Sluiten

Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog is een sterke, rustige en evenwichtige hond. Hij is aanhankelijk en erg gehecht aan zijn gezin, maar ook zelfstandig en zelfverzekerd. Hij heeft vrij veel beweging nodig. De Bordeaux Dog past bij een eigenaar die natuurlijk overwicht over zijn hond heeft en hem vriendelijk en rustig maar ook zeer consequent opvoedt.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Bordeaux Dog het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Bordeaux Dog stamt af van mastiff-achtige honden die in Bretagne werden gebruikt als legerhond, om het paard van een tegenstander neer te halen. Later werd dit type hond gebruikt om als vermaak te vechten tegen wilde dieren en ook om het erf te bewaken, bij de jacht en om vee naar de slacht te drijven. Zijn naam ‘Bordeaux Dog’ dankt het ras aan het feit dat vooral in Bordeaux de hondengevechten erg populair waren. Pas eind 19e eeuw werd het ras onder deze naam echt onderscheiden van andere soortgelijke honden, en begin 20e eeuw werd een eerste rasstandaard opgesteld. Vanaf de jaren na de tweede wereldoorlog werd het ras opnieuw opgebouwd en kreeg de Bordeaux Dog veel meer de functie van gezelschapshond. Het ras behoort tot rasgroep 2: ‘Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden’.

De Bordeaux Dog wordt gemiddeld ongeveer 7 jaar oud.

Uiterlijk

De Bordeaux Dog is een grote, zeer gespierde en brede hond, die toch nog atletisch hoort te zijn. Hij is wat langer dan hoog, de afstand van schoft tot borstbeen is wat groter dan die van het borstbeen tot de grond. Zijn rug is breed, gespierd en recht, en ook zijn borstkas is breed en vrij diep. De staart is bij de aanzet breed en hangt omlaag, maar niet lager dan het hakgewricht. De poten zijn sterk en gespierd.

De nek van de Bordeaux Dog is dik, gespierd en heeft een ruim vel met plooien van keel tot borst. De kop is erg groot en breed, met een scherpe overgang tussen schedel en snuit (de stop). Het voorhoofd is breder dan hoog. Tussen de ogen loopt een verticale groef met aan weerszijden huidplooien. De oren zijn klein, zitten hoog aan de kop en vallen omlaag, waardoor de kop nog breder lijkt. De ogen staan ver uit elkaar en zijn nootbruin tot donkerbruin, soms wat lichter. De snuitlengte is een derde tot een kwart van de totale koplengte. De bovenlippen zijn dik en hangen iets voorbij de onderkaak. De Bordeaux Dog is een ondervoorbijter, zijn onderkaak steekt 0,5 tot 2 centimeter voor de bovenkaak uit.

De vacht van de Bordeaux Dog is kort, dicht en zacht. Hij heeft een eenkleurige rode tint, van mahonierood tot lichtbeige (isabella), met een zwart of bruin masker of zonder masker. Bij honden met een masker is de neus de kleur van het masker, bij honden zonder masker is de neus rood of roze. Op de borst en voeten mag wat wit voorkomen.

De schouderhoogte van de reu is 60 tot 68 centimeter, van de teef 58 tot 66 centimeter, waarbij 2 centimeter meer of 1 centimeter minder ook is toegestaan. Volwassen reuen wegen tenminste 50 kilo, teven tenminste 45 kilo.

De volledige rasstandaard van de Bordeaux Dog kunt u vinden bij de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Karakter

De Bordeaux Dog is een rustige, stabiele en moedige hond. Hij is graag in de buurt van zijn eigenaar, is erg aanhankelijk en trouw en zal zijn gezin beschermen. Hij weet graag wat er gaande is, maar reageert niet onnodig op alles wat er gebeurt.

De Bordeaux Dog is zelfverzekerd en kan eigenzinnig zijn, maar hij is gevoelig voor uw stem en aandacht. Hij heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig waarbij duidelijk is dat u de leiding heeft.

