Shih Tzu
De Shih Tzu is een speelse, aanhankelijke hond die tegelijk ook waakzaam en eigenzinnig is. Shih Tzu zijn energiek en dol op aandacht. Ze hebben veel vachtverzorging nodig. Realiseer u dat de korte snuit gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De Shih Tzu past bij een eigenaar die het leuk vindt om veel met zijn hond bezig te zijn en die de opvoeding consequent en positief aanpakt.
Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Shih Tzu het ras is dat u zoekt.
Algemeen
De Shih Tzu is een kleine hond uit rasgroep 9: ‘Gezelschapshonden’. Hij komt oorspronkelijk uit boeddhistische tempels in Tibet, maar is daarna veel gefokt in China, waar deze hondjes in het keizerlijk paleis leefden. Men denkt dat ze ontstaan zijn als kruising tussen een Tibetaanse terriër en een Lhasa Apso, maar waarschijnlijk ook de pekinees en wellicht de mopshond zijn ingekruist. De Shih Tzu had oorspronkelijk verschillende groottes, maar uiteindelijk is men selectief met het kleine formaat gaan fokken. In de jaren 20 van de 20e eeuw kwamen ze naar Europa en sinds 1954 is het ras door de FCI erkend.
Shih Tzu zijn actieve, vriendelijke en speelse honden die graag bij hun baas zijn maar toch ook zelfstandig zijn. Ze zijn slim en leren graag. Ze worden gemiddeld ongeveer 12 tot 14 jaar oud.
De populaire Boomer hondjes zijn vaak kruisingen van Shih Tzu met Maltezers of soms andere rassen. Bent u geïnteresseerd in een Boomer dan kan de informatie over de Shih Tzu dus ook relevant zijn voor u.
Uiterlijk
De Shih Tzu is een kleine maar toch stoere, robuuste hond. Hij is van schoft tot staartaanzet langer dan hoog en draagt zijn hoofd hoog. De vacht is dicht en overvloedig, lang en mag niet krullen. Er is een goede ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan. Het haar op de neus groeit omhoog. Het wordt meestal omhoog gebonden op het hoofd, samen met de lange haren op de kop.
De kop is breed met een brede, korte snuit; het is een brachycefale (kortschedelige) hond, waarbij moet worden opgelet dat de snuit niet te kort is en de kop niet te klein en rond is om gezondheids- en welzijnsproblemen te voorkomen. De neuspunt wipt soms wat op, maar een rechte neusbrug komt ook veel voor en is gunstiger om oogproblemen te voorkomen. De neus is zwart, of bij leverkleurige honden donker leverkleurig; de neusgaten moeten wijd open staan. De ogen zijn groot en donker, rond maar niet bol en mogen geen oogwit tonen. De oren zijn groot en zwaar behaard en vallen omlaag.
De rug is recht, de borst breed en diep en de schouders en poten zijn stevig. De poten zijn kort en moeten zo recht mogelijk zijn. De staart heeft een flinke pluim en wordt over de rug gedragen.
De schouderhoogte is maximaal 27 cm, het gewicht ligt volgens de rasstandaard tussen 4,5 en 8 kilo en ideaal tussen 4,5 en 7,5 kilo; in de praktijk ligt het gewicht vaak iets hoger tot zo’n 10 kilo.
De volledige rasstandaard van de Shih Tzu kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.
De korte snuit die in de rasstandaard genoemd wordt, kan als hij te kort is in strijd zijn met de criteria die de Nederlandse wet sinds 2019 voorschrijft voor het verantwoord fokken met honden en de beleidsregel hierover van 24 augustus 2023. Dit betekent dat het soms moeilijk is om binnen de wet te fokken met Shih Tzu die aan de rasstandaard voldoen.
Karakter
Shih Tzu zijn intelligente, evenwichtige en vriendelijke honden die graag veel aandacht krijgen. Ze zijn aanhankelijk en toegewijd aan hun eigenaar en gezin. Toch zijn ze ook onafhankelijk en soms eigenzinnig en ze zullen niet slaafs op commando’s reageren. Ze spelen graag en zijn actief.
