Sluiten

Ziektekostenverzekering voor uw huisdier

Wanneer u een hond, kat, konijn of papegaai aanschaft, is het verzekeren van uw dier zeker een overweging waard. Reguliere bezoeken aan de dierenarts heeft u waarschijnlijk wel ingecalculeerd, maar stel dat uw dier een ernstig (verkeers)ongeluk krijgt of levensbedreigend ziek is? Vaak is een dure operatie nodig om uw dier er bovenop te helpen. Op zo’n moment wilt u niet voor het dilemma komen te staan dat u het dier niet kunt laten behandelen omdat u de kosten niet kunt opbrengen.

Hoe duur is een behandeling?

Dierenartstarieven verschillen per praktijk. Er zijn geen vaste bedragen voor bepaalde behandelingen. De prijs kan mede bepaald worden door de manier waarop men werkt. Een narcose met behulp van gas heeft bijvoorbeeld een ander prijskaartje dan narcose per injectie, verschillende medicijnen hebben verschillende prijzen en soms zitten medicatie en nazorg bij het bedrag voor een behandeling inbegrepen en bij andere praktijken betaalt u die apart. Maar ook andere factoren kunnen meespelen, zoals hoeveel een praktijk kwijt is aan de huur van een pand of het aantal medewerkers en de aanwezige apparatuur van de kliniek. Zorg door specialisten is doorgaans duurder dan door een eerstelijns dierenarts.

De kosten kunnen ook nog van uw dier afhangen. Voor een groot dier zijn bijvoorbeeld meer medicijnen of narcosemiddelen nodig dan voor een klein dier en bij sommige dieren zijn meer voorzorgsmaatregelen nodig omdat ze bijvoorbeeld erg kwetsbaar zijn of een afwijkende bouw hebben.

Wilt u een indruk krijgen van tarieven voor standaardbehandelingen, dan kunt u op de websites kijken van de dierenartsen in uw omgeving of u kunt hen bellen. Maar u zou ook eens kunnen vragen naar een inschatting van de kosten van bijvoorbeeld een gebroken poot of een buikoperatie. Zo krijgt u een beeld van de bedragen waarmee u te maken kunt krijgen.

Verzekeren of sparen?

U kunt natuurlijk zelf een spaarpotje aanleggen, maar het is soms moeilijk in te schatten hoeveel geld u opzij moet leggen. Ook moet u er dan zeker van zijn dat u het geld niet zult aanspreken voor een ander doel, bijvoorbeeld als u een huishoudelijk apparaat moet vervangen. De overweging om uw dier wel of niet te verzekeren is voor iedereen anders en afhankelijk van uw situatie. Wilt u een spaarpotje aanleggen voor uw dier, zet dat geld dan in elk geval apart zodat het niet ineens ‘op’ is als u het nodig heeft!

Verschillende aanbieders

Voor het verzekeren van uw huisdier kunt u kiezen uit een aantal aanbieders. De premiekosten van deze verzekeringen kunnen sterk verschillen. Deze zijn niet alleen afhankelijk van de aanbieder van de verzekering, maar ook van de diersoort (hond, kat, konijn of papegaai), het ras, de leeftijd van uw dier en van uw ‘eigen risico’. De basispremie voor een jonge kat kost bijvoorbeeld vanaf ongeveer € 10,- per maand, terwijl de premie voor een volwassen Rottweiler al gauw ruim drie keer zoveel kost.

Vergelijk de dekking!

Het is belangrijk dat u niet alleen naar de kosten van de premie kijkt. Ook in de dekkingen en de vergoedingen van de verschillende aanbieders van huisdierverzekeringen zitten belangrijke verschillen. Het chippen van een dier wordt altijd wel vergoed. Maar bijvoorbeeld castratie, sterilisatie, heupaandoeningen en artrose worden door de één wel en door de ander niet vergoed. Daarnaast zijn er verschillen in bijvoorbeeld het eigen risico of in het percentage dat u vergoed krijgt. Vaak kunt u het huisdier ook nog aanvullend verzekeren.

Let er bij het afsluiten van een verzekering goed op dat de kosten voor het verhelpen van sommige aandoeningen bij een aantal rassen niet vergoed worden. Bijvoorbeeld luchtwegproblemen bij de Engelse Bulldog of huidproblemen bij de Sharpei.

Er zijn diverse websites die u kunnen helpen bij het vinden van een huisdierverzekering en het maken van uw keuze. Houd er rekening mee dat deze websites lang niet allemaal ook een voor u op maat gemaakt advies kunnen geven. Dat kan alleen als er gevraagd wordt naar onder andere het ras van uw dier en de leeftijd en bijvoorbeeld uw wensen voor de hoogte van het eigen risico.

Bedenk ook dat dergelijke vergelijkingssites wellicht niet altijd up to date zijn. Bekijk daarom ook altijd de website van de aanbieders zelf voordat u een keuze maakt.

Video 100 Seconden Dierenarts over ziektekostenverzekering

<>