Naar onbekende mensen is de Bordeaux Dog vaak wat terughoudend tot de eigenaar laat blijken dat alles in orde is, dan is hij doorgaans vriendelijk. Naar andere honden zijn de meeste Bordeaux Doggen vriendelijk of neutraal, maar reuen kunnen overheersend of intolerant zijn naar andere reuen.

Met andere huisdieren kan dit ras in principe goed omgaan als hij daar goed mee gesocialiseerd is, hoewel hij toch ook de neiging kan hebben om achter hen aan te jagen. Ook buiten kan hij jachtinstinct laten zien.

De Bordeaux Dog is vaak lief voor kinderen en kan veel van hen hebben. Wel kan het voorkomen dat hij ‘zijn’ kinderen denkt te moeten beschermen als deze met vriendjes spelen en rennen. Laat kinderen en honden nooit alleen en leer kinderen om de hond met respect te behandelen, ook al laat hij veel van hen toe.

De Bordeaux Dog kan leren alleen te blijven, maar echt leuk vindt hij het meestal niet. Bouw het alleen zijn rustig op en zorg dat hij voldoende beweging heeft gehad voor u weggaat, want anders kan hij in uw afwezigheid gaan slopen.

De Bordeaux Dog is waaks, maar hij reageert meestal alleen als er echt iets aan de hand is en is geen blaffer. Hij is te graag bij zijn mensen om hem als kennelhond te laten leven.

Verzorging

De vacht van de Bordeaux Dog heeft genoeg aan af en toe borstelen. In de ruiperiode kunnen losse haren verwijderd worden met een rubberen borstel of handschoen. Houd de huidplooien goed droog en schoon. Controleer daarnaast regelmatig de nagels, bekijk het gebit en controleer de oren en ogen.

De Bordeaux Dog kan niet zo goed tegen warmte, zorg dat hij een koele ligplek heeft als het buiten warm is en onderneem geen vermoeiende activiteiten in de zon.

Houd er rekening mee dat de Bordeaux Dog kwijlt. Het is daarom aan te raden om voer en tussendoortjes alleen in zijn voerbak te geven, zodat hij niet kwijlend bij u komt bedelen. Als hij zich na zijn activiteiten uitschudt, heeft u echter toch kans dat er wat slijmklodders rondvliegen. Voorkom bovendien dat hij binnen twee uur na het eten druk rent of speelt. Dat kan gevaar opleveren voor een maagtorsie (maagdraaiing) doordat hij een brede borstkas heeft.

Beweging en activiteiten

De Bordeaux Dog heeft vrij veel beweging nodig. Hij moet dagelijks ook los van de lijn kunnen rennen en spelen. Bouw de hoeveelheid beweging wel rustig op bij jonge honden om overbelasting van de gewrichten te voorkomen. Bij warm weer moet u opletten dat de hond niet oververhit raakt, doe dan rustig aan. De Bordeaux Dog is graag bezig, bijvoorbeeld met een (voet-)balspel, zoekspelletjes of gewoon lekker rennen of in water rondspetteren.

Voor de meeste hondensporten is de Bordeaux Dog aan de zware kant, maar lang wandelen of speuren zijn prima geschikt.

Socialisatie en opvoeding

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van elke pup. Wen uw pup aan allerlei mensen, dieren en andere nieuwe zaken. Pak het wel rustig aan en doe niet te veel achter elkaar, de Bordeaux Dog heeft tijd nodig om alles te verwerken. Laat hem op zijn eigen tempo kennis maken met nieuwe dingen en geef uw pup daarnaast voldoende rust.

Geef extra aandacht aan het contact met andere honden en overige huisdieren, leer hem om vee en wild te negeren. Bouw het alleen thuis blijven in kleine stapjes op.

