Castratie verkleint het risico op infectie met kattenaids
21-02-2013
De laatste tijd wordt steeds vaker bij katten het FIV virus, kattenaids, geconstateerd. Onlangs was dit het geval in Zaandam, waarbij Plus Dierenklinieken waar de kat behandeld werd, alarm sloeg. Ook een medewerkster van Stichting Amsterdamse Zwerfkatten, die zo’n 1400 zwerfkatten per jaar opvangt, meldde recentelijk in het programma ’Altijd wat’ dat zij binnengekomen katten altijd laten testen op het virus omdat dit in Amsterdam regelmatig voorkomt.
Het FIV virus wordt overgedragen via bloed, bijvoorbeeld bij bijtwonden of tijdens de dekking. Het virus tast het immuunsysteem aan. Er kunnen verschillende symptomen ontstaan, zoals koorts, vermageren, oogontsteking en tandvleesontstekingen. De eerste jaren zijn er echter meestal geen ziekteverschijnselen zichtbaar, terwijl de kat dan al wel andere katten kan infecteren. Kattenaids is overigens alleen besmettelijk voor katten en kan niet op mensen worden overgedragen.
Castratie van uw kat kan een bijdrage leveren om te voorkomen dat uw kat het FIV virus oploopt. Ongecastreerde katers vechten vaker en lopen daarbij de kans geïnfecteerd te worden als ze een wond oplopen. De ziekte komt daardoor bij hen duidelijk vaker voor. Ongecastreerde krolse poezen lopen kans gedekt te worden door een besmette kater.
Ook om het aantal zwerfkatten te beperken is het belangrijk om uw poes of kater te laten castreren als zij naar buiten kunnen. Katten worden gemiddeld vruchtbaar tussen een leeftijd van vijf en acht maanden, maar soms ook al vanaf een maand of vier. Zorg er daarom voor dat u op tijd bent met de castratie en houd uw kat tot die tijd binnen. Katers moeten na een castratie nog enkele weken binnengehouden worden, omdat ze tot zelfs zeven weken na castratie nog vruchtbaar kunnen zijn.
Wilt u meer weten over castratie, lees dan het Praktisch document ‘Castratie van uw kat’.