Shih Tzu zijn graag bij hun eigenaar maar kunnen wel leren enkele uren alleen te blijven; bouw dit rustig op want als het langer duurt dan ze aankunnen, kunnen ze gaan slopen of in huis plassen.
Het gedrag naar onbekenden is meestal vriendelijk als de hond als pup goed gesocialiseerd is, maar kan ook afstandelijk zijn; van oorsprong waren het dan ook wakers in de tempels. Waaks zijn ze nog steeds wel, ze kondigen bezoek aan, maar zullen het niet tegenhouden.
Met kinderen kunnen ze goed opschieten als ze er goed mee gesocialiseerd zijn en als de kinderen de hond met respect behandelen; zo niet dan kan de Shih Tzu wel eens van zich af bijten. Laat honden en jonge kinderen nooit alleen en let op dat kinderen een pup niet als speelgoed zien en dat ze niet over hem struikelen.
Naar andere honden zijn Shih Tzu meestal vriendelijk, als ze van jongs af aan hebben leren omgaan met allerlei honden. Ook andere huisdieren worden doorgaans goed geaccepteerd als ze samen opgegroeid zijn, Shih Tzu hebben niet zo veel jachtinstinct. Wel kan de Shih Tzu er soms moeilijk tegen als een ander dan hijzelf aandacht van zijn baas krijgt.
Verzorging
De vacht van de Shih Tzu heeft dagelijks veel verzorging nodig. Hij heeft een zachte ondervacht en een iets hardere bovenvacht. Omdat de vacht blijft doorgroeien, komt hij tot over de grond te hangen als hij niet geknipt wordt. Wen een pup er al jong aan dat hij geborsteld en gekamd wordt door dit stapsgewijs op te bouwen.
U moet regelmatig de vacht helemaal doorborstelen tot op de huid, bij voorkeur met een borstel met ronde, stalen pinnen met afgeronde uiteinden zonder noppen. Wees daarbij voorzichtig zodat u de huid niet beschadigt en de hond geen pijn doet. Bij sommige honden is dit dagelijks nodig, bij andere één tot twee keer per week; dit hangt samen met de kwaliteit van de vacht. Doe dit laagje voor laagje, begin onderop bij de huid. Het beste kunt u de vacht eerst licht nat sprayen, liefst met warm water met ietsje conditioner (voor honden) erdoor. Droge haren breken namelijk gemakkelijker. Gebruik bij de gevoelige plekken als oksels, poten, onder de snuit en bij de oren eerst een zachte borstel en kam het lange haar daarna nog even door. Gebruik een kam voor het haar in het gezicht. Controleer deze plekken en ook de snor dagelijks op klitten. Trek niet aan klitten maar haal ze voorzichtig uit elkaar met uw vingers en de borstel. Laat u door de fokker of een trimsalon voordoen hoe u het beste kunt borstelen en welke materialen u kunt gebruiken.
Na castratie is het bij teefjes mogelijk dat de vacht overvloediger wordt waardoor u wat meer tijd nodig heeft voor het onderhoud.
U kunt de vacht desgewenst ook elke twee maanden kort laten knippen in een trimsalon. U moet dan nog steeds dagelijks borstelen en op klitten controleren maar u bent dan wel sneller klaar. Eventueel is een tussenlengte ook mogelijk, waarbij het haar wel wat langer blijft maar niet over de grond hangt.
Let extra op het haar bij de ogen. Als u de vacht kort laat knippen, kan dit bij het weer aangroeien in de ogen gaan prikken. Zorg er dan voor dat het zo kort blijft dat het de ogen niet kan irriteren. Bind lang haar op de kop samen met het haar op de neus boven op de kop dagelijks opnieuw bij elkaar met een zacht haarelastiekje.
Het haar dat tussen de voetzolen uitsteekt kunt u het beste wegknippen.
Wilt u de vacht van uw Shih Tzu wassen, gebruik daarvoor dan altijd een speciale hondenshampoo, want mensenshampoo, ook babyshampoo, kan de huid irriteren. Bij lange haren is ook een conditioner voor hondenhaar aan te raden. Droog de hond na het wassen goed af met een handdoek en blaas daarna de vacht droog met een haardroger. Let goed op dat het niet te heet is! Borstel tijdens het drogen zodat er geen klitten ontstaan en let op dat ook de ondervacht goed droog wordt.
