Sluiten

Hond mee naar het water? Let op de veiligheid!

03-05-2019

Met mooi weer gaan veel mensen lekker spelen en zwemmen met de hond bij recreatieplassen of de zee. Daarnaast zijn er veel hondenbezitters met een boot die hun hond mee op vaartochtjes nemen. Een op de drie boten bij de pleziervaart heeft een of meerdere honden aan boord. De beroepsvaart telt ongeveer hetzelfde aantal honden. Helaas is er nog steeds weinig aandacht voor de veiligheid van honden op het water en gebeuren er regelmatig ongelukjes en (bijna) verdrinkingen die voorkomen hadden kunnen worden.

Om die reden besteedt Hondenaanboord.nl in de maand mei extra aandacht aan de veiligheid van honden rondom het water. Een oproep op Facebook om ervaringen te delen waarbij de hond (onbedoeld) te water raakte leverde veel reacties op. Deze ervaringen, afkomstig van varende hondenliefhebbers, zijn verzameld op het informatieblad "Risicofactoren". Daarnaast is er een flyer "De veiligheid voor je hond bij het water" ontwikkeld. Het doel van dit initiatief is het verminderen van het aantal (bijna) verdrinkingen van honden. Informatieblad en flyer zijn gratis te downloaden op de website van Hondenaanboord.nl.  

Hoewel veel honden kunnen zwemmen, kunnen er toch onverwachte gevaren zijn die u beter kunt voorkomen. Honden willen nog wel eens vanaf een boot in het water springen, bijvoorbeeld achter eenden aan. Maar in golven of bij een hoge kant kan ook een goed zwemmende hond in problemen komen. Voor honden aan boord van een boot is het dan ook erg verstandig ervoor te zorgen dat u hen gemakkelijk uit het water kunt halen, door hen een stevig tuig met een handvat te laten dragen aan boord. En vaart u in drukke gebieden, zijn er hoge walkanten, wild water of is uw hond nogal onbesuisd, geef hem dan een zwemvest om. Die zijn speciaal voor honden verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Bovendien is niet elke hond een even goede zwemmer. Sommige honden hebben een model dat niet goed geschikt is om te zwemmen: veel bulldogs, maar ook bijvoorbeeld teckels hebben daar problemen mee. Zij hebben dus zeker een zwemvest nodig als u hen mee aan boord zou willen nemen, en ook bij de waterkant moet u extra opletten.

Denk overigens ook aan het voorkomen van infecties via het water zelf. De ziekte van Weil wordt bijvoorbeeld overgedragen via water waar ratten in zwemmen. Zorg dus dat uw hond goed is ingeënt. Houd daarnaast in de gaten of er gewaarschuwd wordt voor blauwalg. Dit is behalve voor uzelf ook voor uw hond giftig. Bij zeewater moet u oppassen dat uw hond niet teveel water binnenkrijgt, want het zout kan een zoutvergiftiging geven. Meer informatie daarover vindt u in ons Praktisch document 'Vergiftiging bij huisdieren'.

Met de juiste voorbereiding kan uw hond veilig meegenieten van het waterplezier deze zomer. En dat is ook voor u zelf een rustiger en veiliger gevoel!