Sluiten

Speciale regels voor pitbulls?

03-08-2016

Onlangs berichtten de media over ernstige bijtincidenten met pitbulls. Aan het LICG werd de vraag gesteld of er voor pitbulls geen speciale regels zijn om ze te mogen houden. Het antwoord is dat die er niet zijn.

De pitbull is geen officieel ras. Wel wordt er op basis van een aantal uiterlijke kenmerken gesproken over honden van het type pitbull terriër. Men spreekt ook wel over vechthonden. Er zijn op dit moment geen speciale voorwaarden om een hond van dit type te mogen houden.

Dit was in het verleden wel het geval. In 1993 werd de Regeling Agressieve Dieren (RAD) ingesteld. Het streven was er met een fok- en houdverbod voor te zorgen dat pitbulls zouden uitsterven. De regeling is in 2008 afgeschaft omdat na evaluatie bleek dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd.

Het ontbreekt op dit moment aan een uniforme werkwijze hoe de bijtincidenten door politie en gemeenten worden geregistreerd. Om beter inzicht te krijgen in het voorkomen van bijtincidenten is de politie daarom gestart met het ontwikkelen van een landelijk bijtincidentenprotocol.

Als de hond probleemgedrag vertoont of als er daadwerkelijk een bijtincident heeft plaatsgevonden zijn er wel maatregelen die getroffen kunnen worden. Men kan bij de politie aangifte doen. De gemeente kan nader onderzoek uitvoeren en de eigenaar van de agressieve hond aanschrijven dat hij zijn hond aangelijnd en/of gemuilkorfd moet houden. Ook kan de hond in beslag worden genomen en worden afgemaakt.

Helaas is dan natuurlijk het leed al geschied. Het LICG benadrukt daarom het belang van goede educatie van mens en hond als het gaat om de preventie van hondenbeten. Dat begint al bij de aanschaf van een hond. Zoek een fokker die verantwoord bezig is en alleen fokt met sociale ouderdieren. En let er op dat de pups ook bij de fokker een goede socialisatie krijgen.

Met het plan Fairfok, dat mede ondersteund wordt door het LICG, hebben de belangrijkste organisaties uit de hondensector maatregelen geformuleerd die de gezondheid, het gedrag en het welzijn van honden in Nederland structureel moeten verbeteren.

Op de speciale campagne website www.minderhondenbeten.nl kunnen mensen alles lezen over het voorkomen van hondenbeten. Met deze campagne stimuleert het LICG het volgen van cursussen voor hond en eigenaar en vroegtijdig ingrijpen bij probleemgedrag door het inschakelen van een hondengedragstherapeut. Naast de goede opvoeding van de hond is het ook heel belangrijk om kinderen te leren hoe ze met de hond om moeten gaan.

De Koninklijke Hondenbescherming wil zo’n hondencursus voor de eigenaren van ‘vechthonden’ zelfs verplicht stellen. Zij zijn van mening dat mensen die zulke honden willen houden, moeten weten hoe ze daar verantwoord mee om moeten gaan. In het artikel “vechthonden in de problemen”  leggen ze uit waarom dit beter is voor mens én hond.