De haren van de snor kunnen snel vies worden en gaan verkleuren. Dat kan komen doordat er voer in blijft hangen maar ook doordat er traanvocht in loopt als uw hond tranende ogen heeft vanwege de bouw van zijn kop en/of door irritatie. Was de snor daarom regelmatig met water en wat shampoo. Na het droogdeppen kunt u eventueel maïzena gebruiken om nog wat vuil op te nemen. Dat kunt u eruit borstelen als het helemaal droog is. Probeer te voorkomen dat de hond met zijn snor in vochtig voer hangt.
Controleer dagelijks de ogen. Shih Tzu hebben regelmatig last van tranende ogen en krijgen dan traanstrepen in de vacht. Dat kan ontstaan als de ogen geïrriteerd raken door bijvoorbeeld haren die in de ogen komen. Bij Shih Tzu met te bolle ogen raken deze extra snel geïrriteerd. Let er daarom op dat er geen haren in de ogen prikken en bindt lange haren omhoog met een elastiekje. Maak de huid bij de ogen en de ooghoeken voorzichtig schoon met wat gekookt, afgekoeld water en een wattenschijfje. Veeg niet in het oog zelf. Er bestaan speciale druppels om traanstrepen te verwijderen. Tranende, geïrriteerde ogen kunnen ook ontstaan doordat er wimperharen verkeerd groeien en de oogbol beschadigen (distichiasis / trichiasis), dus laat uw dierenarts hierop controleren.
Controleer de oren van uw hond elke dag, maak eventueel de oorschelp schoon met een wattenschijfje (bij voorkeur geen watje i.v.m. losse pluisjes) als dat nodig is maar ga niet met watjes of wattenstaafjes in het oor zelf en gebruik geen cleaner zonder te overleggen met uw dierenarts. Overtollig haar vóór de ingang van de gehoorgang kan eventueel kortgeknipt worden zodat er voldoende lucht bij het oor kan. Trek geen haren uit de gehoorgang want dat kan beschadiging en ontstekingen geven, zeker bij honden die al een keer een oorontsteking hebben doorgemaakt. Groeit er erg veel haar in het oor, vraag dan uw dierenarts om advies. Stinkende oren of veel schudden en krabben kunnen wijzen op een oorontsteking, ga dan naar de dierenarts.
Goede gebitsverzorging is belangrijk om tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Poets liefst dagelijks de tanden van uw hond en controleer regelmatig het gebit, want de Shih Tzu is gevoelig voor gebitsproblemen. Gebruik speciale hondentandpasta, tandpasta voor mensen is niet geschikt. Let tijdens het wisselen op dat er geen dubbele tanden ontstaan doordat de melktand te lang blijft zitten, want dan krijgt het gebit een afwijkende stand. Blijven melktanden of -kiezen te lang zitten, dan kan het nodig zijn dat de dierenarts ze verwijdert.
Kijk regelmatig of de nagels niet te lang worden, vergeet daarbij de duimnagel niet en knip ze indien nodig.
Let op dat uw Shih Tzu niet te dik wordt. Dit is met de lange vacht wat lastiger te zien dus weeg uw hond regelmatig. Geef hem voldoende beweging en overvoer hem niet. Met name na castratie heeft uw hond minder voer nodig, en is het dus belangrijk de hoeveelheid aan te passen.
Beweging en activiteiten
Shih Tzu zijn beweeglijke, actieve honden die graag met u meegaan. Ze houden van rennen en spelen en ook van een langere wandeling, maar passen zich ook gemakkelijk aan als u eens een dagje wat rustiger aan wilt doen. Zorg wel dat uw Shih Tzu meerdere malen per dag wordt uitgelaten en daarbij ook los van de lijn kan rennen (uiteraard moet u hem dan wel goed kunnen terugroepen). Vaak houden ze ook wel van zwemmen.
Als het warm weer is, kunnen Shih Tzu (mede door hun korte snuit en veel vacht) relatief snel last van de hitte krijgen; u kunt hen dan beter wat rustiger en in de schaduw houden. Laat honden nooit zonder toezicht achter in de auto, zeker niet bij warm weer.
