Sluiten

Artrose bij de hond

22-10-2024

Artrose bij honden is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening en één van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Artrose is slijtage met ontsteking in de gewrichten en komt heel veel voor bij oudere dieren. Kenmerken van artrose zijn minder bewegen, minder actief, stijfheid, kreupel lopen en tegenzin om te lopen. Artrose ontwikkelt zich langzaam waardoor het moeilijk te herkennen is.

Artrose komt vaker voor bij oudere en zwaardere honden. Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond artrose heeft, kun je het beste contact opnemen met dierenarts. Het is namelijk niet nodig dat je hond chronisch pijn heeft. Artrose is niet te genezen, maar met pijnstilling kunt u ervoor zorgen dat de hond weer prettig kan leven. Ook helpen pijnstillers om de ontstekingen te verminderen.

Je kunt ook zelf al veel doen om het comfortabel te maken voor je oudere hond.

  • Til de hond in en uit de auto of koop een loopplank, zodat hij niet hoeft te springen. Zorg ook in de auto voor een ondergrond die niet glad is en voor een comfortabele ligplek.
  • Mag je hond op bank of bed, zet daar dan een opstapje voor hem neer. Let op dat de bovenkant daarvan niet glad mag zijn!
  • Heb je een gladde vloer in huis, zoals laminaat, leg daar dan kleden op. Met stijve gewrichten is het pijnlijk om jezelf in evenwicht te moeten houden. Bovendien zorgt uitglijden voor nog meer gewrichtsschade.
  • Zorg voor een zachte, warme slaapplek en voorkom optrekkende kou. Kies voor een mand of kussen dat zowel zacht is als steun geeft. Zorg dat de ruimte waarin de hond slaapt niet te koud is; kou zorgt voor extra stijfheid. Houd natuurlijk ook rekening met zijn eigen voorkeur; honden met een dikke vacht hebben het snel warm.
  • Laat je hond niet steeds gaan zitten en liggen. Zitten is best belastend voor zijn heupen en overeind komen kan hem pijn opleveren.
  • Wees geduldig als je hond minder goed doorloopt tijdens het wandelen en pas je aan zijn tempo aan. Ga liever vaker en korter naar buiten dan één heel lange wandeling. Let ook op de ondergrond: mul zand is bijvoorbeeld zwaar voor de gewrichten.
  • Voor grote honden kan het fijn zijn de voer- en drinkbakken wat hoger te plaatsen