Behandel goed: weet wat je doet! - Maand van de parasiet
01-04-2025
April is elk jaar de Maand van de parasiet. Parasieten zijn kleine beestjes die vervelend zijn voor je dier en ook nog ziektes kunnen overbrengen. Die wil je dus bestrijden om je dier te beschermen. Maar middelen tegen vlooien, luizen, teken of wormen blijven natuurlijk giftige stoffen. Je moet goed weten wat je doet, want anders kan het slecht zijn voor je dier. Bovendien kunnen die middelen ook in het milieu terecht komen. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je met middelen tegen parasieten moet omgaan.
Wat zijn parasieten?
Parasieten zijn kleine beestjes die een ander dier nodig hebben om te kunnen blijven leven en zich voort te kunnen planten. Ze drinken bijvoorbeeld het bloed van je dier of leven in zijn darmen of longen. Daar beschadigen ze het weefsel en kunnen ze je dier ziek maken. Voorbeelden zijn vlooieninfecties, giardia, leishmania en vogelmijt.
Parasieten kunnen ook andere ziekteverwekkers overbrengen, zoals de ziekte van Lyme (door teken) of Myxomatose en RHD bij konijnen (door muggen en andere stekende insecten of vlooien). Vlooien kunnen de bacterie Bartonella overbrengen op katten, die dan bij de mens kattenkrabziekte kan veroorzaken.
Hoe behandel je jouw dier veilig?
Om te zorgen dat je jouw dier veilig behandelt, zijn er twee belangrijke punten:
- Zorg dat je het juiste middel hebt voor jouw dier, want niet elk middel kan voor alle diersoorten, rassen of leeftijden gebruikt worden.
- Lees goed hoe, hoeveel en hoe vaak je het middel moet gebruiken. Gebruik niet te veel, want dat is slecht voor je dier, maar ook niet te weinig, want dan helpt het niet.
Vraag aan je dierenarts welk middel je het beste kunt gebruiken. Ook in dierenspeciaalzaken kunnen mensen werken die zich hierin verdiept hebben en je goed kunnen adviseren. Vertel altijd duidelijk voor wat voor dier het middel bedoeld is: welke soort, welk ras en hoe oud je dier is.
Hoe zorg je ook voor het milieu?
- Kijk goed in de bijsluiter of er speciale dingen zijn om op te letten. Bijvoorbeeld hoe vaak je het middel moet gebruiken, maar ook hoeveel dagen dieren niet mogen zwemmen nadat ze behandeld zijn. Want niet alleen werkt het middel dan minder goed: het komt ook in het water terecht en kan waterdieren doden. Gebruik je een band, doe die dan liefst af als je dier gaat zwemmen. Beter voor de werking én beter voor het milieu!
- Gooi geen haren van je dier in het milieu, want daar zitten resten van het parasietenmiddel op en in. Dat kan giftig zijn voor andere dieren, zoals vogels die het voor hun nest gebruiken. Gooi de haren van je dier bij het restafval.
- Ruim de poep van je dier op en gooi het bij het restafval, dus niet in de GFT-bak! Resten van het parasietenmiddel die in de poep zitten, doden namelijk ook alle nuttige insecten en wormen, en die hebben we hard nodig. Via die insecten en wormen kan het middel bovendien ook weer in grotere dieren terechtkomen.
- Heb je restjes over, bijvoorbeeld een wormenmiddel dat over de datum is, een gebruikte vlooienband of stukjes die je van de vlooienband hebt afgeknipt? Die horen bij het Klein chemisch afval! Ook lege pipetjes lever je daar in.
Ook als je kiest voor een ‘natuurlijk’ middel tegen parasieten, moet je ervoor zorgen dat dit niet in het milieu terecht komt. Want als het de beestjes op en in jouw dier doodt, kan het ook andere (nuttige!) beestjes doden. Natuurlijke middelen kunnen ook giftig zijn!
Denk ook aan jezelf en je gezin
Heb je een middel tegen parasieten gebruikt bij je dier, was dan goed je handen. Bewaar middelen tegen parasieten zo dat kinderen (en huisdieren) er niet bij kunnen. Het gebruik van een band bij je dier is minder handig als je kleine kinderen hebt, want zij komen met hun handen snel aan de band én aan hun mond.
Over de Maand van de Parasiet
Initiatiefnemer van de Maand van de Parasiet is ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, een Europese overkoepelende organisatie van dierenarts-parasitologen). Voor de campagne van 2025 wordt samengewerkt met de KNMvD (belangenvereniging voor dierenartsen) en Dibevo (brancheorganisatie voor dierenspeciaalzaken) en is het thema “verantwoord behandelen begint bij kennis”. De voorlichting is een onderdeel van een bredere campagne: Medicijnen en Milieu. Ondersteuners zijn Apotheek van de Faculteit Diergeneeskunde, De Groene Veterinair en Vedias (beroepsvereniging van paraveterinairen).
Meer informatie is te vinden op de website: https://maandvandeparasiet.nl/