Shih Tzu zijn geschikt voor activiteiten als behendigheid en doggydance. Ook gehoorzaamheidstraining is mogelijk, hoewel de Shih Tzu daarin meestal niet heel hoog zal scoren; wellicht doordat zijn eigenzinnigheid een uitdaging kan zijn voor zijn trainer. Als u het leren echter leuk maakt, kunt u hem veel bijbrengen. Wilt u, naast een puppycursus, verder geen georganiseerde activiteiten doen, leer uw Shih Tzu dan zelf allerlei oefeningen en trucjes aan en gebruik voerspelletjes en puzzels zodat u met hem bezig bent en hij zijn geestelijke energie kwijt kan.
Socialisatie en opvoeding
Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Op een leeftijd tussen 3 en 12 weken is een pup extra gevoelig voor het kennismaken met nieuwe dingen en leren hoe hij daarmee om moet gaan. Zo leert hij om goed te kunnen functioneren in zijn leefomgeving, en dit heeft gevolgen voor de rest van zijn leven. De fokker moet hiermee al begonnen zijn: vraag na wat hij of zij al heeft gedaan met de pup. Het is daarvoor het beste als de pup in huis is opgegroeid.
Wen uw pup op een leuke manier aan het omgaan met allerlei verschillende mensen, kinderen, andere honden, diverse dieren en andere nieuwe zaken en situaties. Het moeten positieve ervaringen zijn, dus houd het kort, ontspannen en beloon goed gedrag. Zorg er wel voor dat uw pup ook tussendoor steeds voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken.
In de periode tijdens het wisselen van de tanden is de pup extra gevoelig, dus let dan goed op. Voorkom vervelende ervaringen door zelf het gedrag van andere honden en ook kinderen in te schatten en uw Shih Tzu goed te begeleiden bij ontmoetingen.
De Shih Tzu kan snel leren en het is dan ook belangrijk dat u er direct vanaf het begin voor zorgt dat hij de juiste dingen leert. Voed hem consequent maar vriendelijk op en geef rustig maar duidelijk leiding, want hij is eigenzinnig genoeg om anders zijn eigen regels te bedenken en zelf de dienst te willen uitmaken. Laat u daarbij niet om de tuin leiden door zijn vrolijke of vertederende gedrag.
Omdat hij dol is op aandacht kunt u dit goed gebruiken bij het aanleren van gewenst gedrag; gedrag dat u enthousiast beloont zal hij graag nog eens laten zien. U kunt dit overigens ook gebruiken om het ontwikkelen van ongewenst gedrag te voorkomen, namelijk door daar juist geen aandacht aan te geven.
Wen de pup direct aan kammen en borstelen door dat dagelijks even kort te doen, liefst op een rustig moment als de pup moe is en het fijn vindt om bij u te liggen. Beloon de pup als hij het goed toelaat. Breid dit steeds iets verder uit en kam dan ook even op de lastige plekken zoals bij de oksels en oren. Ook tandenpoetsen is iets wat u het beste vanaf het begin kunt oefenen.
Ook het alleen blijven heeft extra aandacht nodig. De Shih Tzu kan wel leren een paar uur alleen te blijven, maar u moet het rustig opbouwen. Zorg ervoor dat de pup u niet continu achternaloopt in huis zodat hij zelfstandig wordt. Voer de tijd dat uw hond alleen moet blijven langzaam op en laat uw Shih Tzu niet langer alleen dan hij aankan. Geef hem veilig kauwspeelgoed zodat hij iets te doen heeft. Zorg zeker de eerste maanden voor een oppas als u eens wat langer weg moet.
Leer uw pup dat hij naar zijn mand moet gaan als de bel gaat en niet hoeft te blaffen, want zijn waakse aanleg gecombineerd met zijn enthousiasme en verlangen naar aandacht kan anders zorgen voor een hond die erg blaft bij de bel en er direct bij wil zijn.
Shih Tzu houden niet van strenge commando’s en reageren beter op een vriendelijk verzoek. Houd de training vrolijk en afwisselend en wees duidelijk maar positief. Ga met uw pup op cursus, u leert daar hoe u uw pup iets kunt leren en hij leert om op u te letten terwijl er andere mensen en honden bij zijn.
