Sluiten

Voorgenomen houdverbod voor honden en katten die lijden onder hun uiterlijk

20-01-2023

Minister Adema wil het houden en vertonen van honden en katten met schadelijke uiterlijke kenmerken gaan verbieden. Dat schrijft hij in een kamerbrief van 20 januari.

De minister: “Bij de keuze voor een huisdier wordt vaak gekeken naar het uiterlijk van een dier. Mensen kiezen voor kenmerken die ze schattig vinden, bijvoorbeeld honden met een korte snuit of katten met vouwoortjes. Hun baasjes hebben de beste bedoelingen, maar zijn zich vaak niet bewust van de duistere kant van deze uiterlijke kenmerken. Het fokken van deze eigenschappen kan er namelijk voor zorgen dat deze “doorgefokte” dieren permanent lijden onder hun uiterlijk.”

“Ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen. Daarom wil ik naar een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk: een Nederland zonder dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken.”

Complex
Adema geeft ook aan dat dit een ingewikkeld probleem is. Want het is niet zo eenvoudig om objectief vast te stellen of een dier lijdt onder zijn uiterlijk. Daarvoor is goed onderzoek nodig. Bovendien moet een verbod ook goed te handhaven zijn. Het zal daarom tijd vergen om zo'n verbod te kunnen instellen.

Vouworen als eerste op lijst met verboden kenmerken
De bedoeling van de minister is om een lijst te ontwikkelen waarop schadelijke uiterlijke kenmerken staan waarvan objectief vast te stellen is dat ze lijden veroorzaken en die objectief bij individuele dieren vast te stellen zijn. Dieren die daaraan voldoen mogen niet meer gehouden worden. Er zal wel een overgangsregeling gaan gelden. Mensen die al een dier met zo’n schadelijk kenmerk in huis hebben op het moment dat dit kenmerk op de lijst wordt gezet, mogen dat dier nog houden tot het overlijdt.

De lijst zal klein beginnen, maar aangevuld worden naarmate verder onderzoek plaatsvindt en daardoor steeds meer schadelijke kenmerken objectief vastgesteld kunnen worden (een ‘dynamische lijst’). Als eerste kenmerk voor op de lijst wil de minister vouworen bij katten verbieden. Deze katten, zoals de Scottish Fold, hebben kraakbeenafwijkingen die ervoor zorgen dat ze continu pijn hebben.

Niet meer in reclames of social media
Omdat het tijd zal kosten om zo’n lijst op te stellen en aan te vullen, wil de minister ook een vertoningsverbod instellen. Dat houdt in dat honden of katten met extreme uiterlijke kenmerken, zoals een te korte neus of katten met vouworen, niet meer gebruikt mogen worden in reclames en advertenties of op social media. Ook bijvoorbeeld influencers en beroemdheden zullen zulke dieren niet meer mogen gebruiken.

De bedoeling hiervan is om de vraag naar zulke dieren te verminderen, want het steeds weer zien van zulke dieren maakt dat veel mensen ook zo’n dier willen aanschaffen. Ook dit verbod moet nog nader uitgewerkt worden.

Ingrijpend
De minister realiseert zich dat zo’n houd- en vertoningsverbod ingrijpend kan zijn. Hij schrijft: “Maar ons basale plezier mag niet zwaarder wegen dan de permanente pijn van de huisdieren waar we zo veel om geven. Ik wil mensen ook oproepen om daar het gesprek over aan te gaan in hun omgeving – überhaupt, maar ook zeker als men overweegt een dier in huis te nemen. Gesprekken over dierenwelzijn liggen gevoelig en zijn complex. Maar juist daarom moeten we als maatschappij die discussie met elkaar voeren. Daar hoop ik op deze manier een bijdrage aan te leveren en dat zal ik ook blijven doen.”

Bron: Rijksoverheid 

Lees meer
Over erfelijke aandoeningen
Over vouworen bij katten
Over problemen bij kortsnuitige honden