Leer uw hond van jongs af aan om niet aan de lijn te trekken door zeer consequent stil te staan zodra de pup trekt, want als volwassen hond is hij moeilijk te houden.

Bij een hond van dit formaat en gewicht is het extra belangrijk dat u een goede band met de hond heeft en dat hij respect voor u heeft. Wees daarom vriendelijk maar zeer consequent en duidelijk en sta uw pup geen dingen toe die u later van de volwassen hond ook niet wilt. Hard aanpakken heeft geen enkele zin en levert hooguit verzet en een onhandelbare hond op. Gebruik uw stem en stel u rustig en zeker op. Beloon goed gedrag en probeer ongewenst gedrag te voorkomen of negeren.

De Bordeaux Dog kan weliswaar prima leren, maar alles gaat bij hem wat langzamer en hij heeft meer herhaling nodig dan veel andere rassen. Geef hem dus de tijd om een opdracht uit te voeren en beloon hem in elk geval met uw stem als hij het goed doet. Voorkom wel dat u opdrachten geeft die de hond daarna niet uitvoert, omdat hij dan leert uw aanwijzingen te negeren.

Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij om uw aanwijzingen te volgen, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Ook een vervolgcursus is belangrijk om de puberteit van uw hond in goede banen te leiden.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van Universiteit Utrecht zijn voor de Nederlandse populatie van de Bordeaux Dog de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

  • Dilaterende cardiomyopathie
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Voorste kruisband lesie

Dilaterende cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij de hartspier niet meer in staat is om met voldoende kracht samen te trekken. De hartspier verslapt waardoor de hartkamers verwijd raken. De exacte oorzaak is niet bekend. Het is een aandoening die steeds erger wordt. Symptomen zijn onder andere een verminderd uithoudingsvermogen en benauwdheid.

Heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht waardoor de heupkop niet goed in de heupkom past. Dit veroorzaakt schade in het gewricht. De aandoening heeft een erfelijke basis en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals een hoge groeisnelheid en overbelasting door verkeerd of te veel bewegen of overgewicht. Jonge dieren met heupdysplasie vertonen een afwijkende gang, plotselinge pijnlijkheid in de achterpoten en heup en verminderde activiteit vanwege de pijn. Vaak zijn de achterpoten en heupen minder sterk bespierd. Oudere dieren vertonen verschijnselen die passen bij artrose (gewrichtsslijtage), zoals startkreupelheid, moeilijk opstaan en pijnlijkheid na zware inspanning.

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam van (voornamelijk) erfelijke afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Vormen van ED zijn:

- los processus anconeus (LPA) / - los processus coronoïdeus (LPC): hierbij ligt een stukje bot van de ellepijp los in het gewricht

- osteochondritis dissecans van de mediale humeruscondyl (OCD): afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm

- incongruentie van het gewrichtsvlak van radius en ulna met de humerus: de drie botten in het ellebooggewricht (spaakbeen, ellepijp en bovenarm) sluiten niet goed op elkaar aan in het gewricht.

Deze vormen kunnen apart of samen voorkomen en elkaar beïnvloeden.

Symptomen zijn pijn en kreupelheid aan één of beide voorpoten. Deze treden al op vanaf een leeftijd van rond 6 maanden. Later ontstaat ook artrose (gewrichtsslijtage).

Voorste kruisband lesie, ook wel ‘ruptuur ligamentum cruciatum’ genoemd, is een aandoening in de knie waarbij de voorste kruisband van de knie gedeeltelijk of geheel gescheurd is. Dit kan worden veroorzaakt door een afwijkende bouw, afwijkende groei of verkeerde of te grote belasting van de poten (bijvoorbeeld bij overgewicht), of door een ongeluk zoals een verkeerde sprong.

De hond zal vooral plotselinge kreupelheid vertonen in één of beide achterpoten en pijn bij het bewegen van de knie. Bij grote hondenrassen komt dit vaker voor op jonge leeftijd (1 tot 2 jaar oud) en het komt vaker voor bij gecastreerde teven.

