Sluiten

Spelletjes doen met uw kat

Wanneer heeft u voor het laatst met uw kat gespeeld? Net als bij mensen is spel bij katten een manier om de onderlinge band te versterken, en reken maar dat katten het nog echt leuk vinden ook! Spelenderwijs kunt u uw kat nieuwe dingen leren, zoals bijvoorbeeld apporteren. Spelen is ook gewoon een gezonde uitlaatklep voor het jachtinstinct van uw kat (dat, indien onderdrukt, vaak op een ongewenste manier geuit wordt).

De leukste spelletjes zijn gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Het is daarbij belangrijk dat uw kat u niet als een prooi gaat beschouwen! Door speeltjes te gebruiken, zorgt u dat de aandacht van uw kat gericht is op het speeltje en niet op uw bewegende handen of voeten. In de dierenspeciaalzaak vindt u tegenwoordig een ruime keuze aan kattenspeeltjes, variërend van kleine nepmuisjes gevuld met kattenkruid tot plafondhoge speelmeubels (ideaal voor binnenkatten).

Zorg dat u uw kat voldoende afwisseling biedt. Het laten liggen van allerlei speeltjes in huis werkt niet. Beter is het om een aantal speeltjes op te bergen en er maar één of een paar aan de kat aan te bieden. U kunt dan steeds na verloop van tijd afwisselen tussen de verschillende speeltjes. Nieuwheid van een speeltje stimuleert sterk het spelen ermee.

Soorten speeltjes

Er zijn allerlei soorten speeltjes beschikbaar. Een truc om een kat aan het spelen te krijgen is bijvoorbeeld om een speeltje langzaam te laten verdwijnen achter of onder een voorwerp, een kussen dat op de grond ligt bijvoorbeeld. Dit lijkt sterk op wat een kat zou doen als een muis in zijn holletje dreigt te verdwijnen: voordat de prooi verdwijnt moet je hem gevangen hebben en dus moet je wel toespringen! Zo reageert een kat ook op een langzaam verdwijnend speeltje. Zelfs bangige katten kunt u zo aan het spelen krijgen. Langzame bewegingen werken daarbij beter dan heel snelle.

Grote speeltjes zijn soms te groot om als quasi-prooi te worden beslopen, besprongen en gevangen, kleine speeltjes voldoen daarom vaak beter.

Interactieve speeltjes

Dit kunnen speeltjes zijn van het type voerbal, die de kat van tijd tot tijd belonen met een lekker hapje als hij het speeltje beweegt, of het zijn speeltjes die de interesse voor bewegende voorwerpen stimuleren. Eén van de allerleukste varianten is een ringvormige baan waarin een balletje opgesloten zit dat onweerstaanbaar ronddraait in de baan als de kat probeert om het te pakken te krijgen.

Hengels en stokjes

Een hengel is een ideaal speeltje, zeker voor kinderen die met een kat willen spelen. Een hengel bestaat uit een stok waaraan een touwtje hangt. Aan het uiteinde van het touw zijn veren of andere speeltjes bevestigd die men heen en weer beweegt als een prooi. Uw kat zal enthousiast achter deze ‘prooi’ aan gaan. Met dit soort speeltjes kunt u uw kat laten jagen en nepprooien besluipen en bespringen, terwijl uw handen en voeten veilig buiten spel blijven.

Opwindbare speeltjes en speelgoed op batterijen

Er zijn nostalgische kattenspeeltjes in de vorm van muizen, spinnen en zelfs kikkers, die bewegen nadat u het veersysteem heeft opgewonden. Dit staat garant voor veel plezier en lichaamsbeweging, maar houd altijd een oogje in het zeil. Met name kittens hebben niet alleen de neiging om deze prooien te bespringen maar ook om er vervolgens in te bijten. Let er dus op dat uw kat geen kunststof of andere onderdelen opeet. Er zijn ook moderne varianten op dit ouderwetse principe ontwikkeld, zoals een bal op batterijen die bij het inschakelen willekeurig gaat rollen of draaien. Een dergelijk speeltje is een bron van speelvreugde voor een grote, zelfverzekerde kat, zeker als u de bal in een papieren zak stopt. Presenteer dit speeltje echter voorzichtig aan angstige en nerveuze katten.

