Sluiten

Seniorenmaand in vogelvlucht: Deel 1

11-10-2024

Oktober vordert alweer gestaag. Hoogste tijd voor een overzichtje van onze tot nu toe op social media geplaatste seniorenmaand berichten!

 

Verzorging van uw oudere kat

Oudere dieren hebben wat meer zorg en aandacht nodig voor hun lijf. Dat geldt ook voor katten. Vaak moet u ook in huis wat aanpassingen doen om het fijn en veilig te houden voor uw senior.

De meeste oude katten houden bijvoorbeeld van lekker warme en zachte plekjes waar ze ook nog eens een goed overzicht hebben … een vensterbank is dus ideaal! Maar komt uw senior kat daar nog wel goed bij?

Smalle loopplankjes zijn niet meer zo geschikt voor oudere katten, maar met een voetenbankje, stoel, laag tafeltje, opbergbox of een paar kussens vormt u stevige opstapjes. Uw kat zal u dankbaar zijn!

TIP: Bekijk het volledig herziene artikel Verzorging van uw oudere kat. Daarin vindt u handige tips hoe u uw oudere kat gezond houdt én hoe u uw huis zo veilig en comfortabel mogelijk voor hem maakt.

 

Pijn herkennen bij uw oudere dier

Ligt uw dier de hele dag te soezen op een lekker plekje? Rent of speelt hij minder? Gaat hij minder graag naar buiten? Is hij vaker wat chagrijnig?

Veel eigenaren kijken hier bij hun oudere dier niet van op en denken dat dit gewoon bij het ouder worden hoort. Toch heeft dit veranderde gedrag meestal een andere oorzaak! Oudere dieren krijgen namelijk vaak kwalen die leiden tot pijn.

Pijn gaat lang niet altijd gepaard met duidelijke geluiden zoals janken, kreunen, miauwen of piepen. Zeker bij ziekten die langzaam ontstaan (zoals veel ouderdomsziekten) kan uw dier zijn pijn veel subtieler laten zien. Weet u waar u op moet letten?

TIP: Kijk hier hoe u pijn herkent bij uw hond, kat, konijn of paard. Zo kunt u hem een pijnvrije oude dag bezorgen!

 

Chronische nierziekte bij uw kat

Gewichtsverlies zonder dat uw kat op dieet staat, meer drinken of op andere plekken drinken dan normaal, meer plassen, een minder mooi vachtje … het kunnen de eerste symptomen zijn van een verminderde nierfunctie! Ziet u dit bij uw kat? Neem dan contact op met uw dierenarts!

Chronische nierziekte (nierziekte die langer dan 3 maanden bestaat) wordt bij katten ontzettend vaak gezien. Vooral bij katten van middelbare en oudere leeftijd. Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter het is voor uw kat! Zeker bij oudere katten is een controle (seniorencheck) minimaal 1-2 keer per jaar bij de dierenarts dan ook heel verstandig.

Chronische nierziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling voelt uw kat zich veel lekkerder en leeft hij een stuk langer! Meestal zijn een nierdieet en medicijnen nodig. Ook is het heel belangrijk dat uw kat niet uitgedroogd raakt. Daar kunt u thuis veel aan doen.

TIP: Bekijk het nieuwe artikel Chronische nierziekte bij de kat voor meer uitleg en praktische adviezen.