Het is ook mogelijk dat de breuk geleidelijk ontstaat doordat de kruisband wordt aangetast, in zo’n geval is de hond af en toe kreupel tot de kruisband uiteindelijk scheurt.

Het is belangrijk om een jonge hond die nog niet uitgegroeid is niet te wild te laten spelen, te veel achter ballen aan te laten rennen of andere belastende activiteiten te laten doen. Geef uw hond een goede kwaliteit voeding zodat botten en spieren goed worden opgebouwd.

Behalve deze aandoeningen zijn er nog andere erfelijke aandoeningen die bij dit ras van belang kunnen zijn, namelijk:

  • Aorta stenose
  • Maagdilatatie-volvulus
  • Naso-plantaire hyperkeratose
  • Idiopathische hypothyreoïdie
  • Dystocia *
  • Pyometra
  • Spondylosis deformans
  • Idiopathische epilepsie

* Deze aandoeningen hangen samen met de specifieke bouw zoals die in de rasstandaard is vastgelegd. Het uiterlijk van dit ras heeft daardoor nadelige gevolgen voor zijn welzijn.

Aorta stenose is een versmalling van de lichaamsslagader (aorta) onder de aortakleppen in het hart van de hond, waardoor het bloed minder gemakkelijk van het hart naar de aorta (grote lichaamsslagader) stroomt. De versmalling wordt veroorzaakt door een bindweefselachtige ring en de verschijnselen zijn afhankelijk van de ernst van de versmalling. Dit is een aandoening die al bij de geboorte aanwezig is en tijdens de groei van het dier kan verergeren.

Maagdilatatie-volvulus wordt ook wel maagtorsie genoemd. Hierbij draait de maag om zijn as. Daardoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten en worden bloedvaten afgekneld. Doordat er geen gas meer kan worden afgevoerd, wordt de maag sterk opgeblazen. Als niet snel wordt ingegrepen kan de hond hieraan overlijden. Deze aandoening komt meer voor bij grote rassen met een diepe borstkas. Geef de hond een uur voor het eten en twee uur na het eten rust en verdeel het voer over minstens twee maaltijden per dag, maar liefst meer. Zet de voerbak op de grond, het eten van een verhoging geeft meer kans op een maagtorsie.

Naso-plantaire hyperkeratose is een aandoening waarbij de huid van de poten en soms de neus sterk verdikt en eeltachtig wordt. Hierin ontstaan snel kloven, wat pijn doet en infecties kan uitlokken en waardoor de hond kreupel kan gaan lopen.

Idiopathische hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Symptomen zijn sloomheid, snel moe zijn, gewichtstoename zonder dat de hond meer gaat eten, huid- en vachtafwijkingen zoals kale plekken en huidschilfers, zwelling van de huid op de kop door vochtophoping, zenuweffecten zoals zwakte, wankel lopen en verlammingsverschijnselen, soms veranderd gedrag zoals agressie, een trage hartslag en oogproblemen zoals ontstekingen. Een te lage productie van schildklierhormonen kan verschillende oorzaken hebben, bij de idiopathische vorm is de oorzaak onbekend.

Dystocia is een bevalling die niet vordert. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waaronder een baarmoeder die niet goed samentrekt doordat het teefje te weinig calcium in het bloed heeft, een pup die verkeerd ligt of een pup die te groot is voor het geboortekanaal. Bij de erfelijke vorm gaat het om dit laatste.

Pyometra is een bacteriële ontsteking van de baarmoeder. Teven die niet gecastreerd zijn lopen hierop een groter risico. De hond kan onder andere last hebben van zwakte, koorts, braken, diarree, meer drinken en meer plassen, sloomheid en eventueel vaginale uitvloeiing (deze hoeft niet altijd gezien te worden).

