Sluiten

Hond mee op vakantie?

02-07-2024

Dit weekend begint voor een deel van Nederland officieel de schoolvakantie. Steeds meer mensen nemen de hond mee op vakantie. Dat kan heel leuk en gezellig zijn. Mocht jij dat ook van plan zijn lees dan nog even deze tips!

Tip 1: Voor alle zekerheid… Heb je gecheckt of je hond welkom is op de plaats van bestemming? Sommige mensen gaan daar klakkeloos vanuit, maar veel campings en hotels laten geen honden toe.

Tip 2: Als je naar het buitenland gaat.. Heb je bekeken of je voldoet aan de invoereisen van het land waar je naar toe gaat? Vergeet ook niet alle landen waar je doorheen reist. Een dierenpaspoort, rabiës vaccinatie,  chip en registratie zijn in ieder geval verplicht. Het LICG heeft een overzicht van landen in Europa en Buiten Europa. Denk er aan dat bepaalde rassen soms verboden zijn. Let ook vooral op als je naar de Balkan buiten Europa reist. Je komt soms het land gemakkelijk in, maar eruit, terug naar Europa kan een probleem zijn. Soms heb je een gezondheidsverklaring en/of een titerbepaling nodig en je kunt niet elke grensovergang gebruiken. Zie ook ons eerdere nieuwsbericht over rondreizen met de hond.

Tip 3: Denk aan goede preventie tegen ziekten en ongelukken. De vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Maar het is verstandig om de hond ook tegen andere ziekten te beschermen. In het buitenland zijn er soms ziekten die in ons land niet (meer) voorkomen. Bescherm je dier tegen teken en muggen. Op veel terrasjes in het buitenland staan drinkbakjes maar wees daar voorzichtig mee. Zo’n bakje waar iedere hond uit drinkt is een ideale besmettingsbron voor kennelhoest. Pas ook op voor de droge grasaren die in warme landen welig groeien in bermen. De aren kunnen in oren, neus en vacht prikken en kruipen verder naar binnen. Vaak moet zo’n aar er bij de dierenarts onder narcose uitgehaald worden.

Tip 4: Maak het veilig in de auto. Zorg er voor dat je hond met een tuig aan de gordel vast zit of veilig in een kennel. Bij plotseling remmen of een aanrijding kan de hond zelf ernstig gewond raken, maar bovendien wordt je dier een gevaarlijk projectiel voor andere passagiers. Natuurlijk zorg je er voor dat je genoeg drinkwater en een bakje bij je hebt en we hoeven niet meer uit te leggen dat je de hond bij warm weer nooit alleen in de auto moet laten. Zelfs niet voor heel even. De temperatuur kan binnen een kwartier al levensgevaarlijk hoog worden.

Tip 5. Neem onze praktische documenten over vakantie en huisdieren nog eens door voor je vertrekt. Daar vind je nog veel meer informatie. Zoals een checklist wat je mee moet nemen voor de hond en handige links naar andere instanties en ambassades.

Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je samen met je hond lekker gaan genieten van je vakantie. Veel plezier!