Puppykalender - week 17
Je beheerst waarschijnlijk al een beetje de basis van de oefeningen die je jouw pup kunt aanleren. Misschien gaat hij al zitten, weet je hoe je hem kunt laten liggen en staan en begint hij het steeds leuker te vinden om bij jou te komen als je hem roept. Een heel goede basis om op verder te bouwen.
De onderwerpen van week 17:
Oefenen
Op veel hondenscholen merken de instructeurs dat de eerste paar lessen van de puppycursus heel fanatiek gevolgd worden. Je leert allemaal nieuwe oefeningen en het is prachtig om te merken wat je jouw pup allemaal kunt laten doen.
Na een paar weken moet je die oefeningen verder gaan uitbouwen. Je doet niet zo veel nieuwe oefeningen meer, maar herhaalt de oefeningen die je al deed. Herhaling is nodig om je hond een oefening echt goed aan te leren. Hij moet immers de gelegenheid krijgen om te leren, hij kan iets niet zomaar. Pas als de hond een oefening goed beheerst, kun je verder. Dat is ook eerlijk naar de hond.
Ga daarom door met oefenen. Varieer met de plaatsen waar je oefent: een oefening die je pup al aardig beheerst, kun je ook gaan oefenen op plekken met iets meer afleiding. Maar maak het niet te snel moeilijk!
Houd de training afwisselend: ook voor je pup is het saai om steeds dezelfde oefening achter elkaar te herhalen.
Ontwormen
Is het misschien weer tijd voor de volgende ontwormingskuur? Overleg dit met de dierenarts. Pups moeten tot de leeftijd van zes maanden maandelijks ontwormd worden, omdat zij gevoeliger zijn voor infecties met wormen.
Het is sowieso goed om de groei van de pup weer eens even te laten checken en te laten controleren of het wisselen van zijn gebit goed verloopt. Dat is zo gebeurd. En je puppy weet nog dat hij bij de dierenarts iets lekkers krijgt, dus het is voor hem ook nog eens leuk om daarheen te gaan.
Meer over wormenbestrijding lees je hier.
Tussendoortjes
Misschien vind je het wel prettig om ook je hond af en toe eens iets lekkers te geven. Dat mag best, daar is niets mis mee. Geef hem dan wel iets lekkers dat geschikt is voor honden. Mensensnoep bijvoorbeeld bevat vaak veel suiker en chocola is giftig voor honden. Er zijn voldoende lekkernijen voor honden bij de dierenspeciaalzaak te koop.
Laat je pup een oefeningetje doen om zijn snoepje te verdienen, dan sla je drie vliegen in één klap: jij kunt hem verwennen, het is een mooie gelegenheid om tussendoor te oefenen en je pup leert dat het hem iets fijns oplevert als hij naar je luistert!
Gebitsverzorging tijdens het wisselen
Tandenpoetsen moet je regelmatig blijven oefenen. Maar let wel op dat je pup waarschijnlijk nu aan het wisselen is. Zijn tanden kunnen gevoelig zijn, dus doe heel voorzichtig. Anders doe je hem misschien pijn en leert hij dat tandenpoetsen vervelend is. Blijf controleren of het wisselen volgens plan gaat en er geen melktandjes te lang blijven staan.
Misschien heb je al wel een paar losse tanden of kiezen van je pup gevonden. Die zijn leuk om te bewaren en straks met zijn volwassen gebit te vergelijken! Op onze website vind je meer over gebitsverzorging.
Drukke pups
Sommige pups zijn heel druk. Dat kan te maken hebben met het ras of type, want de ene hond is actiever dan de andere. Maar het kan soms ook komen doordat de pup te veel prikkels krijgt. Een pup die heel veel activiteiten krijgt, waar erg veel mee gespeeld wordt en die met veel nieuwe dingen in aanraking komt kan daardoor heel onrustig worden.
Let er daarom op dat je pup voldoende rust krijgt, dat kinderen niet achter hem aanlopen of hem steeds wakker maken om mee te spelen en dat hij een fijne plek heeft waar hij zich kan terugtrekken en kan slapen. Soms moet je een pup daar een beetje mee helpen, bijvoorbeeld door hem in zijn bench te zetten met een fijn kluifje zodat hij daarna in slaap kan vallen. Ook een pup heeft rust en regelmaat nodig!
In sommige gevallen kan een pup ook druk worden als hij zijn energie juist niet kwijt kan. In zo’n geval is het juist goed om meer met hem te doen en vooral ook wat denkspelletjes en oefeningen te doen. Daardoor wordt hij ook geestelijk moe.
Heb jij zo’n drukke pup? Kijk dan eens naar zijn activiteiten en dagschema en hoe de balans daarin is. Lees ook het artikel over ‘Zorgen voor je hond’.
Het kan bovendien goed zijn de pup eens extra te laten checken bij de dierenarts. Ook gezondheidsproblemen als voedselovergevoeligheid of een giardia infectie kunnen ervoor zorgen dat pups heel onrustig en ook bijterig zijn.