Sluiten

Stappenplan 'Puppy via internet'

Vermijd foute fokkers en handelaars bij de online zoektocht naar een pup
Wie een gezonde en sociale pup wil kopen, moet op veel dingen letten. Als u zeker weet dat een pup bij u en uw situatie past, dat u voldoende tijd heeft en welk ras of type hond het beste bij u zou passen, is de volgende stap om te zoeken naar een goed aanschafadres.

Wie geen rashond aanschaft via een rasvereniging zoekt meestal zelf op internet naar adressen. Er zijn heel veel advertenties met schattige foto’s en mooie verhalen, maar helaas zitten daar veel malafide handelaars tussen of fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn en de gezondheid van de honden. Hoe vindt u een betrouwbaar adres en hoe herkent u een foute fokker?

Dit plan bevat 6 stappen die u helpen om malafide handelaars en foute fokkers te vermijden:

Stap 1 – Advertenties selecteren
Stap 2 – De aanbieder checken
Stap 3 – Contact met de aanbieder
Stap 4 – De puppy-checklist
Stap 5 – Tijdens het eerste bezoek
Stap 6 – Bedenktijd

STAP 1 - Advertenties selecteren

Hieronder leest u aandachtspunten bij het bladeren door de advertenties.

Alarmbellen

Als u de advertenties bekijkt, zijn er meerdere zaken die bij u alarmbellen moeten laten afgaan. Ga niet in op advertenties waarin u dingen leest als:

Thuislevering mogelijk.
Waarom niet?

  • Handelaars hebben liever niet dat u bij hen komt kijken, want dan ziet u hoe de massa’s pups die zij verhandelen erbij zitten. Ze leveren pups dus graag aan huis, of ergens op een ontmoetingsplaats. Dit kan een teken zijn dat u te maken heeft met een handelaar of massafokker.
  • U kunt zo zelf niet selecteren, niet de moeder bekijken, niet zien hoe de pup is opgegroeid, niet zien hoe de pup op huiselijke geluiden en op bezoek reageert, niet zien of het er wel hygiënisch is: u weet helemaal niets. En heeft u de pup eenmaal in handen dan kunt (en wilt) u niet meer terug. Nooit doen dus!

Pups mogen direct mee. Direct af te halen.
Waarom niet?

  • Een zorgvuldige fokker wil eerst zien aan wie hij zijn pups verkoopt en wil dus iets over u weten. Hij wil ook dat u zeker weet dat u de pup echt wilt hebben en dat deze bij u past. U mag dus meerdere keren komen kijken.
  • U moet rustig de tijd hebben om alles nog eens te overdenken en eventueel nog zaken te checken voor u tot de koop overgaat.

‘Speciale aanbieding’, ‘Laatste kans’, ‘Op = op’.
Waarom niet?

  • Een zorgvuldige fokker doet zijn pups nooit in de aanbieding. Hij of zij heeft veel moeite gedaan om goede, sociale pups te fokken. Het gaat hem er niet om dat hij zijn voorraad zo snel mogelijk op wil maken of snel geld wil verdienen. Zo’n fokker zal nooit proberen u over te halen snel te beslissen of u het gevoel geven dat de pup wel eens weg kan zijn als u er nog even over na wilt denken.

Alleen bellen, wij reageren niet op berichten / mail.
Waarom niet?

  • Als u alleen contact kunt opnemen per telefoon, heeft u geen enkel bewijs van de afspraken die gemaakt zijn. Als u via mail met de verkoper kunt communiceren, is er bewijs. Een malafide handelaar zal dat proberen te voorkomen. Mocht er iets mis zijn, dan kunt u niks aantonen om bijvoorbeeld aanspraak te maken op garantie of het teruggeven van uw geld. Wil een verkoper niets op papier zetten over de verkoop, doe het dan niet.

Een eerste contact via telefoon is natuurlijk mogelijk en het maakt het makkelijker om vragen te stellen. Maar vraag dan wel het mailadres zodat u via mail de gemaakte afspraken kunt bevestigen en vraag of men iets van de informatie toch nog even aan u kan mailen. Is dat niet mogelijk, wil men die moeite niet nemen, doe het dan niet en zoek verder.

Mini, erg klein, tea cup
Waarom niet?