Bij spondylosis deformans (spondylose) zijn er botwoekeringen aan de zijkant en de buikzijde van de ruggenwervels. Vaak zijn er geen symptomen, uiteindelijk kan de rug wat minder beweeglijk worden. In een enkel geval kan pijn ontstaan door afbreken van een botuitsteeksel of overprikkeling van een zenuw.

Epilepsie bestaat uit aanvalsgewijze, spontane ontladingen van elektriciteit in de hersenen. Een epileptische aanval of toeval kan verschillende vormen hebben. Als het gehele lichaam betrokken is, verkrampen de spieren, het dier valt om en kan schokken, kwijlen en urine en ontlasting laten lopen. De hond is tijdens de aanval buiten bewustzijn en voelt en hoort dus niets. Voor een aanval vertoont de hond vaak ander, onrustig gedrag, na afloop kan de hond gedesoriënteerd en ‘wiebelig’ zijn. Er zijn ook plaatselijke vormen van epilepsie, waarbij bijvoorbeeld een spiergroep begint te trillen of trekken of waarbij een dier kortdurend vreemd gedrag vertoont, zoals happen naar onzichtbare vliegen of voor zich uit staren zonder dat men contact met hem kan maken. Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben, maar bij de idiopathische vorm van epilepsie is er geen onderliggende verwonding of ziekte aan te wijzen. Erfelijke vormen van epilepsie treden meestal voor het derde levensjaar op. Bij oudere dieren is er meestal een niet-erfelijke oorzaak die later is ontstaan, zoals een hersentumor.

De rasvereniging verplicht het testen op heupdysplasie en elleboogdysplasie bij de ouderdieren. In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan en zien wanneer ouderdieren worden uitgesloten van de fok om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Bordeaux Dog is het prettig om al ervaring te hebben met het houden van honden. Hij heeft een rustige maar zeer consequente opvoeding nodig en een eigenaar met natuurlijk overwicht. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging.

Aanschaf en kosten

Lees voordat u een hond aanschaft het Praktisch document ‘De aanschaf van een hond’.

Let goed op als u een Bordeaux Dog pup wilt aanschaffen. Pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn gefokt volgens het fokreglement van de vereniging. Dit stelt het testen op HD en ED verplicht. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef. Koopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er tests zijn gedaan op erfelijke aandoeningen en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk. Van ouderdieren met stamboom kunt u de uitslagen van heupdysplasie-onderzoek en elleboogdysplasie onderzoek ook nagaan op de website van de Raad van Beheer.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasvereniging kunt u informatie over pups inwinnen.

Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie. Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Bordeaux Dog aanschaffen dan kunt u contact opnemen met de rasvereniging voor hulp bij het vinden van een herplaatser. U kunt ook terecht bij een asiel.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben. Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl. Lees daar ook hoe u de registratie moet regelen als u zelf een pup wilt importeren.

Een Bordeaux Dog met FCI-stamboom kost gemiddeld zo’n 1500 tot 2250 euro. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op zo'n 55 euro per maand.

De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Denk daarnaast aan eventuele castratiekosten. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.

Bijzonderheden

  • De Bordeaux Dog is vrij zwaar gebouwd, ook als pup. Daarom is extra aandacht nodig voor een goede ontwikkeling van de botten en gewrichten. Zorg voor goede voeding, bouw beweging rustig op en vermijd op jonge leeftijd het rondrennen achter ballen en ruw stoeien met andere honden. Een gladde ondergrond zoals laminaat is ongeschikt voor een Bordeaux Dog pup, omdat hij daarop snel uitglijdt en dan zijn gewrichten beschadigt. Houd er bij de aanschaf ook rekening mee dat de pup al snel te zwaar is om te dragen en dat regelmatig traplopen niet aan te raden is.
  • Bij een hond van dit formaat en gewicht is het belangrijk dat u de hond niet alleen geestelijk maar ook fysiek de baas kunt.