Een baby op komst
08-05-2012
De komst van een baby is het begin van een drukke periode, waarbij er van alles gaat veranderen in huis. Hoe eerder een huisdier voorbereid wordt op de komst van een kind, des te groter de kans dat een huisdier hier goed mee om zal gaan.
Het is natuurlijk fijn wanneer een dier al van jongs af aan gewend is aan drukte van kleine kinderen (doordat het dier goed gesocialiseerd is), maar dit is niet altijd het geval. Dit vraagt extra aandacht en voorbereiding. De komst van een kindje is sowieso een goede gelegenheid om de manieren van een huisdier nog eens goed te bekijken.
Het is afhankelijk van het karakter van het dier (en van eventueel al aanwezig probleemgedrag) wat de beste manier is om te trainen en het dier te laten wennen aan veranderende situaties. Wanneer een huisdier bijvoorbeeld slecht tegen hard geluid kan, voerbaknijd heeft, lijdt aan verlatingsangst of er andere problemen zijn, dan is het belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Dieren die niet of slecht gesocialiseerd zijn met kinderen vergen ook extra aandacht. Hiervoor kan het beste deskundige hulp ingeschakeld worden, bijvoorbeeld van een gedragstherapeut.
Vaak is de toekomstige kinderkamer een plek waar een huisdier eerst vrij toegang tot had. Als dat straks niet meer mag, dan is het verstandig om het dier die toegang al te ontzeggen ruim voordat de baby er is. Zorg ervoor dat mand, voerbakjes, speeltjes of bijvoorbeeld een kattenbak op een rustige plek staan, waar het kind straks niet bij kan komen. Als de spullen een andere plaats in huis moet krijgen, moet dit geleidelijk en ruim op tijd gebeuren. Schuif bijvoorbeeld de kattenbak in etappes steeds verder op om ‘ongelukjes’ te voorkomen.
Nieuwe geuren en vreemde geluiden kunnen een dier veel stress geven. Door babyspullen alvast in huis te halen, kan een huisdier er rustig aan wennen. Het kan zeer zinvol zijn om te oefenen met een pop. Gebruik een cd met opnames van babygeluiden om een dier voor te bereiden op huil- en brabbelgeluiden.
Meer over dit onderwerp leest u in het Praktisch document ‘Gezinsuitbreiding’.