Broodfok: doe er niet aan mee!
06-03-2024
In de malafide hondenhandel en broodfok hebben honden een ellendig leven. Een nieuwe documentaire van de Dierenbescherming laat zien wat er wordt aangetroffen en wat de gevolgen zijn voor de honden.
Fokteven en hun pups zitten meestal in slechte, onhygiënische omstandigheden, hebben vaak gezondheidsproblemen en zijn totaal niet gewend aan een ‘normaal’ leven als huishond. Daardoor zijn ze vaak heel angstig als ze eenmaal uit hun nare toestand gered worden. In de asielen die deze honden dan opvangen, moet hard gewerkt worden om hen weer wat lol in het leven terug te geven en ze geschikt te maken om te herplaatsen. En ook de nieuwe eigenaar heeft er een hele klus aan om deze honden te laten wennen aan een leven in huis.
Niet willen wachten
Het probleem van deze handel bestaat al heel lang en lijkt erger te worden. Dat komt vooral doordat er helaas nog steeds veel mensen zijn die een pup willen en geen zin hebben om te moeten wachten.
Er is dus een grote afzetmarkt: er valt flink geld te verdienen met hondenhandel! Via internet worden heel veel pups aangeboden en meestal kun je ze direct komen ophalen. Dat zou voor iedereen intussen al de alarmbellen moeten laten rinkelen: een goed gefokte en goed verzorgde pup van een verantwoorde fokker krijg je nooit zomaar mee. Maar omdat we gewend zijn aan ‘vandaag besteld, morgen in huis’ hebben veel mensen haast…
Geen pak melk
Een hond is echter geen product dat je zomaar even bestelt: het gaat om een levend wezen dat je in huis haalt. Een nieuw gezinslid dat je leven verandert: je zult je gemiddeld zo’n 10 tot 14 jaar lang moeten aanpassen aan wat hij nodig heeft, net als bij een klein kind. Dat is niet iets waar je even snel over beslist en dan voor naar de winkel rent: het is een beslissing waar je goed over na moet denken.
En weet jij zeker dat je een hond een goed leven kan bieden, niet alleen nu maar ook straks, dan moet je goed bedenken waar je die hond dan vandaan wilt halen. Neem daar echt de tijd voor!
Werk jij mee aan foute hondenhandel?
Kies je toch voor een pup uit de malafide handel, dan loop je het risico op een ongezond en slecht gesocialiseerd dier. Dat kan veel narigheid, gedragsproblemen en hoge kosten betekenen! Bovendien houd je op die manier deze ellendige handel in stand.
Zolang mensen overhaast pups kopen zonder te weten waar ze op moeten letten, blijven heel veel fokteven een vreselijk leven leiden en beginnen heel veel pups met een slechte start. Wil jij daar echt aan meewerken? Zo niet, zorg dan dat je weet wat je doet als je een pup wilt kopen. En heb geduld!
Hoe weet je of je goed zit?
Het kan best moeilijk zijn om te weten waar je verantwoord een pup kunt kopen. Want de handelaars weten hoe ze je om de tuin kunnen leiden. Ze laten bijvoorbeeld nestjes vanuit een woning verkopen door handlangers, zodat het lijkt alsof de dieren in huis zijn opgegroeid in plaats van in een grote fokschuur. Het LICG heeft daarom twee handige documenten opgesteld die jou helpen om te beoordelen waar je mee te maken hebt.
Ons document ‘Stappenplan Puppy via internet’ helpt je om advertenties te beoordelen en zo een eerste selectie te maken. Want alleen al op basis van de advertentie en wat speurwerk op internet kun je een hoop foute fokkers ontmaskeren.
De Puppychecklist is een handige lijst met punten waar je op moet letten als je op bezoek gaat bij een nestje. Want ook als alles op het eerste gezicht oké lijkt, moet je goed blijven opletten of alles wel in orde is. Je kunt de checklist uitprinten en meenemen zodat je niks vergeet.
Bereid je voor!
Om te weten waar je aan begint als je een hond in huis neemt en waar je allemaal aan moet denken bij het uitzoeken van een hond, is er bovendien het uitgebreide artikel ‘De aanschaf van een hond’. En ja, dat is best veel leeswerk. Maar als je geen zin hebt om tijd te steken in een goede voorbereiding, begin er dan liever niet aan. Want een hond is geweldig, maar kost nu eenmaal veel tijd en energie, en dat begint al voor de aanschaf!
De documentaire van de Dierenbescherming kun je hier bekijken: https://www.dierenbescherming.nl/actueel/documentaire-het-verhaal-achter-de-broodfok