Sluiten

Hoe vind ik een goede hondenschool?

Een cursus volgen met uw hond is een goede manier om hem op te voeden, oefeningen aan te leren, samen bezig te zijn en de band te versterken. Dat geldt zowel voor een pup als voor een volwassen hond. Er zijn cursussen op allerlei niveaus, van pup- of starterscursus voor honden die alles nog moeten leren tot ‘Obedience’ training waarbij oefeningen tot in de puntjes geperfectioneerd worden. Wat voor soort cursus het meest geschikt is voor u en uw hond, is voor iedereen verschillend.

Hoe weet ik of een hondenschool goed is?

De wereld van de hondentraining is groot en omdat de titels ‘hondentrainer’ of ‘hondeninstructeur’ (of met een mooi woord ‘kynologisch instructeur’) niet beschermd zijn, kan iedereen die dat leuk vindt een hondenschool starten. Hoe vindt u nu een goede hondenschool die past bij u en uw hond en waar op een gedegen, moderne en verantwoorde manier les wordt gegeven?

U kunt in eerste instantie zoeken naar een hondenschool bij u in de buurt door te zoeken in het telefoonboek, gouden gids of via een zoekmachine op internet. Ook uw dierenarts kan u misschien helpen aan goede adressen. Hieronder vindt u een aantal organisaties waarbij hondenscholen zijn aangesloten. Bij het uitzoeken van een hondenschool is er een aantal zaken om op te letten:

Zijn de instructeurs gediplomeerd?

Er is een aantal opleidingen voor instructeurs in Nederland. Het is belangrijk dat de instructeurs van een hondenschool een erkend diploma hebben (zie hieronder). Zo weet u dat zij kennis hebben van honden en leermethodes.

Zijn de gebruikte methodes diervriendelijk?

Op het gebied van hondentraining is er de laatste decennia veel veranderd. Oude methodes die vroeger gehanteerd werden zijn vervangen door betere, diervriendelijkere methodes. Vroeger werd vaak getraind door middel van straffen, tegenwoordig weet men uit onderzoek dat training op basis van belonen van goed gedrag (de zogeheten ‘positieve methode’) sneller resultaat geeft, minder stress oplevert bij de hond en voor een betere band tussen hond en baas zorgt. Het gebruik van de slipketting bij opvoedingscursussen is inmiddels achterhaald. Vraag dus na welke methodes er gehanteerd worden en of de instructeurs zich regelmatig bijscholen. ‘Twintig jaar ervaring’ zegt immers niks als de betreffende instructeur zich niet op de hoogte stelt van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Wordt de training afgestemd op u en uw hond?

Elke hond is anders, elke baas is anders. Wat voor de ene hond prima werkt, geeft bij de ander geen resultaat. Een goede hondenschool houdt daar rekening mee en stemt de gebruikte methode af op de combinatie eigenaar-hond. Wordt u gedwongen om steeds één enkele manier van werken te blijven volgen, ook als deze voor uw hond niet effectief blijkt te zijn, dan kunt u wellicht beter even verder kijken.

Hoe groot zijn de groepen?

Er is veel verschil in de grootte van trainingsgroepen. Bij sommige scholen wordt gewerkt met groepjes van vijf of zes honden tegelijk, bij andere bestaan de groepen uit wel vijftien deelnemers. Als bij een dergelijke grote groep slechts 1 instructeur (eventueel geholpen door een stagiaire) aanwezig is, dan spreekt het voor zich dat er minder tijd is voor persoonlijke begeleiding dan bij een kleinere groep.

Werkwijze

Bij sommige hondenscholen worden de oefeningen persoon voor persoon afgewerkt, bij andere scholen gaat ieder voor zich aan de slag en loopt de instructeur rond. Bij de eerste methode heeft u, zeker bij scholen met grote groepen en weinig begeleiding, de kans dat u de halve les op uw beurt staat te wachten. Dat is vervelend voor u, maar ook voor uw hond. Het kan tot ongewenst gedrag bij de hond leiden doordat deze zich gaat vervelen.