Leer uw Shih Tzu in elk geval de oefeningen ‘hier’ en ‘zit’; deze vergemakkelijken uw dagelijkse omgang met de hond bij bijvoorbeeld aanlijnen en uitlaten. Geef hem in huis een veilige, rustige eigen plaats waar hij zich terug kan trekken. Door hem te leren op verzoek naar zijn plaats te gaan, kunt u hem dan desgewenst ook even een time-out geven op zijn eigen plek.
Leer hem bovendien om bij u te komen als u roept en voorkom dat hij op andere honden afrent als die aangelijnd zijn.
Ziekten en erfelijke aandoeningen
Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Bij de Shih Tzu zijn dat onder andere:
• Oogaandoeningen
• BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome)
• Gebitsafwijkingen
• Huidproblemen
• Nier- en blaasproblemen
• Navelbreuk
Bij Shih Tzu komen regelmatig oogaandoeningen voor. Een aantal daarvan houdt verband met het uiterlijk van de hond, namelijk met de korte snuit, en vallen onder het Brachycephalic Ocular Syndrome(BOS).
Doordat de Shih Tzu een brachycefaal (kortsnuitig) ras is, is de oogkas ondiep en zijn de ogen vrij bol. Daardoor beschadigen ze gemakkelijk, wat tot hoornvliesontsteking (keratitis) kan leiden. Dit kan ook komen doordat de oogleden vanwege de combinatie van een grote oogspleet en bolle ogen soms niet helemaal gesloten kunnen worden (lagophthalmos), waardoor de ogen uitdrogen. Bovendien zijn Shih Tzu gevoelig voor keratoconjunctivitis sicca, droge ogen door te weinig productie van traanvocht. Deze zaken zorgen samen voor een verhoogde kans op ontsteking en zweren van het hoornvlies.
Ook komt entropion voor. Hierbij is de huid van een ooglid naar binnen gekruld, waardoor het ooglid zelf of haartjes die er op staan tegen het hoornvlies van het oog aankomen en daar voor irritatie zorgen.
Trichiasis (oogharen die naar binnen gericht staan) en distichiasis (extra oogharen op het binnenste deel van de ooglidrand) komen ook voor en kunnen irritatie geven als de haren naar het hoornvlies gericht staan, vooral als het stugge haartjes zijn. Ook kunnen er haartjes op de carunkel staan, het stukje slijmvlies in de binnenste ooghoek, die het hoornvlies irriteren.
Deze ooglidproblemen veroorzaken vaak een tranenvloed en rode ogen en soms ontstekingen. Als de ogen steeds tranen en de huid onder de ogen steeds nat is, kan ook de huid gaan ontsteken. Bovendien worden de natte plekken vies en kunnen de haren gaan verkleuren; ook kan het gaan stinken.
In het oog zelf komen daarnaast problemen voor met het glasvocht en het netvlies, dat soms kan loslaten. Ook kan daardoor glaucoom ontstaan, een verhoogde oogboldruk; dit kan soms ook spontaan of na een oogoperatie ontstaan. Daarnaast komt net als bij andere rassen wel eens cataract of ‘grijze staar’ voor, waarbij de ooglens troebel wordt.
Zoals bij veel rassen kan ook PRA voorkomen, Progressieve Retina Atrofie. Hierbij gaat het netvlies steeds verder achteruit tot de hond uiteindelijk blind is. Dit is een erfelijke aandoening.
De korte snuit kan behalve oogproblemen ook ademhalingsproblemen veroorzaken. Dit wordt BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) genoemd. Een onderdeel daarvan is te nauwe neusgaten, wat bij Shih Tzu met enige regelmaat voorkomt. Daarnaast kan bij BOAS o.a. het zachte verhemelte te lang zijn en kunnen de structuren in de neusholte te groot zijn ten opzichte van de neusholte zelf. Door deze afwijkingen kan de hond moeilijk ademen, wat problemen geeft bij inspanning en warmte en waardoor hij snurkende geluiden kan maken en benauwd kan zijn.
