Sluiten

Strengere eisen aan dieren uit Rusland en Wit-Rusland

05-06-2024

De eisen om een dier vanuit Rusland of Wit-Rusland naar de EU te halen, gaan strenger worden. Dat komt doordat de EU heeft besloten dat deze landen niet meer kunnen worden gezien als laag-risicoland voor hondsdolheid (rabiës).

Niet-kloppende vaccinaties en certificaten
In verschillende landen van de EU is meerdere keren gebleken dat honden en katten die vanuit Rusland en Wit-Rusland geïmporteerd werden, niet aan de eisen voldeden. Vaccinaties en gezondheidscertificaten blijken dan niet te kloppen. Dat betekent dat de dieren niet goed beschermd zijn tegen hondsdolheid. Dat is gevaarlijk, want in Rusland en Wit-Rusland wordt nog regelmatig hondsdolheid gezien bij honden en katten. Het is niet alleen een risico voor de dieren die hierheen gehaald worden, maar ook voor hun nieuwe eigenaar en voor alle dieren en mensen waarmee ze in aanraking komen.

Hondsdolheid, een gevaarlijke ziekte
Hondsdolheid is een erg gevaarlijke ziekte. Tegen de tijd dat je merkt dat een dier of een mens besmet is, is het te laat om nog iets te doen en zal het slachtoffer overlijden. Het is daarom nodig om streng de regels te handhaven, die zeggen dat dieren goed gevaccineerd moeten zijn voordat ze naar de EU kunnen komen. Deze reisregels gelden voor honden, katten en fretten.

Nu blijkt dat de controle in deze landen vaak slecht is en er dieren naar de EU komen die niet goed gevaccineerd zijn, met gezondheidscertificaten die niet kloppen. Daarom is besloten dat Rusland en Wit-Rusland voortaan als hoog-risicoland voor hondsdolheid gelden.

Eisen voor dieren uit hoog-risicolanden
Bij hoog-risicolanden is een bloedtest nodig voordat een dier naar de EU mag reizen. Dat wil zeggen dat er 3 stappen nodig zijn:

  1. De hond, kat of fret moet een vaccinatie krijgen tegen hondsdolheid. Dat mag pas als het dier 12 weken oud is.
  2. Tenminste 30 dagen na de vaccinatie moet bloed worden afgenomen. Dat moet worden opgestuurd naar een hiervoor goedgekeurd laboratorium om de rabiëstiter te bepalen: de hoeveelheid antistoffen tegen hondsdolheid in het bloed. Daarmee wordt gecontroleerd of het vaccin goed gewerkt heeft. De uitslag moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml (internationale eenheden per milliliter).
  3. Na de datum van bloed afnemen moet nog 3 maanden gewacht worden voordat het dier de grens naar de EU over mag.

Alles bij elkaar betekent dit dat dieren tenminste 7 maanden oud moeten zijn voordat ze naar de EU kunnen komen.

Vanaf 16 september strengere eisen
Er is een overgangstermijn afgesproken: de nieuwe regels gaan in vanaf 16 september 2024. Wie na die datum een hond, kat of fret van Rusland of Wit-Rusland naar de EU wil laten komen, moet dus op tijd beginnen met de voorbereidingen!

Wil je met een hond, kat of fret naar Rusland of Wit-Rusland reizen en het dier na 16 september weer mee terug nemen naar de EU? Laat dan vóór vertrek uit de EU een bloedtest doen. Er is dan namelijk geen wachttijd van 3 maanden (stap 3).

Let goed op als je een Russisch of Wit-Russisch dier aanschaft
Ook als je voor 16 september een hond, kat of fret wil laten overkomen uit Rusland of Wit-Rusland, moet je heel goed weten met wie je zaken doet. Er worden bijvoorbeeld regelmatig pups uit Rusland gehaald. Vaak zijn dat de rassen die nu erg populair zijn, zoals dwergkeeshondjes (door puppyhandelaars vaak ‘pomerianen’ genoemd). Ook worden er wel voormalige zwerfhonden hierheen gehaald.

Nu blijkt dat de controle van de regels in die landen slecht is, is het gevaar dus aanwezig dat de papieren en vaccinaties niet kloppen. Vraag je dus af of je dat risico wilt nemen. Bedenk dat als een dier besmet zou zijn met hondsdolheid, het dier wordt ingeslapen en dat dit ook ernstige gevolgen kan hebben voor mensen en dieren waarmee hij in aanraking is gekomen. Probeer daarom goed na te gaan of de verkoper wel een betrouwbare partij is!

Meer informatie over invoereisen van landen buiten Europa vind je hier