  • Kleine hondjes zijn populair. Fokkers die alleen maar geld willen verdienen fokken daarom soms op extra kleine hondjes, vaak met een erg rond hoofd. Ze adverteren daarmee om in te spelen op de mode. Te kleine hondjes hebben echter vaak gezondheidsproblemen. Ze zijn zwakker, kunnen soms aandoeningen hebben waardoor ze continu hoofdpijn hebben en zijn ontzettend kwetsbaar. Koop zulke pups dus niet.

Diploma’s, erkenning en andere kwalificaties

Vaak probeert men u met mooie woorden te overtuigen van de betrouwbaarheid, maar zeggen die termen niet veel. Wees heel kritisch op termen als:

‘Erkende fokker’
Er bestaat geen landelijke of wettelijke erkenning voor fokkers. Er moet dus in elk geval bij staan door wie ze dan erkend zijn. Dat is in elk geval nooit door de overheid, want er bestaat geen overheidserkenning. Wel is het mogelijk dat een fokker is aangesloten bij een rasvereniging of beroepsorganisatie voor fokkers. In hoeverre dat iets zegt over de kwaliteit zult u zelf moeten nagaan: worden er eisen gesteld aan leden, en zo ja, welke? En worden die ook gecontroleerd?

‘Met UBN nummer’
Iedereen die een nestje honden fokt, moet een UBN (een registratienummer van de overheid) hebben. Voor beroepsmatige fokkers van gezelschapsdieren is dit een registratie van het adres waarop de fokker zijn activiteiten uitoefent, voor een particuliere fokker is dit een registratie van de persoon zelf. Zonder UBN mag iemand geen honden fokken, zelf niet als het om een éénmalig nestje gaat. Er is echter geen controle op het fokken zelf. Het UBN zegt niets over hoe en waarmee er wordt gefokt en het is géén erkenning!

‘Gecertificeerde fokker’
Het is onduidelijk welk certificaat hiermee bedoeld wordt. In Nederland moet elke beroepsmatige fokker een vakbekwaamheidsdiploma hebben. Dit geldt alleen voor fokkers die regelmatig nestjes hebben, niet voor kleine fokkers. Als dat wordt bedoeld, moet men u het diploma kunnen laten zien; andere vormen van certificering bestaan niet landelijk of via de overheid. Als het gaat om certificering door een fokkersorganisatie , ga dan na of dit bestaat en welke eisen eraan gesteld worden.

‘Rasecht’, ‘Raszuiver’
Met deze termen lijkt het alsof het om echte rashonden gaat. Maar hebben de aangeboden pups (en hun ouders) ook daadwerkelijk een stamboom? De stamboompapieren zijn bij een jonge pup vaak nog niet aanwezig, maar vraag of u die van de ouders mag zien. U kunt dit ook nagaan bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied als het in Nederland gefokte pups zijn (met behulp van naam, chipnummer of stamboeknummer of op ras). Zijn er geen stamboompapieren, dan is niet aan te tonen dat de dieren inderdaad rasecht zijn. Dat hoeft niet erg te zijn als u niet per sé een rashond wilt, maar een fokker die hierover liegt probeert u te misleiden: doe daar liever geen zaken mee.

De enige stamboom die in Nederland officieel erkend wordt, is die van de FCI, in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Soms wordt geadverteerd met andere stambomen. Die worden echter niet erkend door bijvoorbeeld de Raad van Beheer en zijn vaak minder betrouwbaar. Biedt men een hond aan ‘met stamboom’ en blijkt dat een alternatieve stamboom te zijn, dan probeert men dus goede sier te maken met een stamboom waar u in de praktijk weinig aan heeft.

Foto’s

Kijk of op de foto’s te zien is waar de pup opgroeit (bij voorkeur in huis!), of er foto’s van het hele nest zijn en foto’s van de pups met de moeder. Regelmatig worden alleen foto’s getoond van een pup die ‘poseert’ in een mandje, tussen planten of die in de handen omhoog wordt gehouden. Hoe schattig dat er ook uitziet, het biedt u geen nuttige informatie en het is onduidelijk of u dan echt die pup koopt of eentje die erop lijkt.

Leeftijd

Let op de leeftijd van de pups. Een pup mag wettelijk bij de moeder weg als hij 7 weken oud is. Maar gaat het om een pup uit het buitenland, dan moet hij een geldige rabiësvaccinatie hebben en dat betekent dat hij pas vanaf een leeftijd van 15 weken naar Nederland mag komen. De rabiësvaccinatie mag namelijk pas worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken, niet eerder. Daarna is er nog 3 weken wachttijd.

