Sluiten

Verhuizen met uw kat

Een verhuizing kan veel stress bij katten veroorzaken. Een goede planning vooraf helpt om de verhuizing van uw kat van de oude naar de nieuwe woning zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een verhuizing is voor uzelf al hectisch genoeg, dus het is mooi meegenomen als u zich niet al te veel zorgen om uw kat hoeft te maken.

Niet iedere kat zal overigens evenveel last van stress door een verhuizing hebben. Voor katten die sterk aan hun eigenaren gebonden zijn, is een verhuizing minder stressvol dan voor katten die minder gehecht aan de eigenaar, maar juist meer gehecht zijn aan hun omgeving.

Voorbereiding op de verhuizing

Zorg ervoor dat uw kat de transportbench of –mand plezierig gaat vinden. Dit doet u door met uw kat te spelen bij en in de bench en er voer (brokjes) in te leggen. Begin hier ruim van te voren mee, zeker als de bench eerder is gebruikt voor onaangename dingen zoals transport naar dierenarts of pension. Spray eventueel een kalmerende (feromoon)spray in de mand en herhaal dit een aantal dagen.

Als uw kat een identificatiechip heeft, kun u kort voor de verhuizing alvast uw adreswijziging doorgeven aan het betreffende portaal (databank).

Dag van de verhuizing

  • Sluit vóór aankomst van de verhuiswagen uw kat op in één van de kamers. Een slaapkamer is hiervoor ideaal.
  • Zet in deze kamer de transportbench, een ligmandje of hangmat, etensbakje en waterbakje en de kattenbak. Zorg dat de deuren en ramen dicht blijven. Hang een briefje op de deur om verhuizers en gezinsleden te laten weten dat deze deur dicht moet blijven.
  • Verhuis de meubels van de bewuste slaapkamer als laatste. Zet uw kat voor u hiermee begint in de transportbench en zet deze in de auto voor een veilige reis naar de nieuwe woning. Zie hieronder voor advies over het vervoeren van uw kat.
  • Zet bij aankomst bij de nieuwe woning als eerste de meubels uit de oude slaapkamer op hun nieuwe plek. Dit wordt de tijdelijke opvang voor uw kat.
  • Plug vóór de verhuizing een feromoonverdamper in een stopcontact laag bij de grond in de kamer waar de kat tijdelijk zal bivakkeren. Een feromoonverdamper bevat geurstoffen die dezelfde werking hebben als de natuurlijke, geruststellende feromonen afkomstig van de kop van katten. Als de kamer ingericht is, kunnen ook ligmandje, etensbakje, waterbakje, kattenbak en tot slot de kat zelf in de kamer gezet worden en de deur dicht.  Het is voor de kat prettig als er iemand van het gezin bij hem kan blijven terwijl hij de nieuwe omgeving onderzoekt.
  • Geef uw kat een kleine hoeveelheid voeding.
  • Als de verhuizing achter de rug is, kunt u uw kat kamer voor kamer kennis laten maken met de rest van het huis.
  • Blijf zelf zo kalm mogelijk en straal die rust uit naar uw kat; geef hem signalen dat hij in de nieuwe omgeving veilig is. Speel met hem en geef hem voer, dat hij het lekkerst vindt.
  • Controleer of alle buitendeuren en ramen goed dicht zijn.
  • Laat uw kat niet zonder toezicht in de keuken of bijkeuken. Voorzichtigheid is geboden, omdat een nerveuze kat zich graag zal verstoppen in de nauwe ruimtes tussen of achter een keukenblok.

Het vervoeren van uw kat

Als uw kat bang is om te reizen of dit niet gewend is, kunt u advies vragen aan uw dierenarts die eventueel een licht kalmeringsmiddel kan voorschrijven.

