Sluiten

Raad van Beheer publiceert eerste foknormen voor rashonden

17-09-2024

Op 15 september heeft de Raad van Beheer de eerste foknormen gepubliceerd voor vier verschillende hondenrassen. Daarmee is een begin gemaakt met strengere richtlijnen voor het zorgvuldig fokken van rashonden.

Foknormen zijn voorgeschreven tests en voorwaarden die gelden voor de reu en de teef waarmee een nest gefokt wordt. Het zijn bijvoorbeeld DNA-tests, medische onderzoeken, een gedragstest of een minimale leeftijd van de ouderdieren. De bedoeling is dat voor elk ras zulke foknormen worden opgesteld. Dat doet de Raad van Beheer samen met de rasverenigingen.

Vanaf het moment dat de foknormen voor een ras gaan gelden, zal op de stamboom van de pups worden vermeld of de ouders wel of niet aan de foknormen voldoen. Zo kan een puppykoper zien of de fokker de voorgeschreven tests heeft laten doen en zich aan de richtlijnen heeft gehouden. Als dat zo is, dan is de kans op erfelijke aandoeningen bij zijn pup een stuk kleiner. Als de ouders voldoen aan de foknormen geeft dat nooit 100% garantie op een gezonde pup, want helaas kunnen afwijkingen ook spontaan optreden en is niet voor elke aandoening een test mogelijk. Maar het risico op erfelijke ziektes is een stuk kleiner dan als de ouders niet getest zijn.

Ook voor gedrag geldt dat dit deels erfelijk is. Bij een paar rassen zal misschien ook een gedragstest onderdeel van de foknormen worden. Als de ouders slagen voor een test die sociaal gedrag meet, is de kans op sociale pups ook groter. Natuurlijk speelt daarbij ook de socialisatie bij de fokker én bij de nieuwe eigenaar een hele grote rol, die niet vergeten mag worden.

De foknormen staan in principe los van de regels die de rasverenigingen zelf opstellen in hun fokreglement. Foknormen gelden voor alle stamboomhonden, de regels uit het fokreglement van een rasvereniging alleen voor de honden die gefokt worden via die rasvereniging. Het is dus goed mogelijk dat de rasvereniging nog extra eisen stelt en dus nog ‘strenger’ en zorgvuldiger is.

De foknormen gaan nog niet meteen in zodra ze gepubliceerd zijn. De fokkers moeten natuurlijk eerst de kans krijgen om de benodigde tests te laten doen bij hun honden. Daarom zit er meestal 5 tot 10 maanden tussen de publicatie van de normen en het moment waarop ze geldig zijn en er op de stamboom vermeld gaat worden of de ouderdieren wel of niet aan de foknormen voldoen.

Op dit moment zijn de foknormen gepubliceerd van de Beagle, de Barsoi, de Manchester Terriër en de Staffordshire Bull Terriër. De Foknormen zijn te vinden op de website van de Raad van Beheer

Bron: Raad van Beheer