Sluiten

Cane Corso

De Cane Corso is een vrij grote, sterke en atletische hond. Hij is actief, zelfverzekerd en waaks. De Cane Corso hecht zich aan zijn gezin en zal zijn mensen beschermen. Hij heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. De Cane Corso past bij een ervaren eigenaar met natuurlijk overwicht die zijn hond voldoende beweging en consequente leiding geeft.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Cane Corso het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Cane Corso is een oud ras uit Italië dat al in het jaar 1200 werd beschreven. Zijn voorouders waren Romeinse strijdhonden. Later werden de honden gebruikt om het erf te bewaken, om vee te hoeden, op te drijven en begeleiden naar het slachthuis, als hulp bij de jacht en om zijn eigenaar te beschermen. Toen het gebruik van deze functies daalde, nam het ras sterk in aantal af. Door een gericht fokprogramma werd het ras hersteld en behouden. De huidige Cane Corso wordt vooral gebruikt als gezelschapshond. Het ras werd in 2007 door de FCI erkend. Het valt onder rasgroep 2: ‘Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden’.

De Cane Corso wordt gemiddeld ongeveer 9 jaar oud.

Uiterlijk

De Cane Corso is een vrij grote, sterke en atletische maar ook elegante hond. Hij is iets langer dan hoog, met een brede, gespierde rug en borst. De staart is hoog aangezet en hangt in rust omlaag, maar wordt tijdens het lopen in het verlengde van de rug gedragen. De poten zijn sterk en recht, met vooral aan de voorpoten vrij ronde ‘kattenvoeten’.

De Cane Corso heeft een brede kop met een duidelijke stop (de overgang tussen schedel en snuit), waarbij de schedel ongeveer even breed als lang is. De snuitlengte is ongeveer de helft van de schedellengte, de neus is recht. De oren zijn driehoekig en hangen omlaag. De bovenlippen zijn fors en hangen aan weerszijden wat voorbij de onderkaak. De Cane Corso heeft bij voorkeur een licht ondervoorbeet, wat wil zeggen dat de onderkaak iets voor de bovenkaak uitkomt. De ogen zijn meestal donker, afhankelijk van de vachtkleur. De neus is groot en zwart.

De vacht van de Cane Corso is kort, dicht en glanzend. Er zijn verschillende kleuren: zwart, verschillende tinten geel, rood of grijs en gestroomd (gestreept). Beige (‘fawn’) of gestroomde dieren hebben een donker masker dat niet voorbij de ogen mag komen. Wat wit op borst, voeten of op de neusbrug is toegestaan.

De schouderhoogte van de reu is 64-68 centimeter, van de teef 60-64 centimeter, waarbij 2 centimeter meer of minder ook is toegestaan. Reuen wegen 45 tot 50 kilo, teven 40 tot 45 kilo.

De volledige rasstandaard van de Cane Corso kunt u vinden bij de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Karakter

De Cane Corso is een sportieve, intelligente en evenwichtige hond. Hij hecht zich aan zijn gezin en is van nature geneigd zijn mensen te beschermen en bewaken. Hij is alert, graag in de buurt van zijn eigenaar en is trouw. Als jonge hond kan hij onstuimig zijn. Na een jaar of drie is hij volwassen.

De Cane Corso heeft duidelijke en consequente leiding nodig, omdat hij anders graag zelf de dienst gaat uitmaken. Wel is hij gevoelig voor uw stem.

Naar onbekenden is de Cane Corso afwachtend, tot zijn eigenaar aangeeft dat het goed is.

Met andere honden kan hij in het algemeen goed omgaan, maar het is wel nodig hier van jongs af aan aandacht aan te schenken en de hond te leren niet te onstuimig op anderen af te gaan. Reuen kunnen overheersend zijn naar andere honden.

Als hij goed gesocialiseerd is met andere dieren kan hij daar goed mee omgaan. Vee vindt hij soms interessant om achteraan te rennen.

De Cane Corso kan goed met kinderen omgaan, maar vanwege zijn formaat en onstuimige gedrag moet men toch oppassen met kleine kinderen. Ook kan het voorkomen dat hij ‘zijn’ kinderen wil beschermen tegen stoeiende vriendjes. Laat uw kinderen de hond niet als klimrek of hobbelpaard gebruiken, ook al zal de hond zelf dat misschien tolereren, en laat honden en kinderen uiteraard nooit alleen!

Als u de hond rustig aanleert om alleen te blijven, is het voor hem geen probleem een aantal uur alleen thuis te zijn. Hij moet dan wel voldoende beweging gehad hebben, anders heeft u kans dat hij gaat slopen.

