Sluiten

Muilkorven

Soms is het nodig dat een hond een muilkorf draagt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld:

  • de hond is agressief of bijt snel uit angst,
  • u heeft een muilkorfgebod opgelegd gekregen door de gemeente,
  • de hond moet een behandeling bij de dierenarts ondergaan en zou kunnen bijten,
  • u gaat met de hond naar een buitenland waar dit verplicht is,
  • uw hond eet ontlasting of andere ongewenste zaken van straat.

Welke reden ook van toepassing is, het is belangrijk dat u een goede muilkorf gebruikt en de hond op een positieve wijze heeft aangeleerd om deze te dragen. Er zijn verschillende typen muilkorven. Welke muilkorf is geschikt voor welk doel?

‘Snuitje’ of snuitband

Om te beginnen is er het ‘snuitje’ of de snuitband. Dit is geen echte muilkorf, het is een koker van stevige stof die aan het einde open is en die om de neus van de hond wordt geschoven. Met een riem achter het hoofd wordt deze vastgezet. Met dit snuitje om kan de hond niet meer bijten.

Het snuitje is alleen geschikt voor momenten waarop de hond een korte tijd gemuilkorfd moet worden, bijvoorbeeld als hij bij de dierenarts is of als hij gewond is en u hem moet behandelen. Een nadeel van het snuitje is dat de bek zo dicht zit dat de hond ook niet kan hijgen en zijn tong niet kan uitsteken (als hij dit wel kan dan is het snuitje te groot en kan de hond ook bijten). Hij kan zijn warmte dus niet kwijt. Pas daarom erg op in warme ruimtes en met warm weer en gebruik het snuitje NOOIT om met de hond te gaan wandelen of fietsen! Ook braken met een snuitje om is gevaarlijk, de hond kan dan stikken.

Echte muilkorf

De echte muilkorf is een korf van kunststof, leer of metaal die om de bek van de hond wordt geschoven en wordt vastgezet met een band achter de kop. Hoewel mensen deze korf vaak een vervelend gezicht vinden, is het voor de hond veel prettiger om te dragen dan een snuitje. Bovendien is het ook vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid een betere keuze.

Kies een muilkorf die geschikt is voor uw hond. Daarbij is het erg belangrijk dat de muilkorf goed past. Een muilkorf die te klein is gaat knellen, eentje die te groot is, schuift en kan daardoor de ogen beschadigen. De korf moet lang genoeg zijn en niet tegen de neus duwen. Ook mogen er geen harde of snijdende randen aan zitten.

Voordelen van dit model zijn dat de hond er goed in kan ademen en hijgen, hij kan ermee drinken en u kunt zelfs koekjes geven, bijvoorbeeld omdat u met de hond traint, door deze door de gaten te steken. Als een hond er eenmaal aan gewend is, heeft hij er weinig last meer van. Er bestaan modellen met meer of minder open stukken. Leren muilkorven zijn soms gemakkelijker op het formaat van de hondenkop aan te passen dan kunststof exemplaren, maar kunststof of metalen muilkorven zijn beter schoon te houden en vergen geen onderhoud terwijl leer snel uitdroogt en hard wordt. Voor sommige rassen worden speciale muilkorven gemaakt met een aangepaste vorm.

Aanleren

Een muilkorf is voor een hond natuurlijk in eerste instantie niet zo prettig, maar als hij er rustig en op een positieve manier aan gewend wordt hem te dragen kan hij dit prima leren. Dit aanleren kunt u doen met behulp van kleine snoepjes of ander lekkers. Een clicker of clickerwoord kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Met de volgende opbouw kunt u in een aantal dagen de muilkorf aanwennen. Ga niet te snel, de hond moet het leuk blijven vinden, dus elke dag een stap verder.

Kennis maken met de muilkorf

Ga in de huiskamer zitten met een voorraadje snoepjes en de muilkorf. Laat de korf aan de hond zien en op het moment dat hij er aan snuffelt, beloont u hem met uw stem en geeft u hem een snoepje (of als u met de clicker werkt, clickt u voor het aanraken van de korf en daarna geeft u het snoepje). Dit herhaalt u een aantal keer.

Daarna wacht u tot de hond zijn neus een klein stukje in de korf steekt voor u het snoepje geeft. U kunt het snoepje nu ook gaan geven door een van de gaten van de muilkorf heen, eerst vlak bij de ingang en dan steeds verder naar de neuspunt van de korf toe zodat hij zijn kop er verder in moet steken.

De muilkorf omdoen

Als de hond zo ver is dat hij, zodra u de korf laat zien, meteen zijn neus erin stopt om het snoepje te pakken, wacht u heel eventjes voor u het snoepje geeft zodat hij zijn kop steeds iets langer in de korf moet houden. Blijft hij rustig wachten tot hij het snoepje krijgt, dan kunt u daarna het bandje achter zijn kop even vastmaken, meteen het snoepje geven en de band weer losmaken. Houd eventueel als tussenstap eerst het bandje even vast achter zijn kop zonder het echt vast te maken zodat u het heel snel weer los kunt laten voor hij protesteert. Oefen dan met steeds iets langer het bandje vast, eventueel geeft u de hond daarbij eerst een aantal snoepjes na elkaar. Maak de band steeds los voor hij er genoeg van krijgt. Voorkom dat de hond zijn poten gebruikt om te proberen de korf af te krijgen door hem bezig te houden terwijl hij hem draagt.

Het is handig om steeds na de oefening met de muilkorf de korf en snoepjes op te bergen en de hond een tijdje geen aandacht te geven. Zo leert hij dat het omhebben van de muilkorf lekkers en aandacht voorspelt en wordt het dragen van de muilkorf iets om naar uit te kijken.

Als de hond er eenmaal aan gewend is om de muilkorf om te krijgen in de huiskamer, kunt u hem ook even aanlijnen en een stukje wandelen, eerst binnen en dan ook naar buiten. Geef hem af en toe een snoepje door de korf heen en beloon hem met uw stem.

Niet te snel

Het is mogelijk binnen enkele dagen tot een week een hond op de genoemde wijze het omdoen en dragen aan te leren. Heeft de hond echter slechte ervaringen opgedaan met het omdoen of dragen van een muilkorf in het verleden, dan moet de training in kleinere stappen plaatsvinden en deze zal dus langer duren. Forceer in zo’n geval de hond nooit en pas uw tempo aan zijn tempo van leren aan.

Niet zonder toezicht

Laat uw hond niet alleen als hij de muilkorf om heeft. Hij zou ergens achter kunnen blijven haken, of proberen hem er met zijn poten af te werken. Controleer regelmatig of er geen druk- of schuurplekken ontstaan door het dragen van de muilkorf.

Een nuttig hulpmiddel

Door uw hond waar nodig te muilkorven, neemt u uw verantwoordelijkheid als eigenaar en zorgt u voor de veiligheid van anderen maar ook voor die van uw hond. Een hond die bijt, loopt immers het risico om in beslag te worden genomen. Bovendien zorgt de muilkorf ervoor dat u meer ontspannen met uw hond kunt lopen, omdat u weet dat hij niet kan bijten. Daardoor wordt ook de hond meer ontspannen en wordt het gemakkelijker om iets aan het gedrag te doen. Een muilkorf alleen is echter geen oplossing voor een gedragsprobleem maar een hulpmiddel om te zorgen voor veiligheid. Heeft u de muilkorf nodig omdat uw hond agressief is, bijt uit angst, of van straat eet, zoek dan hulp om zijn gedrag te veranderen door middel van training.