Inhoud

Sluit de inhoud van de cursus aan bij uw verwachtingen? Veel hondenscholen geven tegenwoordig ook theorie over opvoeding en het omgaan met verschillende gedragsaspecten. Dat kan erg handig zijn, zeker als u voor het eerst een hond heeft. In dat geval is het ook erg prettig als u deze theorie op papier mee naar huis krijgt.

Bent u een ervaren hondeneigenaar en gaat het u vooral om het aanleren van oefeningen, dan is dit voor u misschien zonde van de tijd, hoewel ook iemand die al jarenlang honden heeft, baat kan hebben bij de nieuwste informatie op het gebied van hondentraining en opvoeding.

Groepssamenstelling

Hoe zijn de groepen samengesteld? Sommige hondenscholen zetten alle honden bij elkaar die zich aanmelden, bij andere scholen worden bijvoorbeeld de puppy’s ingedeeld op grootte. Bij volwassen honden kan dit ook een rol spelen, zeker als er bijvoorbeeld na afloop van de les gespeeld wordt.

Het is prettig als de honden in een groep op ongeveer gelijk trainingsniveau zitten, zodat u niet het gevoel krijgt dat u niet snel genoeg mee kunt komen of juist een groot deel van de tijd staat te wachten op de anderen. Ook is het van belang om te weten of er in de groep honden kunnen zitten met gedragsproblemen die wellicht de les verstoren, en hoe daar door de instructeurs mee omgegaan wordt.

Terrein en bereikbaarheid

De praktische kant: kunt u gemakkelijk naar de hondenschool komen met uw hond? En hoe is het terrein: een modderig grasveld is voor sommigen geen enkel probleem, maar bent u niet zo goed ter been dan is dit iets om rekening mee te houden. Heeft u een hond die er snel vandoor gaat en is er geen omheining op het trainingsveld dan zou dit een nadeel kunnen zijn als er ook los van de lijn gewerkt wordt. Een terrein met veel bedrijvigheid rondom kan voor een pup prettig zijn omdat hij zo went aan allerlei omgevingsfactoren, maar voor een wat angstige of juist een erg snel afgeleide hond kan het de training verstoren.

Kosten

Uiteraard zijn ook de kosten van de cursus van belang. Daar is veel verschil in. Weeg de kosten af tegen hoeveel u ervoor krijgt. Grotere groepen zijn vaak goedkoper, maar u krijgt meestal minder aandacht. Ook het aantal lessen dat u voor een bepaald bedrag krijgt, verschilt.

Het moet bij u passen

Het is erg belangrijk dat u zich goed voelt bij de instructeur en de gebruikte methodes. Daarom is het heel fijn als u vooraf een keer een les mag bijwonen om te zien of het u aanspreekt. Op die manier kunt u zien hoe de instructeurs met de cursisten en de honden omgaan, of de manier van trainen u bevalt, kortom: of deze cursus bij u en uw hond zal passen.

Adressen

Er bestaat een aantal verenigingen waar gediplomeerde instructeurs zich bij aan kunnen sluiten en franchise-ketens van hondenscholen die volgens bepaalde methodes werken. Hier kunt u adressen opvragen van aangesloten instructeurs bij u in de buurt. Hieronder vindt u adressen van dergelijke organisaties. Ook vindt u hier de bekendste opleidingsinstituten van hondeninstructeurs. Let altijd op bovenstaande aandachtspunten bij het uitzoeken van de geschikte hondenschool voor u en uw hond.

Annorlunda
Annorlunda is een kynologisch kenniscentrum. Zij geven opleidingen tot kynologisch instructeur en kynologisch gedragstherapeut.

APDT
APDT staat voor Association of Pet Dog Trainers. De leden van deze, oorspronkelijk Engelse, organisatie gebruiken alleen hondvriendelijke, positieve methodes en zijn verplicht zich regelmatig bij te scholen. Adressen van hondenscholen vindt u op de website. De Belgisch-Nederlandse afdeling (APDT-BeNe) houdt eind 2022 op te bestaan, maar op hun website zijn nog wel adressen van bij de APDT aangesloten trainers te vinden.

