Sluiten

Puppykalender - week 12

Puppy’s tot de leeftijd van 12 weken kijken nog wat onbevangen tegen de wereld aan. Hun zenuwstelsel draait nog niet helemaal op volle snelheid. Je zult dit wel gemerkt hebben op momenten dat je jouw handen of een speeltje te snel bewoog en hij het kwijt was. Deze periode is nu afgesloten. Tijd voor de echte opvoeding.


De onderwerpen van week 12:


    Socialisatie

    Je pup is in de volgende fase van de socialisatie gekomen. Deze fase wordt ook wel “angstfase” genoemd. Je pup zal nu sneller terughoudend of bang zijn als hij nieuwe dingen tegenkomt. Het is belangrijk om toch van alles met hem te blijven ondernemen. Blijf naar de markt, het schoolplein en het winkelcentrum gaan.

    Daarnaast is het belangrijk dat je jouw pup leert wat wel en niet mag. Veel mensen vinden het heel leuk om zo’n klein hummeltje te aaien. Hierbij mag de puppy vaak van alles: hij mag opspringen of zachtjes in handen bijten. Hij leert dat dit leuk is. Maar als hij groter wordt, is dit niet zo’n leuk spelletje meer en hem iets afleren kan heel lastig zijn. Het is dus veel slimmer hem meteen te leren welk gedrag je wél wilt zien.

    Netjes zitten bijvoorbeeld voordat hij geaaid wordt. Help hem daarbij door een brokje voor zijn neus te houden, dat net boven zijn kop naar achter te bewegen en hem zo te laten zitten. Vraag degene die wil aaien om door de hurken te gaan (tenzij het een kind is) en de pup over zijn borst te aaien (niet op zijn kop). Geef zelf je pup hele kleine stukjes van het brokje terwijl hij geaaid wordt, houd ze vlak voor zijn neus. Zo leert hij dat gaan zitten hem aandacht én lekkers oplevert. Gaat hij toch springen of naar handen happen, vraag degene die aait dan om meteen te stoppen, op te staan en een paar passen weg te lopen en stop zelf je brokjes weg. Probeer het daarna nog eens: eerst je pup laten zitten, dan pas degene die wil aaien vragen om dichterbij te komen, te hurken en de pup te aaien terwijl jij hem hele kleine stukjes brok blijft voeren.



    Puppycursus

    Als je nog niet op puppycursus zit, dan is het moment nu toch echt gekomen om daaraan te beginnen! Op de cursus leert hij komen, zitten, liggen, staan, netjes meewandelen, blijven en nog veel meer. Jijzelf leert hoe je invloed kunt uitoefenen op zijn gedrag en zijn ontwikkeling. En dat kan op een heel leuke en speelse manier. Op een manier waarbij jouw hond leert dat het heel leuk is om samen met jou een team te vormen.

    Het is belangrijk om een goede hondenschool te kiezen waar de instructeurs een diploma hebben van een goede opleiding en waar men een positieve methode gebruikt. Op onze website staat waar je op moet letten bij het uitzoeken van een hondenschool die bij jou en je pup past. Lees het door en vraag ook je dierenarts en dierenspeciaalzaak eens naar goede adressen in jouw omgeving.


    Ontwormen

    Alle puppy’s hebben wormen. Hier kan helemaal niemand iets aan doen. Ze kunnen via de moederhond worden doorgegeven. Bij haar kunnen ze in een ruststadium zijn, waardoor zij er zelf helemaal geen last van heeft, maar via haar bloed of moedermelk kunnen ze bij de pups terechtkomen. Wormeneitjes kunnen ook uit de omgeving komen. Wormen zijn slecht voor de gezondheid van je pup en bovendien kunnen ze via zijn ontlasting en vervolgens via de grond ook overgaan op mensen.

    Daarom moeten pups regelmatig ontwormd worden. In het begin elke twee weken, daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn. Je dierenarts kan je precies vertellen welk middel je moet gebruiken en hoe en wanneer je dat moet toedienen om de wormen op de juiste manier te behandelen. Let op: niet elk middel is geschikt voor elk ras! Lees hier meer over wormenbestrijding.


    Vaccinaties

    Tijd voor zijn vaccinaties. Dit kan voorlopig de laatste keer zijn, maar soms moet hij hierna nog een keertje terug. Dat zul je dan horen van jouw dierenarts.

    Vraag tegelijkertijd even of het verstandig is om nog een keertje terug te komen om te checken of alles in orde is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het indalen van de balletjes bij een reutje, het doorkomen van het definitieve gebit, de ontwikkeling van zijn gewrichten etc. Beter een keer te veel gekeken dan te weinig. Maak eventueel alvast een afspraak. Meer informatie over vaccinatieschema’s vind je hier.



    Vachtverzorging

    De meeste honden moeten wel eens geborsteld of gekamd worden, en bij langharige honden moet dat zelfs heel regelmatig. Ook daar moet je pup aan wennen, ook als zijn vachtje nu nog maar kort is. Oefen eerst een paar halen met de borstel en stop voordat je pup er een spelletje van maakt. Oefen daarna steeds iets uitgebreider.

    Er zijn nogal wat verschillende vachten bij honden. Zo heb je bijvoorbeeld langharige, kortharige en ruwharige honden, die allemaal een andere verzorging nodig hebben. Ga een keertje langs een trimsalon en vraag wat nodig is voor de vachtverzorging van jouw hond. Voor je pup is dat meteen een mooie gelegenheid om kennis te maken, een snoepje te halen en misschien al heel even op de tafel te staan. Zo leert hij dat de trimsalon een leuke plek is. In ons artikel over vachtverzorging lees je meer informatie.


    week
    < 12 >