Geen massale dump van huisdieren na corona
13-10-2021
Uit berichten van diverse organisaties blijkt het mee te vallen met de gevreesde dump van dieren die in coronatijd zijn aangeschaft. Alleen bij konijnen lijkt er meer afstand gedaan te worden. De Dierenbescherming, die zo’n 25 asielen heeft door heel Nederland, laat weten dat ze voor zover ze kunnen beoordelen geen piek zien in het aantal honden en katten de worden afgestaan. Dit aantal is vergelijkbaar met het jaar vóór corona.
In totaal leven er in Nederland op dit moment zo’n 3,1 miljoen katten, 1,9 miljoen honden en 0,6 miljoen konijnen. Tijdens de coronacrisis werden er zo’n 200.000 honden en 200.000 katten meer aangeschaft. Volgens de Dierenbescherming zou er in theorie nog een dump kunnen komen als echt alle coronamaatregelen worden opgeheven, maar het is waarschijnlijker dat mensen zich in de anderhalf jaar dat ze thuis hebben gezeten toch sterk aan de dieren zijn gaan hechten.
Ook Dibevo, de brancheorganisatie van dierenwinkels, bevestigt het uitblijven van de gevreesde dumppiek. Volgens hen voorzien dieren blijkbaar in een sociale behoefte die niet zomaar verdwijnt nu de corona lockdown voorbij is. Helaas bemerkte Sichting Dierenlot, die zo’n driehonderd kleine en grote dierenorganisaties vertegenwoordigt, wel een toename van het aantal teruggebrachte konijnen en knaagdieren in de afgelopen zomermaanden.
Het LICG adviseert mensen die nu een konijn of knaagdier aan willen schaffen daarom om eerst bij een opvang te gaan kijken. Daar zitten momenteel veel dieren die wachten op een fijne plek bij mensen thuis. Ook indien men een maatje zoekt voor een eenzaam konijn kan de opvang vaak helpen met een goede ‘match’. In het document over het koppelen van konijnen staat hoe u dit het beste aanpakt. Het LICG benadrukt dat het belangrijk is om de informatie over de aanschaf van een konijn of knaagdier vooraf goed door te nemen. Dan weet men waar men op moet letten in de zoektocht en vindt men onder andere handige tips over het vinden van een betrouwbaar adres.
(bron: NU.nl)