Het gebit van de Shih Tzu is een aandachtspunt. Shih Tzu krijgen vaak wat later dan gemiddeld hun tanden en kiezen, maar verliezen ze soms juist eerder omdat ze ondiepe wortels hebben. Ook komt het regelmatig voor dat tanden niet recht naast elkaar staan omdat er in de kaak te weinig ruimte is of dat er tanden missen. Soms komen tanden niet door maar blijven ze in het kaakweefsel steken.
Huidproblemen zoals jeuk of schilferige huid komen regelmatig voor bij de Shih Tzu. Dit kan komen door bijvoorbeeld een voedselallergie of atopische dermatitis, een allergische reactie op stoffen uit de omgeving. Ook lijken Shih Tzu gevoelig voor infecties met Demodex, een mijt, en Malassezia, een schimmel die vooral toeslaat als de huid al is aangedaan door bijvoorbeeld een allergie.
Bij de Shih Tzu bestaat een erfelijke nierziekte waarbij een of beide nieren niet goed ontwikkeld zijn, nierhypoplasie/ nierdysplasie. Als dit aan beide nieren voorkomt, geeft dat problemen met de nierfunctie.
Ook nierstenen komen relatief vaak voor, evenals blaasstenen.
Een navelbreuk komt veel voor bij Shih Tzu. Hierbij blijft er na de geboorte een kleine opening in de buikwand zitten op de plek van de navel, waardoor er een bobbeltje op de buik ontstaat waar weefsel in kan komen dat normaal gesproken binnen de buikwand ligt. Meestal gaat het bij de Shih Tzu om een kleine breuk en heeft de hond er geen last van. Het bobbeltje moet zacht zijn en gemakkelijk naar binnen geduwd kunnen worden. Als de breuk echter te groot is, kunnen ingewanden in de uitstulping knel komen te zitten en moet de hond eraan geopereerd worden. Heeft uw hond een navelbreuk en voelt deze hard aan of is het pijnlijk voor de hond, raadpleeg dan uw dierenarts. Een navelbreukje kan ook operatief worden gesloten tijdens bijvoorbeeld castratie van een teef.
Zaken die verder wel eens gezien worden zijn:
- degeneratie van de tussenwervelschijven waardoor rugpijn ontstaat. Dit treedt vaker op bij honden met chondrodysplasie (een relatief lange rug en korte poten), waaronder ook de Shih Tzu valt.
- portosystemische shunt, waarbij de bloedvaten naar de lever verkeerd zijn aangelegd zodat er te veel afvalstoffen in het bloed blijven zitten. Dit wordt meer gezien bij kleine rassen.
- oorontsteking, wat vaker wordt gezien bij honden met hangende oren en veel haar.
- patella luxatie, een afwijkende bouw van het kniegewricht waardoor de knieschijf van zijn plaats schuift. Dit geeft uiteindelijk schade aan het gewricht en pijn. Het komt vaker voor bij kleine rassen en rassen met een afwijkende bouw van de poten (o.a. krom) door bijvoorbeeld chondrodysplasie.
‘Reverse sneezing’ is een verschijnsel waarbij de hond snel en kort inademt door de neus, wat lijkt op ‘omgekeerd niezen’. Het wordt veroorzaakt door irritatie in de keel of neus, bijvoorbeeld bij opwinding, slikken of door een halsband als de hond trekt aan de riem, en ook wel door afwijkingen die horen bij BOAS, zoals een verlengd zacht gehemelte dat tegen de wand van de keelholte blijft plakken of door te veel weefsel in de neusholte. Ook kan het een teken zijn van vreemde deeltjes of een aandoening in de neus. Meestal is het niet ernstig en vaak kan het gestopt worden door de neus even kort dicht te houden zodat de hond door zijn mond moet ademen. Komt het vaker voor, neem dan contact op met uw dierenarts zodat hij kan bepalen of onderzoek nodig is.
De rasverenigingen en de Raad van Beheer hebben een convenant gesloten met voorwaarden voor het afgeven van een stamboom, geldig vanaf 14 januari 2022. Dit verplicht fokkers om de ouderdieren te laten testen op patella luxatie, op ademhalingsfunctie en op oogproblemen die verband houden met de korte snuit.
