Puppykalender - week 13
Je hebt je puppy nu al een aantal weken in huis. Je bent een beetje aan hem gewend en hij aan jou. Ongetwijfeld doet je pup ook wel iets dat je niet zo plezierig vindt. Daar kan hij niets aan doen. Hij doet wat hij doet, zolang hij nog niets anders heeft geleerd. Ga hiermee wel aan de slag.
De beste manier om te zorgen dat je pup geen dingen doet die jij niet wilt, is om hem aan te leren wat je op zo’n moment wél graag van hem zou zien. Overleg dit op de puppycursus. Bedenk wel dat jouw puppy de gelegenheid moet krijgen om ander gedrag te leren, hij kan dat niet direct … Je zult dus geduld moeten hebben want regelmatig herhalen is nodig.
De onderwerpen van week 13:
Oefenen
Op de puppycursus leer je allerlei oefeningen. Wist je dat de puppycursus zelf eigenlijk geen ideale plek is om jouw puppy wat aan te leren? Er is hier namelijk zoveel afleiding: andere pups, andere mensen, een vreemde omgeving... Maar op de puppycursus leer je wel hoe je jouw pup iets kunt leren en wat je thuis allemaal kunt oefenen.
Doe dat oefenen in verschillende situaties en onder verschillende omstandigheden. Laat hem bijvoorbeeld even zitten voordat hij zijn eten krijgt of voordat je hem zijn halsband of tuigje aandoet. En uiteraard gewoon ook even tussendoor. Zo leer je hem dat het leuk is om met jou samen te werken.
Baknijd voorkomen
Soms hebben puppy’s de neiging om hun voerbak heel snel leeg te eten. En dat wordt alleen maar sneller als je in de buurt komt. Bij de fokker heeft jouw pup samen met zijn broertjes en zusjes gegeten. Dan is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk je voerbak leeg te hebben, anders wordt je maaltijd misschien opgegeten door anderen. Je puppy kan dit dus ook doen als jij in de buurt komt van zijn voerbak. Dit kan zelfs leiden tot voerbakagressie.
Dat is te voorkomen of op te lossen door het volgende te doen. Neem iets heel lekkers in je handen dat ook lekker ruikt, bijvoorbeeld stukjes hondenworst. Neem wel hele kleine stukjes en kies iets dat hij normaal gesproken niet krijgt. Houd nu je hand naast zijn voerbak. Als hij naar je hand komt, geef je hem het lekkers, dan sta je op en loop je weg. Meer hoef je niet te doen.
Gaat het goed, dan ga je volgende week verder met de volgende stap: dan leg je het lekkers in zijn bakje en loop je daarna weg. Laat je pup verder in alle rust zijn bakje leegeten. In het artikel over het verdedigen van voer en speeltjes lees je meer over hoe je kunt blijven oefenen.
Loslopen en hier komen
Misschien heb je het al aangedurfd om jouw pup los te laten op een plek waar dat kan. Veel mensen vinden dat eng. Maar ook voor jouw puppy is het een hele stap. Ga daarom regelmatig naar een plek waar jouw pup zich veilig voelt en laat hem daar los. Zoek ook een tijdstip uit waarop het niet zo druk is.
Het is voor je pup een moment om rustig zijn wereld te verkennen en rond te snuffelen, maar voor jullie ook de kans om weer te oefenen met het bij de baas komen. In week 10 bespraken we hoe je hiermee kunt gaan oefenen. Blijf dat regelmatig doen: wachten tot hij naar je kijkt, door je hurken gaan, vriendelijk zijn naam roepen en hem zo naar je toe lokken. Beloon hem met je stem en met een brokje en laat hem dan weer gaan.
Er zijn twee dingen waar je op moet letten. Roep je pup niet als hij net druk met iets anders bezig is. De kans is groot dat hij dan niet komt. Dan leert hij dat hij jouw roepen wel kan negeren omdat andere dingen spannender zijn. Wacht dus met roepen tot hij even niks te doen heeft.
Het tweede waar je voor moet oppassen is dat je hem niet alleen roept als je naar huis wilt en hem dan aanlijnt en meeneemt. De pup leert dan dat als hij naar je toe komt, zijn pret voorbij is. Roep hem tussendoor dus regelmatig naar je toe, beloon en laat hem weer gaan. Of lijn hem heel even aan, speel een leuk spelletje met hem en maak hem dan weer los om lekker te snuffelen. Zo blijft bij jou komen voor hem leuk.
Andere honden ontmoeten
Jouw puppy is volledig gevaccineerd en mag nu volop kennismaken met andere honden. Soms is dat best nog wel een beetje spannend. Als je andere honden tegenkomt, mag je jouw puppy best even oppakken, liefst wel voordat ze al neus aan neus staan. Vraag dan aan de eigenaar van de andere hond hoe deze is met puppy’s. Als deze aangeeft dat zijn of haar hond lief is met puppy’s, kun je jouw pup even laten wennen door hem op je schoot te nemen. Daarna kun je hem gewoon neerzetten en even laten snuffelen aan de andere hond. Misschien wil hij daarna zelfs wel even spelen met de andere hond.
Let wel op dat het niet te wild wordt en laat hem niet te lang stoeien, want dat is nog te zwaar voor zijn gewrichten. Laat de honden niet spelen als ze aan de lijn zijn, want als de riemen in elkaar draaien kunnen ze niet meer bij elkaar vandaan en dan kan het fout gaan.
Tandenpoetsen
Wist je dat gebitsproblemen veel voorkomen en dat ze voor veel narigheid kunnen zorgen? Een gezond gebit is ook voor je hond belangrijk, en daar kun je zelf aan bijdragen. Tandenpoetsen kan helpen om opbouw van tandplak te bestrijden en tandsteen te voorkomen. Dat moet je dan wel eerst rustig aanleren. Er bestaan speciale tandenborstels en ook tandpasta voor honden.
Laat de pup de eerste keer gewoon de tandpasta van de borstel likken. Is hij aan de borstel gewend dan kun je steeds meer poetsbewegingen gaan maken. Het is goed om drie keer per week te poetsen. Blijf dit dus oefenen zodat het voor je hond heel normaal wordt. Lees meer over gebitsverzorging op onze website.
Vlooien en teken
We ontkomen er niet aan. Je hebt jouw puppy al moeten ontwormen, maar er zijn nog meer parasieten waar we rekening mee moeten houden: vlooien en teken. En het vervelende is dat ze het hele jaar voorkomen. Je zal dus het hele jaar aan bestrijding van deze parasieten moeten doen. Gelukkig zijn er heel goede middelen te koop bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak.
Geef aan dat het voor een puppy is en vertel erbij welk ras jouw pup is, want niet elk middel is geschikt voor elk ras. En lees goed de gebruiksaanwijzing voordat je je pup er mee behandelt. Belangrijke informatie over een goede vlooienbestrijding vind je hier.