan verzetten tegen verzorgende handelingen zoals tandenpoetsen, borstelen of zijn gebit bekijken. Des te belangrijker is het om toch gewoon door te oefenen! Verzorging is nodig om je hond gezond te houden en bovendien is het zonde van al die voorbereiding om nu te stoppen. Gewoon doorgaan dus met oren kijken, nagels knippen, tandenpoetsen en bek openen.

    Blijf hem belonen als hij het goed toelaat, kies slimme momenten waarop je pup een beetje moe is en zorg dat het geen strijd wordt. Eventueel kun je je hond ook af en toe wassen, al is het alleen maar met water. Ook dat oefen je weer door het langzaam op te bouwen: begin niet meteen met een hele douchebeurt!



    Belonen

    Ook al ben je waarschijnlijk op de cursus al begonnen met het langzaam afbouwen van het gebruik van hondensnoepjes; waarschijnlijk heb je ze nu weer wat vaker nodig om de aandacht van je pup vast te houden. Er zijn immers zoveel andere dingen die zijn interesse wekken!

    Dat geeft niks: als je weer wat meer gebruik maakt van snoepjes of speeltjes als beloning, én natuurlijk ook met je stem vertelt hoe knap hij is, blijft hij jou óók geweldig vinden. En dat maakt het een heel stuk gemakkelijker om hem door die puberteit heen te loodsen en te zorgen dat hij geen ongewenst gedrag gaat ontwikkelen.


    week
    < 22 >