De Cane Corso is waaks van nature en zal zijn erf verdedigen en daarbij zijn stem laten horen, hoewel hij geen overdreven blaffer is. Hij is niet geschikt als kennelhond, daarvoor is hij te graag bij zijn gezin.

Verzorging

De korte vacht van de Cane Corso heeft weinig verzorging nodig. Als de hond in de rui is, en daarbuiten eventueel wekelijks, kunt u de losse haren verwijderen met een rubberen borstel of handschoen. Controleer daarnaast regelmatig de nagels, bekijk het gebit en controleer de oren.

Beweging en activiteiten

Een Cane Corso is actief en kan onvermoeibaar zijn, hij heeft dan ook veel beweging nodig om zijn energie kwijt te raken. Dagelijks zult u zeker een wandeling van een uur moeten maken, naast een aantal kortere wandelingen. Hij moet dan ook kunnen rennen en spelen. Ook meelopen naast de fiets, balspelletjes (denk ook eens aan voetballen!) en andere sportieve activiteiten doet hij graag.

Bouw de beweging bij een jonge hond wel langzaam op zodat u zijn gewrichten niet overbelast.

Sommige Cane Corso’s hebben een hekel aan koud en nat weer.

Geschikte activiteiten voor de Cane Corso zijn naast de hierboven genoemde voorbeelden ook apporteren, behendigheid, breitensport, combisport of canicross. Ook gehoorzaamheid of speuren zijn goede bezigheden omdat ze uw hond geestelijke uitdagingen bieden.

Socialisatie en opvoeding

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van elke pup. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Geef uw pup daarnaast voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken. De omgang met onbekende mensen heeft extra oefening nodig vanwege zijn natuurlijke terughoudendheid en neiging tot beschermen. Wees niet bang dat hij daardoor zijn waaksheid zal verliezen; als het nodig is, zal hij hoe dan ook in actie komen.

Ook het contact met andere honden is een aandachtspunt. Leer uw pup om vee te negeren.

Vanwege de kracht en neiging tot eigenzinnigheid van de Cane Corso is het belangrijk dat de hond respect voor u heeft. Wees daarom vanaf het begin duidelijk, eerlijk en consequent in wat wel en niet mag. Een harde aanpak zorgt ervoor dat de hond zich tegen u keert. Gedraag u rustig en zelfverzekerd, beloon goed gedrag en negeer of voorkom ongewenst gedrag.

Om het onstuimige gedrag van een jonge Cane Corso wat in te dammen is het belangrijk dat u hem beloont als hij rustig is. Leer hem om op een beleefde manier mensen te begroeten en niet tegen hen op te springen, ook niet als jonge pup.

De Cane Corso is intelligent en graag actief, zorg ervoor dat u hem zowel voldoende beweging als voldoende geestelijke uitdaging biedt. Als u te lang en te vaak hetzelfde traint, raakt hij snel verveeld.

Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij om uw aanwijzingen te volgen, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Ook een vervolgcursus is belangrijk om de puberteit van uw hond in goede banen te leiden.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht is voor de Nederlandse populatie Cane Corso’s de belangrijkste erfelijke aandoening:

  • Voorste kruisband lesie

Voorste kruisband lesie, ook wel ‘ruptuur ligamentum cruciatum’ genoemd, is een aandoening in de knie waarbij de voorste kruisband van de knie gedeeltelijk of geheel gescheurd is. Dit kan worden veroorzaakt door een afwijkende bouw, afwijkende groei of verkeerde of te grote belasting van de poten (bijvoorbeeld bij obesitas), of door een ongeluk zoals een verkeerde sprong.

De hond zal vooral plotselinge kreupelheid vertonen in één of beide achterpoten en pijn bij het bewegen van de knie. Bij grote hondenrassen komt dit vaker voor op jonge leeftijd (1 tot 2 jaar oud) en het komt vaker voor bij gecastreerde teven.

Het is ook mogelijk dat de breuk geleidelijk ontstaat doordat de kruisband wordt aangetast, in zo’n geval is de hond af en toe kreupel tot de kruisband uiteindelijk scheurt.

