Een hondenbench gebruiken
Een bench kan een heel handig hulpmiddel zijn bij de opvoeding van een hond. Hij moet echter wel op de juiste manier gebruikt en op een positieve manier aangeleerd worden, anders ontstaan er problemen. De hond moet de bench als een fijne, veilige rustplek gaan zien. Het doel is om de hond zo te trainen dat de bench uiteindelijk open kan blijven en dat hij het fijn vindt om in de bench te zijn. Overmatig gebruik van een bench om een hond in op te sluiten kan leiden tot angst, stress en verveling en heeft een negatief effect op zijn welzijn.
Waarom een bench?
Een bench is een klein verblijf dat afgesloten kan worden. Een bench kan onder andere tijdelijk worden ingezet bij pups, bijvoorbeeld bij zindelijkheidstraining of om ervoor te zorgen dat een pup geen ongewenst gedrag aanleert als u even niet op hem kunt letten.
Ook is een bench als tijdelijke maatregel te gebruiken bij volwassen honden, zoals bij honden die slopen, overprikkeld zijn of honden die agressie vertonen, bijvoorbeeld bij visite. Naast het gebruik van de bench zal er dan training of gedragstherapie moeten worden gegeven zodat het ongewenste gedrag vervangen wordt door ander, gewenst gedrag en preventieve opsluiting in de bench niet meer nodig is.
Een bench kan bovendien soms nodig zijn om te zorgen dat een hond rust neemt na bijvoorbeeld een verwonding of operatie. In zo’n geval is het gunstig als de hond eerder al gewend is aan een bench.
Een open bench kan prima dienst blijven doen als slaap- of rustplek, op voorwaarde dat de hond de bench een prettige plek vindt.
Er wordt wel eens gesteld dat de hond (als afstammeling van de wolf) een holendier zou zijn en dat de bench daarom een natuurlijke vervanging van zo’n hol is waar hij zich van nature prettig in voelt. Dit klopt echter niet. Wolven gebruiken weliswaar een hol om hun pups in te krijgen en hen daar veilig te houden als ze nog erg jong zijn, maar zo’n hol is niet afgesloten: de jongen kunnen wel vrij in en uit lopen en gebruiken het hol als uitvalsbasis. Na een week of tien verblijven ze niet meer in het hol maar zijn ze overdag in groepjes in de openlucht. Wolven zoeken om te rusten liefst een open plek uit waar ze goed uitzicht op de omgeving hebben. Bij slecht weer zoeken ze beschutting onder bijvoorbeeld bomen. In een afgesloten ruimte zitten, zoals in een gesloten bench, is dus geen ‘natuurlijke situatie’!
Verschillende modellen
Er bestaan meerdere typen hondenbenches:
- Een draadkooi van metaal
- Een kunststof (transport-) kennel, die grotendeels dichte wanden heeft met luchtgaten en met een draadmetalen deur aan de voorzijde (ook gebruikt voor transport per vliegtuig)
- Een stevige reiskennel met dikke metalen balken (bedoeld voor transport in de auto)
- Reiskennels van stof (bijvoorbeeld voor op vakantie)
Voor gebruik in huis worden de eerste twee het meest gebruikt.
Bij een draadkooi model is het belangrijk dat de bench stevig is en dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, zodat de hond er geen lichaamsdelen doorheen kan steken en klem kan komen te zitten. Een tralieafstand van 2,5 tot 7,5 cm is het beste; kies voor kleine hondjes liefst de kleinste tralieafstand.
Formaat
De afmeting van een huiskamerbench moet zo zijn dat een volwassen hond er rechtop in kan staan en kan zitten, er gemakkelijk in kan liggen (zowel languit als in elkaar gerold) en zich goed kan omdraaien.
Wordt een bench gebruikt tijdens zindelijkheidstraining voor een pup, dan is een bench op volwassen maat te groot. De pup kan dan de bench gaan opdelen in een gedeelte om te slapen en een gedeelte om zijn behoeften te doen. Om dat te voorkomen kunt u tijdelijk een schot in de bench plaatsen om de ruimte te verkleinen. U kunt ook eerst een kleinere bench kopen, eventueel tweedehands, of misschien kunt u een bench lenen zo lang uw pup nog klein is. Let wel op dat uw pup tijdens de groei steeds voldoende ruimte heeft.
In een bench die alleen voor autotransport bedoeld is, is languit liggen vaak minder goed mogelijk. Tijdens autotransport gaat het echter om een zeer tijdelijk verblijf en bovendien is bij een aanrijding een te grote ruimte minder veilig, omdat de hond dan een eind door de bench heen geslingerd kan worden. De hond moet in de bench wel kunnen zitten en liggen en zich kunnen omdraaien. Laat tijdens langere autoritten de hond wel regelmatig zijn benen strekken.
