Sluiten

Snuit gezond, blije hond

04-11-2024

Vandaag start de campagne ‘Snuit gezond, blije hond’. Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties roepen op om te kiezen voor een hond met een gezonde snuit. Het is het derde jaar dat zij samen actie voeren om het kopen van dieren met te korte snuiten een halt toe te roepen. Dat geldt overigens voor honden én katten. Honden en katten met een te korte snuit hebben allerlei gezondheidsproblemen. Zij lijden onder hun uiterlijk, alleen omdat mensen een korte snuit leuk of schattig vinden. Het LICG sluit zich dan ook graag aan bij de boodschap van deze campagne.

Verboden in Nederland
Fokken met dieren die een te korte snuit hebben, is verboden in Nederland. Toch zijn er nog fokkers die hier illegaal mee doorgaan. Ook zijn er helaas nog steeds mensen die per se een dier met een te korte snuit willen hebben. Daarom worden er regelmatig pups en kittens met te korte neuzen uit het buitenland gehaald.

Kies een gezonde kat of hond!
Wil je een hond of kat kopen, kies dan een dier met een gezonde snuit. Want een te korte snuit heeft heel veel nadelen:

  • Dieren met een te korte snuit hebben hun hele leven ademnood. Hun conditie is slechter dan die van dieren met een gezonde snuit.
  • Ze kunnen problemen hebben met eten en met hun spijsvertering en vaak staat hun gebit niet goed omdat de tanden en kiezen niet goed in de korte kaak passen.
  • De korte snuit veroorzaakt vaak een huidplooi op de neus en dat geeft irritatie van de huid. Maar ook irritatie van de ogen, omdat er vaak haartjes richting de ogen staan en in het hoornvlies prikken.
  • De ogen hebben ook vaak problemen. Ze kunnen te bol naar buiten staan omdat ze niet goed in de korte, overvolle schedel passen en daardoor zijn ze kwetsbaar. Soms kunnen ze niet goed sluiten en drogen ze uit.

En dit zijn nog lang niet alle problemen!

Een kortsnuit kost zijn eigenaar vaak veel geld
Al deze aandoeningen zijn slecht voor de gezondheid van het dier. Maar ook voor de portemonnee van de eigenaar. Want als er iets aan gedaan moet worden om te zorgen dat het dier minder last heeft, dan kost dat vaak veel geld. Ook andere operaties zijn bovendien vaak duurder bij een kortsnuit, omdat de narcose lastiger is. En verzekeringen sluiten aandoeningen die te maken hebben met een te korte snuit vaak uit, dus de eigenaar moet alles zelf betalen. Dat loopt al snel in de papieren!

Heeft jouw (toekomstige) hond een gezonde snuit?
Heb je al een hond met een korte snuit? Dan is er nu een handige checklist om te kijken of de snuit te kort is en of de hond er last van heeft. Is dat zo, overleg dan met de dierenarts wat er voor jouw hond gedaan kan worden om hem weer een beter leven te geven, zonder benauwdheid of pijn. Klik op de afbeelding voor de checklist:

Kortsnuit checklist
Kijk ook hier voor een video met uitleg over het opmeten van de snuit.

Je kunt de checklist ook gebruiken als je op zoek bent naar een pup.

Meer informatie
Kijk op de campagnewebsite www.koopgeenkortsnuit.nl om te zien waar je op kunt letten als je een hond of kat wilt kopen en wat je kunt doen als je al een dier met een korte snuit hebt.

In ons artikel over BOAS bij kortsnuitige honden lees je bovendien veel informatie over ‘Brachycefaal obstructief syndroom’, de aandoening die bij kortsnuitige honden voor ademnood en heel veel andere problemen zorgt.