Sluiten

Puppykalender - week 14

Vaak zie je het zelf niet, maar toch is jouw puppy alweer een heel stuk gegroeid. Kijk maar eens naar foto’s die je ongetwijfeld gemaakt hebt toen hij net in huis was. Het is nog geen volgroeide hond maar hij is een stuk op weg.


De onderwerpen van week 14:


    Tanden wisselen

    Jouw hond gaat in deze periode, niet noodzakelijkerwijs deze week, zijn melkgebitje verliezen. Er moet plaats gemaakt worden voor zijn definitieve gebit. Pups gaan in deze periode vaak weer meer op dingen knagen. Dit helpt bij het loslaten van zijn melkgebit en bij het doorkomen van zijn nieuwe tanden en kiezen. Geef hem daarom wat extra kluifmateriaal. Dat voorkomt meteen dat hij zijn tanden in jouw spullen zet. Of in jou, want hij kan ook weer wat meer gaan bijten. Voorkom dat door hem een speeltje in zijn bek te geven.

    Het kan ook zijn dat jouw hond wat slechter eet. Dat komt doordat hij brokjes soms niet door kan kauwen of doordat het zeer doet. Een beetje weken van het voer helpt hem om dan toch voldoende voeding binnen te krijgen. Pas op met trekspelletjes, want dat kan nu pijn doen.

    Controleer regelmatig zijn gebit om te zien of het wisselen goed gaat. Blijven er melktanden staan terwijl er al een nieuwe tand doorkomt? Overleg dan met je dierenarts of er iets aan gedaan moet worden, zodat zijn blijvende gebit straks niet verkeerd komt te staan.



    Nagels knippen

    Het aaien zal jouw pup inmiddels heel lekker vinden. En ook mag je aan zijn pootjes en nageltjes komen. Tijd voor de volgende stap. Je kunt nu voorzichtig met een nagelknippertje eens een millimetertje van zijn nageltjes afknippen. Je mag best een nageltje per dag doen, zodat hij eraan went.

    Bedenk ook nu weer: maak er geen gevecht van. Lukt het nu niet, probeer het dan gewoon later nog eens. Kies een rustig moment als je pup al een beetje moe is, dan gaat het vaak beter. Laat iemand anders hem wat afleiden met kleine brokjes of door hem onder zijn kin te kriebelen.


    Spullen checken

    Nu jouw pup een stuk gegroeid is, wordt het tijd om te controleren of zijn halsbandje of tuigje en zijn riem nog wel bij hem passen. Zijn de bandjes niet te smal en zitten ze niet te strak? Is de riem nog wel stevig genoeg, of wil je misschien een wat langere riem kopen? Controleer ook zijn speelgoed: hij is nu wat sterker en kan zijn speeltjes sneller stukmaken. Als er onderdelen los dreigen te raken of stukjes vanaf komen die hij in kan slikken, moet je ze vervangen door iets stevigers.


    Bel = plaats

    Veel honden rennen blaffend naar de deur als er wordt aangebeld. Dat is vaak niet handig: het maakt natuurlijk herrie, het bezoek kan schrikken en niet iedereen is ervan gediend als er een overenthousiaste hond tegen hem op springt bij binnenkomst. Sommige honden kunnen ook denken dat zij iets te zeggen hebben over wie er naar binnen mag. Het is daarom slim om je pup nu al te leren dat hij naar zijn plek moet gaan als de bel gaat.

    Dat doe je door te oefenen, eerst zonder dat er iemand binnenkomt. Vraag een helper om aan te bellen en meteen na de bel laat je jouw pup een brokje zien en lok je hem naar zijn mand. Daar krijgt hij het brokje en verder gebeurt er niks: er komt niemand binnen. Als je dat vaak oefent, wordt het geluid van de bel voor hem een signaal dat er in zijn mand iets te halen valt.

    Komt er echt bezoek? Laat dan iemand bij de pup in zijn mandje blijven en hem wat brokjes voeren tot het bezoek zit. Daarna mag hij iedereen gaan begroeten. Lees ook ons artikel over leren en gedrag.



    Wandelen zonder trekken

    Met de hond wandelen is leuk, maar niet als hij steeds aan de lijn trekt. Als een hond graag ergens heen wil, gaat hij sneller lopen. Daardoor komt de lijn strak te staan, en als zijn baas dan meeloopt, leert hij dat dit prima werkt. Gewoon in de lijn gaan hangen, en dan komt de baas vanzelf mee! Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

    Trekt jouw pup de lijn strak omdat hij ergens heen wil? Blijf dan staan en wacht tot hij zelf de lijn weer slap laat hangen. Soms duurt het even voor hij dat door heeft. Zodra de lijn weer slap hangt, wandel je verder. Dat herhaal je steeds als hij de lijn weer straktrekt. Het schiet even niet zo op, maar als het kwartje bij hem valt, snapt hij dat hij beter wat rustiger kan lopen als hij ergens wil komen.

    Is jouw hond overenthousiast, zo haastig dat je niet vooruitkomt of moet je ergens heen waar hij heel graag snel naartoe wil? Dan is het soms slimmer om een andere aanpak te kiezen. Leidt hem bijvoorbeeld af met een speeltje of laat hem achter jouw hand met een brokje aanlopen (geef hem af en toe een stukje). En wil jij ook sneller, bijvoorbeeld omdat het gaat regenen? Ga dan samen een stukje rennen!

    Ook heel belangrijk: loopt jouw pup netjes mee zonder dat de lijn strak is? Beloon hem dan met je stem! Vaak horen honden pas iets van hun baas als ze iets doen wat ongewenst is. Draai het om: doet hij het goed? Vertel hem dat dan, zodat het hem aandacht oplevert en hij het gaat herhalen!


    week
    < 14 >