Sluiten

Begin niet zomaar aan een huisdier!

09-09-2024

Uit onderzoek van Stichting Dierenlot blijkt dat er nog altijd veel dieren worden afgestaan, gedumpt of zwervend worden aangetroffen. Vorig jaar gaf 54% van de dierenhulporganisaties al aan dat er toen meer dieren werden afgestaan dan het jaar daarvoor. Ook dit jaar geeft 48% van deze organisaties een stijging aan.

Ook zegt 62% van de hulporganisaties dat er meer gedumpte en zwervende dieren zijn aangetroffen dit jaar. Vorig jaar was dit zelfs bij 67% van de organisaties het geval. Vooral katten worden veel gedumpt of zwerven ergens rond, daarna volgen konijnen en knaagdieren en op de derde plek staat de hond. Het dumpen van een huisdier is overigens strafbaar!

Het is voor de dierenhulporganisaties steeds lastiger om dieren op te vangen en te herplaatsen. Er is veel geld voor nodig en niet voor elk dier is eenvoudig een nieuwe eigenaar te vinden. Stichting Dierenlot vindt het daarom belangrijk dat er structurele steun is van de overheid.

Geen tijd, geen geld?
Als reden om afstand te doen van een dier wordt vooral genoemd dat mensen geen geld en/of geen tijd hebben voor het dier. Dit zijn zaken waar je goed over zou moeten nadenken voordat je een huisdier in huis neemt.

Kosten
Elk dier kost geld: ook als je een dier gratis kunt krijgen, heb je steeds weer terugkerende kosten. Voer en verzorging, vaccinaties, bestrijden van wormen en vlooien, al die zaken kosten geld. En wordt het dier ziek of gebeurt er een ongelukje, dan moet je vaak onverwacht hoge kosten maken. Wie geen spaarpotje kan aanleggen of een verzekering kan afsluiten, komt dan al snel in de problemen.

Tijd
Ook moet je aan elk dier tijd besteden. Het ene dier vraagt meer tijd dan het andere, maar bij elk dier zijn er wel taken zoals het schoonmaken van een verblijf of toiletbak, verzorgen van de vacht of het klaarmaken van voeding. Honden moeten natuurlijk meerdere keren per dag worden uitgelaten en kunnen niet de hele dag alleen blijven. Maar ook andere dieren hebben aandacht nodig. Sommige willen geaaid worden, bij andere is het belangrijk om ze dagelijks te observeren om te zien of alles goed gaat. Heb je een of meer huisdieren, dan kun je niet zomaar wegblijven. Je zult je leven moeten aanpassen aan je dier.

Weet waar je aan begint
Bereid je dus goed voor op de komst van een huisdier: dan kom je niet zomaar voor verrassingen te staan en weet je waar je aan begint. In onze huisdierenbijsluiters lees je wat er allemaal komt kijken bij het houden van een bepaalde diersoort. Lees de bijsluiter goed voordat je een dier aanschaft! Zo kun je inschatten hoeveel tijd en geld je kwijt zult zijn aan dat dier. En je weet wat je van zo’n dier kunt verwachten. Is dat wat jij zoekt in een huisdier?

Ook onze artikelen over het aanschaffen van dieren kunnen je goed op weg helpen. Wat voor dier past bij jou, waar moet je rekening mee houden en hoe kom je aan zo’n dier? Je leest het in:

Het aanschaffen van een huisdier
De aanschaf van een hond
De aanschaf van een kat
De aanschaf van een konijn
De aanschaf van een knaagdier
De aanschaf van een papegaai of parkiet
De aanschaf van een reptiel of amfibie

Bron: Stichting Dierenlot