Sluiten

Seniorenopvang Hondenbescherming geopend

28-08-2024

Op maandag 26 augustus, Wereld Hondendag, vierde de Hondenbescherming de officiële opening van hun gloednieuwe Seniorenopvang in Den Ham. Het LICG was erbij en kon met eigen ogen zien dat er hard gewerkt is om de opvang modern, duurzaam en vooral heel hondvriendelijk te maken. Het resultaat is een in Nederland unieke hondenopvang waar seniorhonden prikkelarm en comfortabel kunnen wonen tot er een nieuwe eigenaar is gevonden.

Een eigen opvang
Het opvangen van seniorhonden is voor de Hondenbescherming niet nieuw. Het gaat vaak om oudere en kwetsbare honden die ‘dakloos’ dreigen te worden, doordat hun eigenaar overlijdt of bijvoorbeeld door ziekte niet langer voor de hond kan zorgen. Deze honden hebben meestal extra zorg en aandacht nodig. Vaak zijn er ook meer kosten voor medische behandeling. Dat maakt het moeilijk om een nieuw tehuis te vinden en ook in asielen zijn deze lastiger plaatsbare honden niet altijd welkom.

De Hondenbescherming zorgt er al zo’n 25 jaar voor dat zulke honden toch kunnen worden opgevangen en de hulp en verzorging krijgen die ze verdienen. Tot nog toe werden de seniorhonden in asielen van partners geplaatst, maar de afgelopen jaren is de Hondenbescherming gestart met het bouwen van een heel nieuw opvangcentrum dat speciaal is ingericht voor deze honden. De aankoop van het terrein in Den Ham is gefinancierd uit de verkoop van het kantoorpand van de Hondenbescherming in Den Haag.

Rust, comfort en aandacht op maat
Samen met de Engelse organisatie Dogs Trust is gezocht naar een vorm waarbij de honden in een veilige, comfortabele omgeving kunnen verblijven. Er is gezorgd voor zo min mogelijk prikkels, waardoor er veel meer rust is bij de honden. Zo wonen ze bijvoorbeeld niet in traliehokken waar de honden elkaar steeds zien en naar elkaar gaan blaffen, maar heeft elke hond (of bij elkaar horend stel) een eigen ruimte zonder uitzicht op andere honden en met een eigen ingang. Dat maakt een groot verschil, wat direct te merken is aan de rust op het terrein! Ook hebben ze alle comfort die een oudere hond nodig heeft, zoals vloerverwarming die speciaal op elke hond kan worden afgestemd.

Natuurlijk krijgen ze veel aandacht van professionele medewerkers. Er worden activiteiten met de dieren ondernomen, passend bij wat elke individuele hond leuk vindt en aankan. Er zijn speelvelden en wandelruimtes, zodat ze genoeg stimulatie en beweging krijgen.

Educatie en voorlichting
Het Hondencentrum zal ook een voorlichtingsfunctie krijgen. Er kunnen cursussen en workshops worden gegeven, zodat de kennis die is opgedaan, gedeeld kan worden met bijvoorbeeld andere organisaties en asielen en andere professionals die met honden werken. Maar ook voor particulieren met een hond of bijvoorbeeld voor scholen is het hier straks mogelijk om meer te leren over honden.

Nog veel te doen
Hondencentrum Den Ham heeft nu zijn eerste bewoners, maar is nog lang niet klaar. Zo wil de Hondenbescherming heel graag een eigen trimsalon kunnen inrichten. Bij veel van deze honden lukte het de eigenaar al even niet meer om de hond en zijn vacht goed te verzorgen. Een eerste opknapbeurt is daarom vaak nodig. En er zijn nog veel meer wensen, zoals een eigen dierenartsruimte. Daarmee hoeven de dieren niet naar een dierenarts vervoerd te worden, wat stress geeft, maar zouden op eigen terrein onderzocht en behandeld kunnen worden. Ook wordt er nog gewerkt aan de inrichting van de speelvelden, zodat de honden genoeg te onderzoeken hebben, maar wel worden afgeschermd van storende prikkels.

Crowdfunding, sponsors en donateurs
Om dit allemaal mogelijk te maken is echter veel geld nodig. Omdat de Hondenbescherming volledig afhankelijk is van donateurs en giften, zijn lang niet al die wensen direct uit te voeren. Op dit moment is er een crowdfunding gestart voor de inrichting van de trimsalon. De Hondenbescherming hoopt op de hulp van particulieren, bedrijven en organisaties die willen bijdragen aan dit unieke opvangcentrum door donateur, sponsor of partner te worden.

 

Meer informatie over de nieuwe Seniorenopvang en hoe je kunt helpen lees je hier.

opening seniorenopvang in Den Ham

Opening van het nieuwe hondencentrum in Den Ham, met directeur van de Koninklijke Hondenbescherming Daphne Groenendijk (rechts) en ambassadeurs Renate Gerschtanowitz (links) en Heleen van Royen (midden).