Sluiten

Waar koopt de Nederlander zijn huisdier?

29-04-2025

Elk jaar laten Dibevo en de NVG het huisdierbezit in Nederland onderzoeken. Het nieuwste onderzoek heeft weer interessante uitkomsten. Hoeveel huisdieren zijn er in Nederland, waar komen die vandaan en wat heeft de eigenaar voor zijn dier over?

Hoeveel huisdieren zijn er eigenlijk?
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal huisdieren iets gedaald is. Toch heeft nog 44% van de huishoudens één of meer huisdieren in huis. Volgens deze nieuwste schattingen zijn er nu:

  • 1,7 miljoen honden (was 1,8)
  • 3 miljoen katten (gelijk gebleven)
  • 6 miljoen aquariumvissen (was 6,7 miljoen)
  • 4,5 miljoen vijvervissen (was 6,8 miljoen)
  • 1,5 miljoen sier- en zangvogels (was 1,4 miljoen)
  • 0,3 miljoen konijnen (was 0,4 miljoen)
  • 0,3 miljoen knaagdieren (gelijk gebleven)
  • 1,1 miljoen kippen, ganzen en eenden (was 1,5 miljoen)
  • 0,15 miljoen reptielen (was 0,5 miljoen)

Samen zijn dat ongeveer 18,5 miljoen huisdieren.

Waar komen onze huisdieren vandaan?
Waar mensen hun huisdier vandaan halen, verschilt per diersoort.

Hond en kat
Bij honden wordt 42% bij een fokker gekocht. 19% komt van online platforms en nog maar 6% uit een asiel. Wel 14% komt bij vrienden of familie vandaan, een opvallend hoog aantal. Katten komen voor 32% via bekenden in huis en 24% komt uit het asiel. Ongeveer 20% wordt via online advertenties gekocht. Het aantal dieren dat online wordt aangeschaft is dus best hoog. Het LICG waarschuwt mensen die online hun hond of kat willen kopen, om extra goed op te letten. Bekend is dat daar ook veel foute fokkers te vinden zijn die allerlei trucjes gebruiken om betrouwbaar over te komen. Ons artikel ‘Puppy via internet’ geeft tips over hoe je dit kunt herkennen. En gebruik vooral de puppychecklist en de kittenchecklist!

Konijnen
Ook konijnen blijken vaak via internet (27%) of via familie of vrienden (21%) te worden gekocht of overgenomen. Dat kan een teken zijn dat mensen zich toch vaak vergissen als ze konijnen aanschaffen, waardoor de dieren dan weer weggedaan worden. Een konijn is nu eenmaal geen knuffel- en schootdier en heeft veel ruimte en verzorging nodig. Maar 10% van de konijnen wordt in de opvang gehaald. Dat is jammer, want er zitten nog steeds heel veel leuke konijnen in de opvang die graag een goed tehuis willen krijgen.

Denk je erover om konijnen aan te schaffen, zoek dan eerst eens op wat zo’n dier nodig heeft (in elk geval altijd een ander konijn!) en of dat wel bij je past. En kijk ook eens bij een opvang: vaak zijn de mannetjes daar al gecastreerd (heel handig als je een maatje zoekt voor jouw eenzame vrouwtje!) of kun je kant- en-klare, bij elkaar passende koppels halen. Dat scheelt een hoop gedoe met koppelen… Een goed begin is ons artikel over ‘De aanschaf van een konijn’.

Andere kleine huisdieren
Knaagdieren komen regelmatig uit de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum, maar ook vaker via internet. Zang- en siervogels worden vooral via online advertenties gekocht, en pluimvee maar ook vijvervissen komen veel via bekenden. Voor aquariumvissen is de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum het meest gebruikte aanschafadres.

Wat geven mensen uit aan hun dier?
Gelukkig blijkt dat wie een huisdier heeft, best veel voor zijn dier over heeft. Het gemiddelde huishouden met dieren geeft zo’n 53 euro per maand uit aan voer en 15 euro aan andere huisdierzaken. Wie een hond heeft, geeft gemiddeld ongeveer 76 euro uit aan voer. Wie denkt dat knaagdieren heel goedkoop zijn, rekent waarschijnlijk buiten allerlei benodigdheden (zoals bodembedekking en inrichting). De gemiddelde knaagdierbezitter geeft daar zo’n 21 euro per maand aan uit! De meeste mensen kopen hun voer en de spullen voor hun dier nog steeds in de dierenspeciaalzaak, omdat die een groot assortiment hebben maar ook omdat ze daar goed advies krijgen.

Terugkerende kosten van het onderhoud van je dier zijn een belangrijke kostenpost om rekening mee te houden als je een huisdier wilt nemen. Staar je dus niet blind op de aanschafprijs, maar bereken eens wat zo’n dier je per jaar gaat kosten. Richtlijnen en kosten waarmee je rekening moet houden vind je in de LICG Huisdierenbijsluiters, maar ook in ons artikel ‘Wat kost een huisdier?’.

Wat doe je met je dier in de vakantie?
Met de vakantie op komst is het ook interessant om te zien hoe mensen dat regelen voor hun dier. Een heel groot deel van de huisdierbezitters heeft oppas via buren of bekenden. Veel katten blijven thuis (76%), terwijl meer dan een derde van de honden (38%) meegaat op vakantie en 15% vakantie viert in een pension. Van alle huisdierbezitters blijft ongeveer 1% lekker thuis genieten van zijn dier. Ga je zelf wel op vakantie, regel dan bijtijds alles goed voor je dier: zowel als hij meegaat als wanneer hij thuisblijft! En kies je voor een oppas via vrienden of bekenden: denk dan ook aan een back-up voor het geval jouw oppas op het laatste moment toch niet voor je dier blijkt te kunnen zorgen.

Katten: chippen én registreren
Ook verstandig is om je kat te laten chippen als dat nog niet is gebeurd: slechts 2/3 van de katten blijkt een chip te hebben. Zorg bovendien zelf voor een goede registratie (dat is niet automatisch geregeld bij het chippen!). Want zeker in de warmere helft van het jaar of tijdens de vakantie, als deuren vaker openstaan en katten graag naar buiten gaan, kan het zomaar gebeuren dat je kat niet meer thuiskomt. Met een chip én een goede registratie kan men contact met je opnemen als iemand hem vindt en is de kans dat je jouw kat snel weer terugziet een stuk groter!

Over het onderzoek
Deze resultaten zijn afkomstig uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van Dibevo en NVG, uitgevoerd door Ipsos I&O onder ruim 4.000 Nederlanders. Dibevo is de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche. NVG is de branchevereniging van producenten en importeurs van huisdiervoeding in Nederland.

Bron: Persbericht Dibevo