Pomeriaan rage oorzaak van veel puppyleed
09-11-2017
Afgelopen dagen was het weer volop in het nieuws. Mensen en pups die het slachtoffer zijn van de malafide hondenhandel. Nu ging het over de Pomeriaan ofwel een Dwergkeeshondje. Om soms onverklaarbare redenen of omdat bepaalde bekende Nederlanders zo’n hondje hebben, zijn ze ineens heel populair. In het verleden zijn er vaker dit soort rages geweest. Denk bijvoorbeeld aan de Cavelier King Charles Spaniël en de Chihuahua.
Het zijn juist de malafide fokkers die graag inspelen op dit soort rages. Zij begrijpen heel goed dat fokkers die wel op een verantwoorde wijze omgaan met het fokken van hondjes niet kunnen voldoen aan de enorme vraag op een bepaald moment. Het gevolg is een groot aanbod van dit soort hondjes op Marktplaats en via Facebook groepen.
De gevolgen van zo’n rage zijn desastreus. Er zijn veel handelaren actief. Ze verkopen de hondjes uit landen zoals Rusland, vaak met een zogenaamde stamboom die geen enkele waarde heeft. Veel van de voor enorme bedragen gekochte pups blijken ziek en onder de wormen en mijten te zitten. Hoe er in het land van herkomst wordt omgegaan met de teefjes kunnen we raden.
De officiële rasvereniging van de keeshonden geeft aan dat het op dit moment voor kopers heel moeilijk is om snel aan een goede hond te komen. Ze adviseren daarom om ofwel geduld te hebben of om te kijken naar een andere variëteit kleine keeshonden, als mensen toch graag zo’n hondje willen hebben.
Mensen die zich serieus voorbereiden op de aanschaf van een pup zullen minder gauw slachtoffer worden van deze handel. Zo kun je voordat je naar een fokker toegaat eerst eens op de naam en het telefoonnummer van de fokker googelen. Als er veel klachten zijn over een fokker dan kom je dat vaak op internet al tegen. Als er in de advertentie staat dat mailtjes niet worden beantwoord, maar dat mensen moeten bellen of langs komen, vertrouw het dan niet. Zo’n fokker wil blijkbaar niet graag iets zwart op wit hebben.
Het LICG heeft allerlei tips waar mensen op moeten letten bij de aanschaf van een pup. Zo moet je bijvoorbeeld altijd vragen of je de moederhond mag zien. De moederhond hoort tot en met 7 weken bij de pups te zijn. Als de hondjes uit het buitenland komen moeten ze 15 weken oud zijn. Als ze jonger zijn, dan zijn ze illegaal over de grens gekomen. Vraag ook altijd om het bewijs dat de hondjes gechipt en geregistreerd zijn op naam van de fokker. Een fokker die niet te goeder trouw is wil namelijk niet graag traceerbaar zijn. Wilt u alle tips bekijken? Download dan de puppy-checklist.