De ademhalingsfunctie wordt getest volgens de BOAS Raad van Beheer test, waarbij de ademhaling voor en na inspanning onderzocht wordt. Bij het oogonderzoek worden gekeken naar trichiasis van de neusplooi, distichiasis met irritatie van het hoornvlies en het niet volledig kunnen sluiten van de oogleden. Het ademhalingsonderzoek en het oogonderzoek moeten elke twee jaar worden uitgevoerd.
Bovendien mogen honden die twee keer een keizersnede hebben gehad, niet meer gedekt worden en mag niet gefokt worden met dieren die een medische ingreep hebben ondergaan aan ogen, neusplooi of bovenste luchtwegen. Op de website van de Raad van Beheer en in de fokreglementen van de rasverenigingen kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.
Het is belangrijk dat er niet gefokt wordt met honden die een te korte snuit, te nauwe neusgaten, ademhalingsproblemen en/of te bolle ogen hebben. Er zijn hiervoor in 2019 wettelijke handhavingscriteria opgesteld waar ouderdieren aan moeten voldoen om met hen te mogen fokken. Zie hiervoor ook het artikel over ‘BOAS bij kortsnuitige honden’ elders op onze website.
Om fokkers de mogelijkheid te geven naar langere snuiten toe te werken is tijdelijk toegestaan dat hooguit één van de ouderdieren een te korte snuit had, mits er wel aan alle andere criteria werd voldaan en er gekruist werd met een hond die een voldoende lange snuit had en aan alle overige criteria voldeed. Die uitzondering is per 24 augustus 2023 opgeheven en sindsdien moeten beide ouderdieren aan alle criteria voldoen.
Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Shih Tzu heeft u geen specifieke ervaring nodig. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert over het ras, bijvoorbeeld via een rasvereniging.
Aanschaf en kosten
Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document 'De aanschaf van een hond'.
Let goed op als u een Shih Tzu pup wilt aanschaffen.
Let bij het uitzoeken van een pup op dat de ouderdieren geen te korte snuit of een te kleine, ronde kop met bolle ogen hebben. Ze moeten voldoen aan de wettelijke criteria ten aanzien van neuslengte, neusgaten, ademhaling en ogen die zijn opgesteld voor honden. Zie hiervoor ook het artikel over ‘BOAS bij kortsnuitige honden’ elders op onze website. Om binnen de wet te fokken moeten beide ouderdieren aan alle handhavingscriteria voldoen.
De Raad van Beheer geeft voor de Shih Tzu alleen nog stambomen af als de ouderdieren voldoen aan het convenant. Hierin wordt echter niet gecontroleerd of aan de wettelijke eisen met betrekking tot snuitlengte wordt voldaan. Let daarom op of de ouderdieren geen te korte snuit hebben.
Pups die via de rasverenigingen worden aangeboden, zijn in elk geval gefokt volgens het fokreglement van deze verenigingen het convenant met de Raad van Beheer. Dit houdt een aantal gespecificeerde gezondheidstests in. Bij beide verenigingen worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een maximum aantal nestjes per teef. Vraag bij de fokker na wat er bekend is over erfelijke aandoeningen bij de ouders en grootouders van uw pup.
Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasverenigingen kunt u informatie over pups inwinnen.
Let bij zowel pups met als zonder stamboom goed op de snuitlengte, neusgaten en bolling van de ogen bij zowel ouderdieren als pups om te voorkomen dat u een hondje koopt met gezondheidsproblemen. Bij alle in Nederland gefokte honden moeten de ouderdieren aan de wettelijke criteria voor kortsnuitige honden voldoen! Vraag ook of er nog aanvullende gezondheidstest zijn gedaan bij de ouders.
Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd en u heeft geen zekerheid over de afkomst.
Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.
Wilt u een volwassen Shih Tzu aanschaffen dan kunt u terecht bij de rasvereniging STCN, deze bemiddelen bij herplaatsing. U kunt ook kijken bij een asiel.
Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden en de STCN stelt een koopovereenkomst volgens het STCN-model verplicht.
Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben.
Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.
Een Shih Tzu pup met FCI-stamboom die u via een rasvereniging aanschaft kost gemiddeld 1000 tot 1200 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 20 euro per maand.
De tarieven van de eventuele hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport. Als u de vacht van uw Shih Tzu kort wilt houden, moet u bovendien rekening houden met kosten van de trimsalon.
Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.