Puppykalender - week 20
De onderwerpen van week 20:
Groter en zwaarder
Weeg je jouw pup nog regelmatig? Het is belangrijk om zijn groei een beetje in de gaten te houden. Groeit jouw hond erg hard, overleg dan eens met de dierenarts of alles goed verloopt. Vraag ook eens of jouw pup nog steeds goed op gewicht is. Te licht is niet goed, maar overgewicht kan zijn gewrichten belasten die nu nog in ontwikkeling zijn. Te snel groeien kan ook problemen geven met de botten. Een goede voeding is erg belangrijk om de groei in goede banen te leiden. Genoeg om te bespreken dus!
Bovendien is zo’n bezoekje weer een goede oefening voor je pup: een kleine check en even op de weegschaal is immers niet zo eng en als hij meteen weer een snoepje en een knuffel krijgt dan blijft de dierenarts iets heel gewoons.
Titeren
Ben je toch bij de dierenarts, dan kan het een goed idee zijn om eens te bespreken of het zinvol is om een titerbepaling te laten doen. Daarmee kan gecontroleerd worden of de puppyvaccinaties goed zijn aangeslagen en of je pup dus goed beschermd is. Voor een titerbepaling moet wat bloed worden afgenomen. Er wordt dan gekeken hoeveel antilichamen tegen de ziektes waartegen je pup gevaccineerd is er in zijn bloed zitten.
Titeren wordt ook wel gebruikt om, na de eerste herhalingsvaccinatie op een leeftijd van 6-12 maanden, te bepalen wanneer de volgende vaccinatie moet worden gegeven. Meer informatie over titeren lees je in ons artikel ‘Titeren en vaccineren’.
Pas op, giftig!
Veel honden hebben het feilloos door als jij iets aan het eten bent en komen dan kijken of er voor hen ook iets te halen valt. Dat is natuurlijk logisch, maar wist je dat sommige dingen die voor ons lekker of zelfs gezond zijn, voor je hond giftig kunnen zijn?
Chocolade bijvoorbeeld kan echt gevaarlijk zijn voor honden en kan voor braken, diarree en hartritmestoornissen zorgen. Hoe puurder, hoe sneller het fout gaat. En je zou het misschien niet verwachten, maar druiven en rozijnen zijn ook giftig voor je hond en kunnen leiden tot braken, diarree en nierfalen.
Andere etenswaren die je uit de buurt van de hond moet houden zijn macadamianoten, avocado, ui-achtigen en etenswaren die gezoet zijn met xylitol. In het artikel over vergiftiging bij huisdieren lees je meer over giftige stoffen voor dieren.
Socialisatie
Ook nu je pup al wat ouder wordt en al best veel heeft meegemaakt, is het belangrijk om door te gaan met socialiseren. Misschien heb je al gemerkt dat hij wat voorzichtiger is met nieuwe dingen dan toen hij nog heel jong was. En misschien schrikt hij ook wel eens van dingen waar hij eigenlijk al aan gewend was. Dat is normaal en hoort bij deze levensfase.
Ga daarom gewoon door met het opzoeken van allerlei situaties en het ontmoeten van mensen en dieren. Plan het zorgvuldig, zorg dat het leuk blijft, laat je pup het tempo bepalen en dwing hem niet. En natuurlijk: vergeet niet om hem ook genoeg rust te geven. Lees de informatie nog even terug in ons artikel.
Halsbandje en tuigje: passen ze nog goed?
Zeker als jouw hond een snelle groeier is, zul je zo langzamerhand nog eens naar zijn halsband en tuigje moeten kijken. Is de maat nog goed, bevallen ze jou en je pup, is alles nog heel of zitten er misschien versleten onderdelen aan die kapot kunnen gaan? Schuurt er niks onder zijn oksels, in zijn nek of op zijn borst?
Als je met een halsbandje begonnen was, kan het misschien wel prettiger zijn om nu over te gaan naar een tuig, zeker als jouw hond onstuimig is en regelmatig aan de lijn trekt. Dat is fijner voor zijn nek.