Sluiten

Kosten huisdier vaak onderschat

19-02-2025

Het LICG ontvangt regelmatig mails van huisdiereigenaren die zorg voor hun dier niet meer kunnen betalen. Dit heeft vaak nare gevolgen voor dier én eigenaar! De meeste problemen hebben te maken met onvoorziene kosten. De bekendste zijn wel de dierenartskosten. Bijvoorbeeld voor een operatie als gevolg van een aanrijding, een val van hoogte of een bijtincident. Of een dier dat plotseling levenslang (dure) medicijnen nodig heeft. De kosten lopen vaak in de honderden tot duizenden euro’s. Wat kun je doen om te voorkomen dat je de kosten voor je huisdier niet meer kunt betalen?

Sluit een verzekering af of leg een reservebedrag apart

Het is verstandig om geld opzij te leggen in een spaarpotje dat je echt alleen voor je dier(en) bestemt. Voor dierenartskosten kan het daarnaast slim zijn om je dier te verzekeren. Laat je huisdier na aankoop bij de dierenarts controleren en sluit daarna direct een verzekering af. Wacht niet tot je dier klachten heeft, want dan is de kans groot dat de kosten voor die eventuele behandeling niet meer worden vergoed. Vergelijk de verschillende huisdierverzekeringen. Ga goed na welke kosten er gedekt worden, of er sprake is van een eigen risico en of er een maximum jaarbedrag is dat wordt vergoed.

Geen verkeerde bezuinigingen

Ga niet bezuinigen op preventieve behandelingen. Dat komt je later vaak duur te staan. Bijtijds het gebit laten controleren en schoonmaken kan voorkomen dat je later een uitgebreide behandeling met het trekken van kiezen moet betalen. In deze ‘Maand van het gebit’ hebben veel dierenartspraktijken speciale acties. Wacht niet met naar de dierenarts gaan omdat je bang bent voor de rekening. Hoe eerder je ingrijpt, hoe gemakkelijker er meestal iets aan te doen is.

Dierenhulp voor minima

Kom je er financieel niet uit? Dan zijn er organisatie die soms hulp kunnen bieden, zoals dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. Er zijn wel voorwaarden, zoals zelf bij de voedselbank ingeschreven staan of een minimum inkomen hebben. Hierover staat meer in ons artikel Dierenhulp voor minima. Daar vind je ook een lijst met adressen voor dierenhulp aan minima.  De mogelijkheden van deze organisaties zijn wel beperkt. Doordat er de laatste jaren zoveel mensen in Nederland financiële steun nodig hebben voor hun huisdieren, kan helaas lang niet iedereen worden geholpen.

Tot slot: Een nieuw dier als je krap bij kas zit? Doe het niet!

Hoe fijn het ook is om een huisdier te hebben, neem geen (nieuwe) dieren in huis als je geen geld hebt om zowel dagelijkse als onvoorziene kosten te betalen. Ook niet om iemand te helpen of om een dier te redden. Daarmee brengt je jezelf én het dier in een moeilijke en onzekere situatie.