  • Geef uw kat eten zoals normaal, maar zorg wel dat er minstens drie uur tussen maaltijd en vertrek zitten.
  • Vervoer uw kat in een veilige transportbench of transportmand.
  • Spray een half uur voor gebruik de binnenkant van de transportbench met een feromoonspray.
  • Zet de transportbench op een autostoel en zet deze goed vast met de autogordel of klem de bench stevig tussen voor- en achterbank of op de achterbank. Zorg dat de bench (of mand) niet kan bewegen.
  • Vervoer uw kat niet in de verhuiswagen of de bagageruimte van uw auto.
  • Als u een lange reis moet maken, stop dan onderweg om uw kat de gelegenheid te geven om te drinken of de kattenbak te gebruiken. De meeste katten zullen echter teveel uit hun gewone doen zijn om hiervoor interesse te tonen. Let op dat uw kat niet ontsnapt als u de transportbench opent!
  • Als het warm is in de auto, zorg dan voor voldoende ventilatie. Laat een kat of ander huisdier tijdens een stop nooit achter in een hete auto.

Uw kat laten wennen aan zijn nieuwe huis

  • Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.
  • Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden.
  • Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis.
  • Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen. Gebruik een zachte katoenen doek (of een dot watten) en wrijf die voorzichtig langs de wangen en kop van uw kat om de geur die de geurklieren daar produceren, te vangen in de doek. Wrijf de doek daarna op kat-hoogte over deurstijlen, wanden en meubels om de geur over te brengen. Herhaal dit dagelijks om uw kat zo snel mogelijk vertrouwd te maken met zijn nieuwe territorium. U kunt hiermee langzaam stoppen als u ziet dat de kat zelf zijn omgeving begint te markeren door kopjes te geven of langs meubels te strijken met de zijkant van zijn lichaam.
  • Blijf de feromoonverdamper gebruiken en plaats deze beurtelings in diverse kamers in het huis.
  • Een kat die in een kleine, beschermde leefomgeving woont (een kat die nooit buiten komt), is nauwelijks gewend aan veranderingen. Een dergelijke 'binnenkat' is erg gevoelig voor veranderingen en de verhuizing kan hem behoorlijk van streek maken. Houd uw binnenkat daarom extra goed in de gaten.

Uw kat naar buiten laten

  • Houd uw kat enkele weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.
  • Zorg dat de kat een identificatie draagt (een halsbandje met veiligheidssluiting) met uw naam, adres en telefoonnummer.
  • Naast een halsbandje met adreskokertje is het verstandig uw dierenarts te vragen om uw kat te chippen en deze te laten registreren bij een portaal. Als uw kat al gechipt is, vergeet u dan niet om uw adreswijziging door te geven aan het portaal.
  • Zorg ervoor dat de inentingen van uw kat niet verlopen zijn.
  • Overweeg het installeren van een kattenluik zodat uw kat eenvoudig in en uit kan. Om ervoor te zorgen dat er geen vreemde katten via het kattenluik binnen komen, kunt u kiezen voor een luik dat reageert op de chip van uw kat.
  • Als u andere katten ziet in uw nieuwe tuin, jaag ze dan weg. Uw kat kan wel wat hulp gebruiken, het valt niet altijd mee om een nieuw eigen territorium te veroveren.
  • Laat uw kat net voor etenstijd naar buiten. U kunt uw kat dan naar binnen roepen als het eten klaar staat.
  • Laat uw kat geleidelijk kennis maken met de buitenomgeving, zet de deur open en ga met hem mee de tuin in.
  • Als uw kat gewend is om aan een tuigje te lopen, kunt u hem zo mee de tuin in nemen.
  • Til uw kat niet op en draag hem niet naar buiten, laat hem zelf beslissen of hij naar buiten wil of niet.
  • Laat in het begin altijd de deur openstaan zodat uw kat naar binnen kan vluchten als hij ergens van schrikt.
  • Een ervaren 'buitenkat' die al meer veranderingen heeft meegemaakt zal zich over het algemeen snel aanpassen. Een onzekere kat heeft meer tijd nodig om zich zijn nieuwe omgeving eigen te maken. Begeleid een schuwe kat buiten totdat hij genoeg vertrouwen heeft opgebouwd.

Voorkomen dat uw kat terugloopt naar uw oude huis

Als uw nieuwe woning vlakbij uw oude woning staat, kan uw kat als hij op onderzoek uitgaat bekende routes herkennen en teruglopen naar uw voormalige huis. Informeer de nieuwe bewoners hierover als dit risico bestaat en vraag ze om u te waarschuwen als ze de kat zouden zien. Vraag ze ook om de kat in geen geval eten te geven of op andere wijze aan te moedigen; dit zal de kat alleen maar in verwarring brengen.