Zelfgemaakte speeltjes

Het meest onderhoudende en favoriete speeltje van uw kat is soms net zo goedkoop als vermakelijk! Een kat is vaak dol op papieren zakken: een zak gevuld met een beetje lucht kan uw kat uren bezighouden. Stop voor de afwisseling eens een klein, lichtgewicht balletje in de zak of stop de zak in een kartonnen doos (let op de veiligheid) zodat de kat in en uit de doos moet om met de zak te spelen. Stukjes lint en (aluminium)folie opgerold tot een flinke speelbal hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kittens en zelfs de meest schuwe kat kruipt uit zijn schulp om een aanval te wagen! Veiligheid staat altijd voorop, dus laat uw kat nooit zonder toezicht met dit soort speeltjes spelen en zorg dat de speeltjes groot genoeg zijn om niet ingeslikt te worden.

Uw kat leren apporteren

Hoe makkelijk (of moeilijk) het is om uw kat te leren apporteren zal afhangen van zijn motivatie om te spelen en leren, van zijn zelfvertrouwen en in zekere mate zelfs van het ras kat. Oosterse katten en Burmezen pikken het apporteren vaak als vanzelf op, terwijl het bij andere katten wat langer duurt voordat ze het leren. Niettemin is het in de bek dragen van een prooidier natuurlijk gedrag. Daarom raken veel katten al snel bedreven in het najagen, oppakken en vervoeren van speeltjes, welke ze vervolgens naar hun eigenaar brengen. De eigenaar wordt daarbij op geheel kattige wijze vriendelijk doch dringend verzocht om de speelprooi opnieuw weg te gooien.

Apporteren is een prima manier om uw kat geestelijk te prikkelen en lichaamsbeweging te geven. Dit geldt zeker voor een binnenkat, want juist die heeft jachtsimulatiespelletjes hard nodig voor een gezond en gelukkig bestaan.

Voedsel verstoppen

Als uw kat droogvoeding krijgt, staat niets u in de weg om uw kat wat te laten ‘jagen’ op zijn voedsel. In plaats van een bakje met eten te geven, kunt u de brokjes ook her en der verspreiden in de tuin of huiskamer zodat uw kat ernaar moet zoeken. Hierbij worden de natuurlijke jachtvaardigheden en het reukvermogen van uw kat optimaal geprikkeld en het maakt de maaltijden veel interessanter.

Ongeschikte spelletjes

Laat uw kat nooit met uw handen spelen! Sooty was een typisch speels kitten dat op een leeftijd van negen weken bij een druk gezin met kinderen terecht kwam. De spelletjes die men met hem speelde waren vooral ruwe jaag- en vechtspelletjes. Met name de man des huizes daagde Sooty graag uit om flink te rennen en zijn handen speels ‘aan te vallen’.

Helaas, toen Sooty groter en sneller werd, begon hij zijn tanden en klauwen te gebruiken om de hand van zijn eigenaar te vangen en een spel werd een pijnlijke aangelegenheid! De eigenaren realiseerden zich dat dit gedrag ongewenst was. Ze probeerden het gedrag te corrigeren door Sooty op de neus te tikken als hij beet, maar waren daarin niet consequent en het probleem werd alleen maar erger. Ze besloten een opgerolde krant te gebruiken met als dramatische gevolg dat Sooty een gevaar werd voor iedereen zodra iemand maar papier aanraakte: Sooty vloog dan op de dichtstbijzijnde persoon af, tanden en klauwen in de aanslag.

Uiteindelijk werd professionele hulp gezocht. Van een deskundige leerde het gezin hoe ze nieuwe, meer geschikte spelletjes konden spelen met hun kat. Zo kregen ze weer controle over Sooty’s gedrag, maar pas nadat ze zelf heropgevoed waren!