Er adverteren regelmatig Belgische aanbieders op Nederlandse websites: ook daar geldt dat de pups minimaal 15 weken oud moeten zijn om de grens over te mogen, óók als ze van net over de grens komen!

Buitenland

Bij alle honden die u uit het buitenland haalt geldt dat zij een geldige rabiësvaccinatie moeten hebben en dat na de datum van vaccinatie er 3 weken wachttijd is; vanuit sommige landen geldt dat er ook een bloedtest gedaan moet worden waarna er nog 3 maanden wachttijd is. Let ook op dat de chip moet zijn aangebracht vóórdat de rabiësvaccinatie gegeven is: vraag om een foto of scan van het paspoort en controleer dit nogmaals op het moment van aflevering.

Soms worden pups of volwassen honden aangeboden uit het buitenland en moet u eerst betalen voordat de hond naar Nederland zal worden gevlogen. De hond zelf is soms gratis of heel goedkoop, en het gaat zogenaamd om het vinden van een goed tehuis. Doe dit niet, want er zijn oplichters actief die u steeds opnieuw om geld vragen: bijvoorbeeld voor vaccinaties, gezondheidscertificaten, vliegkosten en verzekering. Uiteindelijk komt de hond nooit en bent u ontzettend veel geld kwijt. Bekend zijn verkopers uit Kameroen en Zuid-Afrika, maar soms ook vanuit Europese landen waar uiteindelijk een bedrijf uit een Afrikaans land achter blijkt te zitten.

Houd er bovendien rekening mee dat als u de hond zelf laat overkomen of ophaalt, u de importeur bent. U moet dan de eerste chipregistratie in Nederland regelen en daarvoor moet u zich eerst aanmelden bij RVO om een UBN (registratienummer) aan te vragen. Vervolgens moet u daarmee bij de dierenarts de hond laten registreren, u mag en kunt dat niet zelf doen. Dit neemt dus extra kosten met zich mee. Meer informatie hierover leest u op www.chipjedier.nl.

STAP 2 - De aanbieder checken

Heeft u eenmaal enkele advertenties uitgezocht die op het eerste gezicht interessant lijken te zijn, kijk dan nauwkeuriger.

Controleren op de website

Check de activiteiten van de aanbieder op de website. Ga op zoek naar:

Hoeveel advertenties heeft deze aanbieder?

  • Staan er van diezelfde aanbieder nog veel meer advertenties van meer dan zo’n 8-10 verschillende rassen of kruisingen, vaak met dezelfde standaard tekst erbij, dan gaat het vaak om een massahandelaar. Koop hier geen pup.
  • Soms gaat het om een fokker die meerdere rassen fokt. Dat kan, maar biedt deze veel nestjes tegelijk aan of zijn het veel verschillende rassen, wees dan extra voorzichtig. Let op of de fokker veel over de pups kan vertellen en of de moederhond aanwezig is (zo niet dan gaat het toch om een handelaar). Bedenk ook dat goede socialisatie lastig is als er meerdere nestjes tegelijk zijn, en dat deze zeker niet allemaal in huis opgroeien. In dat geval moet u dus heel goed opletten wat de fokker aan socialisatie doet.

Zelfde tekst, andere gebruikersnaam?

  • Vindt u diverse adverteerders met dezelfde soort advertentieteksten die uit dezelfde woonplaats komen? Grote kans dat u te maken heeft met een massahandelaar die steeds een nieuw account aanmaakt om niet te laten merken dat hij heel veel nestjes verkoopt. Koop hier geen pup.

Zelfde telefoonnummer, andere gebruikersnaam?

  • Zoek ook eens op het telefoonnummer. Vindt u dit terug bij aanbieders met verschillende namen en verschillende pups? Ook dan probeert deze handelaar u te misleiden. Koop hier geen pup.

Wat is de handelsgeschiedenis?

  • Kijk of u op de website waar de advertentie staat ook eerdere ervaringen of reviews van anderen met deze verkoper kunt bekijken. Op sommige verkoopsites kunt u ook zien in welke rubriek anderen eerder zaken met deze verkoper gedaan hebben. Daar kunt u dus ook zien of deze verkoper eerder pups heeft aangeboden.