Plaats
Honden zijn sociale dieren en willen bij hun groep zijn. Zet de bench in een deel van het huis waar u zelf veel bent: niet in een garage of bijkeuken, maar bijvoorbeeld op een rustige plek van de woonkamer of keuken. Heeft een hond zelf al een favoriete slaapplaats dan kunt u de bench daar neerzetten. Zet hem niet in de directe zon, naast de verwarming of naast geluidsapparatuur en niet op de tocht.
Bij een draadkooi model is het prettig als de bench langs een muur of in een hoek staat zodat de hond beschutting heeft. Sommige honden vinden het fijn als er ook iets op de bovenkant ligt, bijvoorbeeld een deken. Zorg wel voor voldoende frisse lucht.
Inrichting
De bench moet een fijne, veilige rustplek zijn voor de hond. Leg er een comfortabele ondergrond in, zoals een kleedje of kussen of eventueel een stevige rubberen mat. Kies liefst materiaal dat gewassen kan worden: neem bijvoorbeeld een kussen waar u de hoes vanaf kunt halen.
Zorg er altijd voor dat uw hond vers drinkwater tot zijn beschikking heeft in de bench. Zet liever geen voer in de bench (behalve eventueel onder toezicht tijdens het aanleren), want dan kan het ligkleed snel vies worden. Normaal gesproken zou een hond niet zo lang in de bench moeten blijven dat hij alweer toe is aan de volgende maaltijd.
Zou het incidenteel toch eens nodig zijn dat de hond langer in de bench blijft, zorg er dan voor dat er ook voer aanwezig is. Doe water en voer liefst in zware stenen bakken of in bakken die u vast kunt maken aan de bench, zodat ze niet worden omgegooid. Beter is om de bench in zo’n geval in een (puppy-)ren of een hond-veilig kamertje te zetten met de deur open, zodat de hond meer ruimte heeft om zijn benen te strekken. U kunt daar dan ook een drinkbak en wat voer neerzetten.
Geef de hond wat veilig speelgoed zodat hij iets te doen heeft.
Eén dier tegelijk
Een bench is bedoeld om één dier tegelijk in te zetten. Twee dieren die samen in de bench zitten, zouden ruzie kunnen krijgen. Omdat ze elkaar niet kunnen ontwijken, kunnen dan gevechten ontstaan.
Aanleren
Doe nooit zomaar een hond in de bench met het deurtje dicht. De bench moet eerst worden aangeleerd als een prettige, veilige plaats. Dat moet u stap voor stap aanpakken, zowel bij een pup als bij een volwassen hond. Daarbij breidt u de tijd die de hond in de bench doorbrengt langzaam steeds verder uit.
Kennismaken met de bench
Zet eerst de bench open in de kamer en leg er een fijn kleedje en een favoriet speeltje in. Laat de hond zelf beslissen of hij de bench in wil gaan om hem te verkennen. U kunt dat stimuleren door er af en toe een brokje of een speeltje in te gooien dat de hond dan kan gaan halen. In het begin kunt u ook het voerbakje van de hond in de bench zetten.
Bij een hond die niet goed durft, kunt u eerst voertjes naast en voor de bench strooien. Een volgende stap is dan om ze net in de deuropening van de bench te leggen, en daarna steeds verder achterin. Dat kunt u ook met het voerbakje doen.
Beloon met uw stem als de hond de bench in gaat en geef er met vriendelijke stem een commando bij (zoals ‘plaats’), zodat de hond dat gaat koppelen aan het in de bench gaan. Dwing de hond niet om in de bench te blijven als hij er weer uit wil lopen.
Een pup kunt u, als hij ergens anders in slaap valt, rustig oppakken en in de bench neerleggen.
Opbouwen
Kies voor de benchtraining een moment waarop de hond heeft gewandeld, getraind of gespeeld, aandacht heeft gehad en zijn behoeften heeft gedaan, zodat de kans groot is dat hij er aan toe is om rustig te gaan liggen.
Pas als de hond gemakkelijk uit zichzelf de bench inloopt, kunt u het deurtje heel even dicht doen. Geef de hond een snoepje door de tralies en doe daarna het deurtje weer open. Gaat dat goed dan kunt u het deurtje steeds iets langer dicht laten. Blijf er nog wel bij. Geef de hond iets om op te kluiven of een voerspeeltje waar hij wat langer mee bezig is. Wissel tijdens het opbouwen van de duur van het benchverblijf de steeds iets langere periodes af met af en toe een korte periode tussendoor. Open de bench steeds weer voordat de hond het vervelend gaat vinden en gaat piepen, blaffen of krabben. Pas als de hond rustig in de bench gaat liggen en zich daar op zijn gemak voelt, kunt u heel even de kamer verlaten.
