VVD wil maatregelen hoog-risicohonden
04-10-2023
De VVD wil dat minister Adema een voorstel doet om het houden en fokken van agressieve hoog-risicohonden te verbieden. De bedoeling is om het aantal bijtincidenten te verminderen. De VVD wil het verbod niet richten op bepaalde rassen, maar op honden met bepaalde kenmerken zoals brede kaken en veel bijtkracht. Daarnaast wil de partij een landelijke registratie van bijtincidenten in één systeem. Ook moet de eigenaar van een bijtende hond aansprakelijk gesteld worden voor alle gevolgschade, zoals bijvoorbeeld de kosten voor plastische chirurgie. De coalitiepartners steunen de VVD hierin.
Het LICG geeft al lange tijd voorlichting over hondenbeten en het voorkomen daarvan via de speciale website www.minderhondenbeten.nl. Daar vindt u meer informatie over allerlei zaken die mee kunnen spelen bij het ontstaan van bijtincidenten. Behalve het formaat en de kracht van een hond zijn ook andere zaken van belang. Erfelijkheid van gedrag, de socialisatie en opvoeding, de gezondheid van de hond, de kennis en houding van de eigenaar en het gedrag van mensen die met de hond in contact komen spelen allemaal een rol. Om het aantal bijtincidenten terug te dringen kan daarom het beste op meerdere terreinen tegelijk worden ingegrepen. Dit advies komt ook terug in verschillende rapporten over dit onderwerp, zoals ‘The safe dog project’ en ‘De gebeten hond’.
Een goede registratie van bijtincidenten kan helpen om beter zicht te krijgen op oorzaken, risico’s en betrokken honden. Het is daarbij van belang dat zoveel mogelijk gegevens worden bijgehouden, zoals chipnummer, ras of type, leeftijd en geslacht van de hond, of het een rashond met stamboom is, of de hond medisch iets mankeerde. Ook informatie over de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond is belangrijk (bijvoorbeeld of de hond aangelijnd was of niet, op welk terrein het bijtincident gebeurde, wie erbij waren, wat er precies gebeurde, of het slachtoffer contact zocht met de hond, of de eigenaar erbij was). Al dat soort zaken kunnen aanwijzingen geven over risico’s en de mogelijkheden om die te verkleinen.
Hoewel hondenbeten met zeer ernstige afloop vaak in de media verschijnen, zijn er daarnaast nog heel veel hondenbeten die medisch gezien minder ernstig zijn, maar die voor de slachtoffers toch grote gevolgen kunnen hebben. Een groot aantal daarvan ontstaat uit situaties die voorkomen zouden kunnen worden. Zo zouden kinderen nooit alleen moeten worden gelaten met honden. Daarnaast is het belangrijk om stresssignalen bij honden te herkennen. Veel hondenbeten gebeuren namelijk uit angst en verdediging. Het is daarom voor iedereen, ook voor mensen zonder eigen hond, belangrijk om iets te weten over hondengedrag.
Op onze website minderhondenbeten.nl leest u meer over hondengedrag, stresssignalen, wat te doen bij dreigend gedrag en de tien gouden regels voor kinderen om veiliger om te gaan met honden.
Bronnen:
Rtlnieuws
De gebeten hond, Meester en Olsthoorn, CCV 2018
The safe dog project, Pluijmakers, Bowen en Fatjo (2019)
Dietz, L., Arnold, A. M. K., Goerlich-Jansson, V. C., & Vinke, C. M. (2018). The importance of early life experiences for the development of behavioural disorders in domestic dogs. Behaviour, 155(2-3), 83-114.
Zie ook ons eerdere nieuwsbericht.