Ervaringen of reviews van anderen

Zoek op internet op:

• De naam van de aanbieder (eventueel in combinatie met de plaats)
• Het telefoonnummer van de aanbieder

Hier vindt u vaak ervaringen van anderen.

Soms is ook zoeken op de plaatsnaam en ‘pups’ of ‘honden’ informatief en kunt u uit de berichten opmaken of het om de fokker gaat waarvan u de advertentie heeft gezien.

Via andere verkoopsites

Zoek op internet op de advertentietekst, soms vindt u zo nog veel meer advertenties van verschillende nestjes van deze aanbieder op diverse aanbiedingssites en blijkt deze toch een massafokker of handelaar te zijn.

STAP 3 - Contact met de aanbieder

Heeft u een of enkele aanbieders overgehouden dan kunt u contact gaan opnemen.
Daarbij kunt u informatie over de pups en hun ouders vragen. Vraag bijvoorbeeld om foto’s van het nestje vanaf de geboorte en foto’s van de pups die bij hun moeder drinken. Vraag ook om foto’s en informatie van de vader en waar en bij wie deze woont. Wil men dat niet zeggen in verband met de privacy van de eigenaar van de vader dan kunt u vragen of de verkoper uw mailadres of telefoonnummer aan deze eigenaar geeft zodat deze u informatie kan geven.

Bent u daadwerkelijk geïnteresseerd in een pup van deze aanbieder, vraag dan of men wat dingen kan opsturen zodat u ze alvast kunt bekijken:

Paspoort of entboekje

  • Elke pup moet gechipt zijn en een EU-dierenpaspoort hebben voor hij 7 weken oud is. De eerste vaccinatie wordt gegeven op een leeftijd van 6 weken. Vraag dus bij pups die ouder dan 6 weken zijn om foto’s of scans van het paspoort van de pup. U kunt dan zien wat het chipnummer is en of en wanneer de pups gevaccineerd zijn. Let bij pups uit het buitenland op de rabiësvaccinatie, die gegeven mag worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Kijk welke dierenarts de pups behandeld en gechipt heeft. U kunt daar dan navraag doen of dit inderdaad klopt, want soms worden dierenartsgegevens vervalst! Controleer of het chipnummer al geregistreerd staat op naam van de verkoper door dit in te vullen op www.chipnummer.nl. Dit moet de verkoper binnen een week na het chippen geregeld hebben.

Koopcontract

  • Vraag in elk geval of men het koopcontract kan opsturen zodat u rustig kunt lezen wat de afspraken en voorwaarden zijn.

Wil men niks opsturen per post of mail maar alleen telefonisch (dus niet na te trekken en te bewaren) contact? Koop hier dan geen pup. Een zorgvuldige fokker doet graag de moeite om u iets toe te sturen.

Vraag of u een paar keer kunt komen kijken en spreek af dat u de eerste keer geen pup meeneemt.

Kunt u komen kijken maar wijkt de plaats waar de pups zijn af van de in de advertentie genoemde plaats? Dan zijn de pups dus niet in huis bij de aanbieder opgegroeid.

Krijgt u als u al op weg bent of kort voor de afspraak ineens nog een ander adres toegestuurd waar u heen moet om de pups te bekijken? Stop dan direct, ga terug naar huis als u al onderweg was en koop hier geen pup. Ook al bent u al het halve land doorgereden: beter nu terugkeren dan u laten oplichten door een foute handelaar!

STAP 4 – De puppychecklist

Als u straks naar de pups gaat kijken, zijn er veel dingen om op te letten. Dat moet u goed voorbereiden, want als u er eenmaal bent is het lastig om overal aan te denken. Wat u zeker moet controleren zijn de volgende zaken:

  • Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?
  • Is de moederhond aanwezig?
  • Ligt het nest in huis?
  • Is het schoon?
  • Hoe reageren de pups op bezoek?
  • Hoe reageren de pups op geluiden?
  • Zijn de pups gechipt en geregistreerd op naam van de verkoper?
  • Zijn de pups gevaccineerd en ontwormd?
  • Hebben de pups een EU-dierenpaspoort en klopt de nationaliteit van de pup?
  • Zijn de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en zijn daar officiële papieren van?
  • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?
  • Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek?
  • Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen?
  • Is er een duidelijk koopcontract?