Als uw hond in de bench begint te blaffen of piepen, dan betekent dat vaak dat u hem er langer in heeft laten zitten dan hij aan kan. Het is belangrijk dat u dit gedrag voorkomt. Als de hond toch is gaan blaffen, laat hem er dan niet meteen uit. Hij zou dan leren dat blaffen een goede manier is om uit de bench te komen. Wacht even af tot hij stil is en laat hem er dan uit. Duurt dat lang of lijkt de hond in paniek te raken, leidt hem dan af door bijvoorbeeld een geluid te maken dat zijn aandacht trekt (maar waar hij niet van schrikt; denk bijvoorbeeld aan een piepspeeltje). Zodra hij dan even stopt met blaffen doet u het deurtje open. Een hond of pup die echt in paniek is, moet u niet in de bench laten zitten. Ga de volgende keer een paar stappen terug met oefenen en bouw het nog rustiger op.
Voorkom dat de hond een negatief gevoel bij de bench krijgt. Moet u langer weg dan de hond heeft aangeleerd, stop hem dan niet in de bench maar regel een oppas of doe de hond eventueel in een hond-veilige kleine kamer.
Ook een transportbench voor in de auto moet voor de hond een fijne plek worden. Leer dat net zo aan als een huiskamerbench: stap voor stap, eerst gewoon in huis, daarna pas in de auto.
Hoe lang en wanneer
Als de hond de bench eenmaal is gaan zien als een prettige plek om rustig te gaan liggen, kunt u hem gebruiken op momenten dat u de hond even niet in de gaten kunt houden. Ook kan de bench gebruikt worden om de hond in te laten slapen als u het nog niet aan durft om hem ’s nachts los te laten in de kamer.
De bench moet echter niet gebruikt worden om de hond hele dagen in te huisvesten, bijvoorbeeld als de eigenaar gaat werken: een bench is een tijdelijk hulpmiddel. Hoe lang een hond in de bench kan blijven zonder dat zijn welzijn ernstig benadeeld wordt, verschilt per individuele hond. Een goede richtlijn is om een volwassen hond overdag niet langer dan vier uur achter elkaar in de bench te laten: dit zou liefst niet dagelijks moeten voorkomen. Voor een pup die zijn plas nog niet lang kan ophouden is dat zeker al veel te lang. ’s Nachts, als de hond slaapt, kan het verblijf in de bench wat langer duren.
Voordat de hond in de bench wordt gezet, moet hij goed uitgelaten worden zodat hij zijn energie kwijt kan. Ook moet hij voldoende aandacht hebben gehad, bijvoorbeeld door met hem te spelen. En natuurlijk moet hij de kans gekregen hebben om zijn behoeften te doen.
Ook na zijn verblijf in de bench moet hij weer voldoende beweging en gerichte aandacht krijgen. Ga voor een gemiddelde volwassen hond uit van zo’n twee uur per dag uitlaten, verdeeld over tenminste vier wandelingen. Actieve, energieke honden hebben echter aanzienlijk meer beweging nodig!
Aandachtspunten bij gebruik van een bench
Let bij het gebruik van een bench op de volgende voorwaarden:
- Laat een hond in de bench geen halsband dragen, hij zou ermee kunnen blijven hangen.
- Zet de hond niet in de bench als hij juist behoefte heeft aan actie, want dan zal hij proberen er uit te komen.
- Gebruik de bench niet als plek om de hond voor straf naartoe te sturen. De bench krijgt zo een negatieve lading.
- Straf de hond nooit als hij in zijn bench zit, dat maakt dat hij de bench een nare plek gaat vinden.
- Zet de bench niet in een afgelegen ruimte zoals een kelder of schuur, waar de hond geen sociaal contact kan leggen en verwijderd is van zijn gezin.
- Laat de hond niet langer in de bench dan hij zijn behoeften kan ophouden, anders leert hij in de bench te plassen of poepen. Bovendien is het voor een hond vervelend als hij zijn behoeften moet doen in of dichtbij zijn slaapplek.
- Zorg dat de hond rust heeft als hij in de bench ligt.
- Zorg dat kinderen de hond niet kunnen plagen in de bench en dat kleine kinderen niet in of bij de bench komen en bijvoorbeeld een handje door de tralies steken.
- Gebruik de bench niet als een blijvende oplossing bij gedragsproblemen maar probeer het gedrag te veranderen, eventueel met hulp van een gediplomeerd gedragstherapeut.
Voor- en nadelen van een bench
Bij een verstandig gebruik heeft een bench duidelijke voordelen:
- Een bench kan helpen bij zindelijkheidstraining omdat een hond zijn slaapplek zo lang mogelijk schoon zal houden.
