Nieuwe, extra besmettelijke stam van konijnenvirus RHDV2
25-11-2024
Er gaat een nieuwe stam van het konijnenvirus RHDV2 rond in Europa. RHD is, net als myxomatose, een dodelijke, erg besmettelijke konijnenziekte. RHD wordt veroorzaakt door de virustypen RHDV1 en RHDV2. Een verstandige konijnenbezitter laat zijn konijnen jaarlijks vaccineren, zodat ze goed beschermd zijn. Deze nieuwe stam is echter extra besmettelijk (hoog-virulent). In Engeland zijn signalen gekomen dat mogelijk ook konijnen die goed gevaccineerd waren tegen RHDV2, hiervan ziek zijn geworden. Volgens de bronnen uit Engeland is deze nieuwe variant van RHDV2 ook in Nederland aangetroffen.
In Nederland wordt veel gevaccineerd met het combinatievaccin Nobivac Myxo-RHD Plus. Dit vaccin beschermt tegen myxomatose, RHDV1 en RHDV2. Waarschijnlijk beschermt het ook tegen deze nieuwe variant. Van andere vaccins die beschermen tegen RHD is dat nog niet duidelijk.
Voor wie konijnen heeft, is zo'n extra besmettelijke virusvariant natuurlijk slecht nieuws. Wel is er inmiddels ook een nieuw vaccin beschikbaar, Yurvac, dat beschermt tegen de nieuwe stam van RHDV2. Het mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 30 dagen en het beschermt 1 jaar lang. De bescherming tegen RHDV2 begint 7 dagen na de vaccinatie. Daarnaast beschermt het vaccin ook tegen RHDV1 (het klassieke RHD virus) vanaf 14 dagen na de vaccinatie. Het nieuwe vaccin beschermt echter niet tegen myxomatose, dus daarvoor moet nog steeds met het combinatievaccin gevaccineerd worden.
Het advies op dit moment is om konijnen te laten vaccineren met het Nobivac combinatievaccin (dat kan vanaf een leeftijd van 5 weken). Van andere vaccins tegen RHD is nog niet duidelijk of ze ook beschermen tegen de nieuwe variant van RHDV2. Bij twijfel of een gebruikt vaccin goed beschermt, kan gevaccineerd worden met het nieuwe Yurvac vaccin. Daarnaast is het echter nog steeds belangrijk om ook tegen myxomatose te vaccineren, en daarvoor is in Nederland alleen het combinatievaccin geregistreerd.
Als een konijn dat goed gevaccineerd is, toch ziek wordt en verdacht wordt van RHD of myxomatose, dan is het advies om dit te melden bij de fabrikant van het vaccin. Dit kan via de dierenarts.
Achtergrond:
RHD is een besmettelijke virusziekte bij konijnen. De ziekte is vrijwel altijd dodelijk en er bestaat geen behandeling voor. Er bestaan verschillende types van het virus dat RHD veroorzaakt: het klassieke RHD virus (ook wel RHDV1 genoemd) en een nieuwer type, RHDV2. Van dit laatste type bestaat nu een nieuwe, extra besmettelijke stam. RHD wordt uitgescheiden in ontlasting en urine va konijnen en wordt verspreid via direct contact en door besmet materiaal (zoals hooi, gras, bodembedekking of het hok zelf), maar ook via schoenzolen en door vogels, stekende insecten en vliegen. Het is daarom voor zowel konijnen die buiten leven als konijnen die binnen in huis leven erg belangrijk de konijnen goed te beschermen door vaccinatie! Het RHD virus kan lang overleven op materialen zoals kleding of schoenen. Het is bovendien bestand tegen vorst. RHD wordt ook wel VHD, RVHD en VHS genoemd.
Meer informatie en adviezen over RHD lees je in ons artikel ‘RHD (VHD) bij het konijn’.
Bronnen:
RWAF (+ aanvulling)
UU faculteit Diergeneeskunde, afdeling VBD
Apotheek faculteit Diergeneeskunde, UU