Houd uw kat zo lang mogelijk binnen als de afstand tussen oude en nieuwe woning klein is. Dit is helaas in de praktijk meestal geen optie omdat juist een kat die erg gehecht was aan zijn oude territorium niets liever zal doen dan zo snel mogelijk weer naar buiten gaan. Volg bovenstaande algemene tips zodat uw kat snel went en gebruik synthetische en natuurlijke geuren om alles zo vertrouwd mogelijk te maken.

Het kan maanden duren voordat uw kat uw nieuwe woning ziet als zijn thuis. Tot die tijd zult u hem bij het oude huis op moeten halen als hij daar naartoe loopt. Als dit proces moeizaam gaat, als uw kat hier veel stress van ondervindt, als hij volhardend terug blijft keren naar zijn oude plek of als hij drukke wegen over moet steken, zou het voor uw kat veiliger en vriendelijker zijn als u de nieuwe bewoner of een buur bereid vindt om hem te adopteren.

Verandering van levensstijl

Het is nooit gemakkelijk om de levensstijl van uw kat te moeten veranderen: een buitenkat wordt niet zomaar een binnenkat. Soms dwingen de omstandigheden u ertoe en een verhuizing kan ertoe leiden dat u uw kat voortaan binnen moet houden. Als uw kat een echte buitenkat is, is het misschien beter voor het dier om een nieuw tehuis voor hem te zoeken. Als uw kat weinig buitenkomt, is een toekomst als binnenkat te overwegen. Een kat die nooit buiten komt heeft extra lichaamsbeweging en aandacht nodig om verveling te voorkomen.Tips om de leefomgeving van uw binnenkat te verrijken zijn onder andere:

  • Verstop brokjes droogvoer in huis zodat uw kat ernaar kan 'jagen'.
  • Zorg voor verschillende hoge klimpalen en krabplanken waar de kat in kan klimmen.
  • Speel minstens éénmaal per dag met uw kat een spelletje dat zijn jachtinstincten wakker maakt.
  • Geef voer in een voerbal of vergelijkbaar voerspeeltje.

Soms biedt een verhuizing juist de kans om uw voormalig binnenkat kennis te laten maken met de buitenwereld. Een overgang van een binnen- naar een buitenleven verhoogt, mits goed aangepakt, het welzijn van uw kat. De kat heeft buiten een meer natuurlijke levensstijl. Volg de algemene adviezen onder 'uw kat naar buiten laten', maar reken erop dat het proces soms uiterst langzaam kan verlopen. Veel katten zullen, zeker in het begin, alleen naar buiten durven als u bij ze bent als lid van de “kattengroep”. Dat heeft een stress-verminderende werking.

Verhuizen naar een kleinere woning

Als u meerdere katten in huis heeft, zijn uw katten eraan gewend geraakt om de beschikbare ruimte met elkaar te delen. Een verhuizing naar een kleinere leefruimte kan leiden tot spanningen tussen de verschillende katten. Probeer te voorkomen dat er onnodig strijd ontstaat door in ieder geval voldoende voorzieningen te bieden zoals:

  • Ligmanden
  • Hangmatten
  • Kattenbakken
  • Krabpalen
  • Voerbakjes
  • Drinkbakjes
  • Hoge rustplekken (kattenmeubel, kastplank of boekenplank)
  • Verstopplekjes (onder een bed of onderin een kast)

Misschien hadden uw katten in uw vorige, grotere woning de neiging  om elkaar te ontwijken. De één leefde bijvoorbeeld vooral op de bovenverdieping en de ander vooral beneden. In dat geval bestaat de kans dat de mogelijkheid om elkaar te ontlopen te klein is geworden in het nieuwe huis. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van stress voor beide of één van beide katten. Deze stress kan ook leiden tot ongewenst gedrag of gezondheidsproblemen. In die gevallen kan het noodzakelijk blijken om één van de katten te herplaatsen.

Tot slot

Verhuizen behoort tot de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven van zowel uzelf als uw kat. Met een beetje hulp kan uw kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving en zich zonder al te veel problemen aanpassen. Hoe sneller alle bewoners, mens en dier, hun draai vinden in de nieuwe woning, des te sneller vindt het gezin als geheel een nieuw evenwicht waarin iedereen zijn plekje heeft gevonden.