- Als u even niet op hem kunt letten, kan de bench ervoor zorgen dat de hond geen dingen doet die u niet wilt, zoals slopen of op dingen kauwen, en u hoeft hem dus ook niet steeds te corrigeren.
- De bench kan dienen om bij agressieproblemen de hond op riskante momenten veilig weg te houden van bijvoorbeeld bezoek of kinderen.
- De bench kan helpen uw hond zelf veilig te houden, bijvoorbeeld doordat hij niet bij gevaarlijke voorwerpen kan als u aan het klussen bent.
Veel in een gesloten bench moeten zitten heeft echter ook grote nadelen:
- De bench beperkt de vrijheid van de hond om zich te verplaatsen en te bewegen.
- De bench beperkt sociaal contact, wat voor een groepsdier als de hond een belangrijke behoefte is.
- De bench beperkt de interactie met de omgeving, wat zeker in geval van een pup zijn socialisatiemogelijkheden verkleint. De hond heeft minder gelegenheid om te leren zich aan te passen aan allerlei zaken in zijn omgeving. Dat kan gedragsproblemen zoals angst en agressie veroorzaken.
- Een hond die lang wordt opgesloten kan daarna overactief gedrag vertonen, alsof hij wil ‘goedmaken’ wat hij al die tijd gemist heeft. Door de opluchting van het ‘vrij zijn’ en ook door het herstelde contact met zijn gezin wordt dat drukke gedrag beloond, waardoor het steeds terugkeert als de hond uit de bench wordt gehaald.
- In een bench heeft de hond geen controle over wat er gebeurt, wat een stressfactor kan zijn. Zeker als er iets gebeurt waar hij bang voor is, kan dat tot paniek leiden omdat hij zichzelf niet in veiligheid kan brengen. Vaak en langdurig geen controle hebben over wat er gebeurt kan ook leiden tot stress, met als gevolg gedragsproblemen zoals stereotiep gedrag of een hond die sloom en depressief wordt.
- Bij een bench die niet stevig genoeg is kan een hond die in paniek uit de bench probeert te ontsnappen zichzelf flink verwonden.
- Een hond die teveel in de bench zit, krijgt vaak te weinig beweging en te weinig aandacht. Dat vermindert zijn welzijn en zijn gezondheid.
- Bestaande problemen zoals verlatingsangst, blaffen of onzindelijkheid kunnen bij verkeerd gebruik van de bench verergeren.
Bij een hond die heel veel in de bench wordt opgesloten, bestaat de kans dat hij ‘gehecht raakt ‘ aan zijn bench omdat die plek hem een veilig gevoel geeft terwijl hij tegelijkertijd te weinig contact met zijn eigenaar heeft om van hem/haar dat veilige gevoel te krijgen. Daardoor ontwikkelt er geen goede band tussen hond en eigenaar.
Vaak verslechtert de stemming van een hond die teveel in de bench moet zitten en er kunnen gedragsproblemen ontstaan. Hij kan prikkelbaar worden en snel geïrriteerd zijn als iemand hem stoort. Honden die veel worden opgesloten reageren regelmatig snel agressief op aanraking en leren niet goed om hun impulsen te onderdrukken. Dat komt waarschijnlijk doordat ze niet de kans krijgen om daarmee veel te oefenen, zoals honden die gewoon los tussen hun gezin in de huiskamer leven, zo sociaal gedrag oefenen en leren omgaan met allerlei prikkels en veranderingen. Ook als een hond als pup wel goed gesocialiseerd is, kan te lang of te vaak in de bench moeten zitten ervoor zorgen dat de socialisatie deels teruggedraaid wordt.
Overmatig gebruik van een bench kan dus allerlei gedragsproblemen geven en vermindert het welzijn van de hond omdat niet aan zijn soorteigen behoeften (sociaal contact, voldoende beweging) wordt voldaan en hij geen controle meer heeft over wat er gebeurt, wat stress geeft.
Bovenstaande nadelen gelden overigens grotendeels ook voor opsluiting in andere kleine ruimtes waarbij de hond gescheiden wordt van zijn gezin en zijn omgeving.
Training tegen probleemgedrag
Gebruikt u een bench omdat uw hond ongewenst gedrag vertoont als u hem los in de kamer laat? Realiseer u dan dat dit alleen een tijdelijke oplossing is. Voor de langere termijn geeft de terugkerende opsluiting, zeker als dat vaak en langdurig is, alleen maar meer problemen.
Ga dus trainen om het ongewenste gedrag te veranderen in ander, gewenst gedrag. U kunt daarvoor het beste de hulp inroepen van een hondengedragstherapeut of hondenschool. Hoe u een betrouwbare, gediplomeerde hondengedragstherapeut of een goede hondenschool vindt, leest u in de Praktische documenten ‘Gedragstherapie voor de hond’ en ‘Hoe vind ik een goede hondenschool?’.