Cynophilia
Dit is een vereniging die allerlei cursussen organiseert op diverse niveaus, van GH (Gehoorzame Hond) tot G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid, gehoorzaamheidstraining tot op hoog niveau). Voor adressen van hondenscholen kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Dierenbescherming
De dierenbescherming leidt zelf instructeurs op en geeft op diverse plaatsen de cursus ‘Gehoorzame Huishond’. Kijk voor adressen op hun website.

DogVision
DogVision geeft een opleiding tot Kynologisch Instructeur, waarbij voor de praktijktraining wordt samengewerkt met O&O. Deze opleiding is tevens de basis van de DogVision opleiding tot gedragstherapeut voor honden.

Federatie Hondensport Nederland
Bij de FHN zijn hondenscholen in diverse disciplines aangesloten, niet alleen voor gehoorzaamheidscursussen maar ook voor bijvoorbeeld behendigheid of flyball. Aangesloten hondenscholen vindt u op de website.

Honden Adviescentrum Roermond (HACR)
Het Honden Adviescentrum Roermond geeft een opleiding tot Kynologisch Instructeur en is erkend door de Raad van Beheer en SPPD. Afgestudeerde instructeurs zijn op hun website te vinden.

Kynotrain
De Kynotrain opleiding is geaccrediteerd door de Raad van Beheer en werkt bij de opleiding samen met Kynologenclubs. Kynotrain heeft ook eigen hondenscholen, kijk voor adressen op de website.

Martin Gaus Academie
De Martin Gaus Academie geeft opleidingen tot Kynologisch Instructeur. Er is ook een Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk, hondenscholen met dit keurmerk staan op hun website genoemd.

NVGH
NVGH (voorheen Alpha) is de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. Een aantal van deze therapeuten heeft ook een hondenschool of biedt privélessen aan. Via de website van de NVGH vindt u de adressen.

O&O voor mens en hond
O&O is een vereniging voor Opleiding & Ontwikkeling voor mens en hond (voorheen bekend als de Nederlandse Vereniging voor instructeurs in HondenOpvoeding en -Opleiding). Zij geven een modulaire opleiding tot Kynologisch Instructeur die door de Raad van Beheer geaccrediteerd is.

Quiebus
Kynologisch Centrum Quiebus geeft in samenwerking met het Aeres Training Centre Barneveld opleidingen voor Kynologisch Instructeur en Kynologisch Gedragstherapeut. Zij hebben een eigen licentiesysteem voor hondenscholen en kynologisch gedragstherapeuten. Zowel de Quiebus hondenscholen als de aangesloten gedragstherapeuten maken geen gebruik van correctiematerialen. Adressen vindt u via de Quiebus website.

Raad van Beheer
Bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied zijn Kynologenclubs oftewel KC’s aangesloten die diverse vormen van opvoedingscursussen en hondensport aanbieden. Hun adressen vindt u op de website van de Raad van Beheer onder Zoek een vereniging. De Raad van Beheer heeft bovendien een keurmerk in het leven geroepen voor instructeurs. Hiervoor moet men een van de door hen goedgekeurde opleidingen gevolgd hebben, lesgeven bij een organisatie en zich bijscholen. Aangesloten instructeurs vindt u op hun website

SPPD
SPPD staat voor ‘Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen’. Kynologisch instructeurs kunnen zich hierbij aanmelden als zij aan de eisen van de SPPD voldoen. De eisen hebben betrekking op de opleiding, werkwijze en ervaring van de instructeur. Adressen van aangesloten instructeurs en hun hondenschool vindt u op de website.

Stichting Dierbaar
Stichting Dierbaar geeft het Dierbaar keurmerk uit voor diverse dierprofessionals, waaronder ook hondengedragstherapeuten (voorheen bij Certipet aangesloten). Een aantal van hen heeft ook een hondenschool of biedt privélessen aan. U vindt aangesloten therapeuten via de website, zoek op Hondenschool of eventueel Diergedragstherapeut en klik de optie aan om alleen bedrijven met het keurmerk te laten zien. 

Tinley
Tinley is een instituut met opleidingen op gebied van diergedrag. Zij geven een opleiding tot kynologisch instructeur die door de Raad van Beheer geaccrediteerd is.