Deze punten worden uitgebreid toegelicht in de LICG puppy-checklist. Lees deze goed door. U vindt daarin ook een handige afvinklijst. Print die uit en neem hem mee als u op bezoek gaat bij de fokker. U vindt de puppy-checklist hier.

STAP 5 - Tijdens het eerste bezoek

Het is belangrijk dat u tijdens het eerste bezoek goed om u heen kijkt, vragen stelt, nuchter blijft en dit bezoek vooral benut om na te gaan of u hier wel bij een vertrouwd adres bent. Elke pup is schattig, dus laat u niet verleiden om direct een pup mee te nemen. Dit eerste bezoek is puur ter oriëntatie! Neem geen kinderen mee: het is dan vrijwel ondoenlijk om niet meteen een pup mee te nemen. Neem ook nooit een pup mee omdat u hem wilt ‘redden’ uit een slechte situatie: die plek zal direct weer worden opgevuld door een nieuwe pup.

Kijk goed naar de pups en naar de situatie

Controleer o.a.:

Horen ze bij elkaar?

  • Lijken de pups op elkaar? Soms worden pups uit meerdere nestjes samengevoegd. En lijken ze op de moederhond en bemoeit zij zich met de pups of zoogt ze hen?

Hoe ziet het huis en de plek waar de pups leven eruit?

  • Ziet dat eruit alsof ze daar al een paar weken leven of is het te leeg en te schoon? Staan er voerbakjes, liggen er kranten en speeltjes, kan de fokker u het voer laten zien dat de pups krijgen of heeft hij dat niet bij de hand (en staat het nog in de schuur waar de pups normaal gesproken verblijven….)?

Vergeet ook vooral niet om de punten van de puppy-checklist na te gaan. Twijfelt u, krijgt geen duidelijke antwoorden of voelt het niet goed? Laat u dan niet overhalen iets toe te zeggen maar ga naar huis en zoek verder naar een beter adres.

Elke pup moet volgens de wet verplicht gechipt zijn en een EU-dierenpaspoort hebben voor hij 7 weken oud is en geregistreerd staan op naam van de verkoper binnen een week na het chippen en in elk geval voordat hij verkocht of overgedragen mag worden. Vraag dus om een registratiebewijs en om het paspoort. Als dit niet in orde is, koop de pup dan niet want dan zijn zowel de verkoper als de koper in overtreding!

Betalingen

Moet u iets aanbetalen? Dat kan, maar vraag dan of de fokker de rekening daarvoor kan meegeven of toesturen en spreek af dat u het bedrag thuis overmaakt als u nog even goed heeft nagedacht. Vaak wordt gezegd dat de pup pas voor u gereserveerd is als u betaald heeft, maar laat u daardoor niet opjagen. Spreek af binnen welke tijd u uw definitieve besluit laat weten.

Laat ook vastleggen wat de afspraken rondom de aanbetaling zijn: als de fokker de afspraken niet kan nakomen, bijvoorbeeld omdat de pup ziek wordt en overlijdt of om andere redenen, krijgt u dan uw geld terug? Of moet u genoegen nemen met een andere pup? En als u zelf om dringende redenen niet in staat bent de pup over enige tijd af te nemen, bijvoorbeeld omdat u ineens moet verhuizen of zelf ziek wordt, wat gebeurt er dan met uw aanbetaling?

Maak in ieder geval het geld over via uw bankrekening en betaal niet contant. Zo heeft u altijd een bewijs dat u heeft betaald en aan wie u precies betaald heeft! Dit geldt natuurlijk ook als u (later) het hele bedrag voor de koop van de pup gaat betalen.

STAP 6 - Bedenktijd

De moeilijkste stap: laat u niet verleiden om direct bij het eerste bezoek een pup mee te nemen. Ga dus naar huis zonder pup en denk er thuis nog eens rustig over na. Zet alles op een rijtje, ga na of u het eens bent met alle afspraken en of deze pup echt geschikt is voor u.

Bent u nog steeds enthousiast? Neem dan contact op met de aanbieder om vervolgafspraken te maken en maak eventueel de aanbetaling over. Bereid u voor op de komst van uw pup, lees bijvoorbeeld de puppy informatie op onze website en geniet van de voorpret!