Behalve deze aandoening zijn er nog andere erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn, namelijk:

  • Heupdysplasie (HD)
  • Elleboogdysplasie (ED)
  • Artrose
  • Prolaps van de glandula membrana nictitans (‘cherry eye’)
  • Osteosarcoom

Heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Dit veroorzaakt schade in het gewricht. De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals een hoge groeisnelheid en overbelasting door verkeerd of te veel bewegen of overgewicht. Jonge dieren met heupdysplasie vertonen een afwijkende gang, plotselinge pijnlijkheid in de achterpoten en heup en verminderde activiteit vanwege de pijn. Vaak zijn de achterpoten en heupen minder sterk bespierd. Oudere dieren vertonen verschijnselen die passen bij artrose (gewrichtsslijtage), zoals startkreupelheid, moeilijk opstaan en pijnlijkheid na zware inspanning.

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam van (voornamelijk) erfelijke afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Vormen van ED zijn:

- los processus anconeus (LPA) / - los processus coronoïdeus (LPC): hierbij ligt een stukje bot van de ellepijp los in het gewricht

- osteochondritis dissecans van de mediale humeruscondyl (OCD): afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm

- incongruentie van het gewrichtsvlak van radius en ulna met de humerus: de drie botten in het ellebooggewricht (spaakbeen, ellepijp en bovenarm) sluiten niet goed op elkaar aan in het gewricht.

Deze vormen kunnen apart of samen voorkomen en elkaar beïnvloeden.

Symptomen zijn pijn en kreupelheid aan één of beide voorpoten. Deze treden al op vanaf een leeftijd van rond 6 maanden. Later ontstaat ook artrose (gewrichtsslijtage).

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij kraakbeen uit de gewrichten verdwijnt, waardoor ontstekingen en afwijkende nieuwe botvorming ontstaan. Dit veroorzaakt pijn en kreupelheid.

Het is belangrijk om een jonge hond die nog niet uitgegroeid is niet te wild te laten spelen, te veel achter ballen aan te laten rennen of andere belastende activiteiten te laten doen. Geef uw hond een goede kwaliteit voeding zodat botten en spieren goed worden opgebouwd.

Een prolaps van de glandula membrana nictitans, wat ook wel ‘cherry eye’ wordt genoemd, is het uitpuilen van een traanklier in de ooghoek. Het derde ooglid (membrana nictitans) is een vlies in de binnenste ooghoek van een hond. Aan de basis ervan zit een traanklier (glandula = klier). Als de traanklier opzwelt, puilt deze uit en is er een rode of roze zwelling zichtbaar in de ooghoek, vandaar de bijnaam ‘cherry eye’. De klier kan zo niet goed meer werken en het oog kan dan te droog worden en gaan ontsteken.

Een osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor. Osteosarcomen kunnen op elke plek in het skelet ontstaan, maar worden bij honden vooral aan de voorpoten gezien. De hond kan last hebben van kreupelheid en veel pijn. De verschijnselen ontstaan wanneer de tumoren groeien en hierbij op het botvlies drukken.

De rasvereniging verplicht het testen op heupdysplasie bij de ouderdieren. Dit wordt gedaan door middel van röntgenfoto’s. Ook wordt testen op elleboogdysplasie aangeraden.

In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Cane Corso is het nodig om al ervaring te hebben met het houden van honden. Hij heeft een zeer consequente opvoeding en rustige, zelfverzekerde eigenaar nodig. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging.

Aanschaf en kosten

Lees voordat u een hond aanschaft het Praktisch document ‘De aanschaf van een hond’.

Let goed op als u een Cane Corso pup wilt aanschaffen. Pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn gefokt volgens het fokreglement van de vereniging. Dit stelt het testen op HD verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef. Koopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er tests zijn gedaan op erfelijke aandoeningen en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk. Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van heupdysplasie onderzoek en elleboogdysplasie onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer. Bovendien bestaat er een internationale database van de Cane Corso waar onder andere de beschikbare uitslagen van gezondheidsonderzoek maar ook afstamming en inteeltpercentages in terug te vinden zijn. Meer informatie vindt u op de website van de rasvereniging.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasverenigingen kunt u informatie over pups inwinnen.

Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie. Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Cane Corso aanschaffen dan kunt u contact opnemen met de rasvereniging voor hulp bij het vinden van een herplaatser. U kunt ook terecht bij een asiel.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben. Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.

Een Cane Corso met FCI-stamboom kost gemiddeld zo’n 1100 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 50 euro per maand.

De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.

Bijzonderheden

  • Let op: couperen van oren of staart is in Nederland verboden sinds 1996 (oren) en 2001 (staart). Ook in België is couperen van beide lichaamsdelen verboden (oren sinds 2001, staart sinds 2006) en in Duitsland is dit al veel langer verboden.