Sluiten

Vlooien: hoeveel eitjes zijn er in jouw huis verstopt?

16-04-2025

Vlooien bij je huisdier, daar wordt niemand blij van. Maar ook als je nooit vlooien ziet, kunnen ze wel in je huis aanwezig zijn. Want het grootste deel van een vlooienbesmetting is in je huis verstopt in de vorm van eitjes en larven. Alert blijven, je huisdier controleren en de bestrijding goed aanpakken is dus nodig!

Katten en honden kunnen soms vlooien oplopen. Ze kunnen ze meenemen van buiten, via contact met andere dieren of er worden vlooieneitjes mee naar binnen gelopen onder je schoenen. Ook andere huisdieren, zoals konijnen, kunnen die vlooien overnemen. Vlooien zijn vervelend: ze geven jeuk en irritatie, kunnen allergie opwekken, maar ook ziekten en parasieten overbrengen zoals kattenkrabziekte en lintwormen.

Je ziet ze niet, maar soms zijn ze er toch...
Als je dier nog maar een paar vlooien heeft, dan merk je dat niet zo snel. Vooral katten maar soms ook honden likken de vlooien uit hun vacht op voordat jij ze gevonden hebt. Als je gaat merken dat je dier erg veel krabt of als je vlooien ziet, dan zijn het er meestal al aardig wat! Een dier dat allergisch is voor vlooien, heeft extra veel last en zal zeker zo snel mogelijk de vlo proberen weg te werken. Maar als dat niet meteen lukt, zie je bij die dieren bijvoorbeeld kale of rode plekken en korstjes op de huid ontstaan.

Verborgen beestjes
Als de vlooien bloed hebben gedronken bij je huisdier, leggen ze eitjes, die op de grond vallen. Die eitjes kunnen bij goede omstandigheden snel uitkomen tot larven. De larven van de vlo houden niet van licht en kruipen weg op donkere plekjes. Uiteindelijk maken ze een cocon waarin ze uitgroeien tot volwassen vlo. Zo’n cocon met een vlo erin kan soms wel een jaar liggen wachten tot het juiste moment om tevoorschijn te komen.

In je tapijt, tussen de kieren van de houten vloer of tussen het riet en bekleding van de honden- of kattenmand kunnen dus eitjes, larven en volwassen vlooien in een cocon liggen. Als je alleen je huisdier tegen vlooien behandelt op het moment dat het dier krabt of als je vlooien ziet rondspringen, dan is dat dweilen met de kraan open! Eitjes, larven en cocons blijven dan liggen, zullen weer uitkomen en je huisdier bijten, waarna er weer nieuwe eitjes gelegd kunnen worden. Je komt dan dus nooit van de vlooien af!

Hoe kun je vlooien voorkomen en bestrijden?
Een doeltreffende vlooienbestrijding duurt dan ook het hele jaar door, zeker voor dieren die buiten komen en zo ergens vlooien kunnen opdoen. Denk bovendien niet dat de vlooien alleen actief zijn in de zomer: hoewel er buiten meer vlooien zijn in de zomer, zijn onze verwarmde huizen ook ’s winters een prima klimaat voor de vlo!

Bij het voorkomen en bestrijden van een vlooienbesmetting is het altijd belangrijk dat je je dier goed controleert. Gebruik bijvoorbeeld regelmatig een vlooienkam. Soms zie je geen vlooien, maar wel vlooienpoepjes. Dat zijn donkere korreltjes die, als je ze op een nat stukje keukenpapier legt, een roodbruine kring achterlaten. Dat is een restje onverteerd bloed. Ook dan weet je dus dat je moet behandelen!

Komt jouw dier buiten, dan is het verstandig om het hele jaar door behandelen om vlooien te voorkomen. Dat geldt ook als je dier een vlooienallergie heeft, want dan is elke vlo er eentje te veel.

Kies voor de bestrijding altijd het juiste middel. en behandel bij een vlooienbesmetting ook de omgeving. Let op: niet elk middel is geschikt voor elke diersoort! Laat je goed adviseren, want bestrijdingsmiddelen zijn gifstoffen waarmee je verstandig om moet gaan.

Wil je lezen hoe je een goede vlooienbestrijding aanpakt, lees dan verder in ons Praktische document: Vlooienbestrijding bij huisdieren.