Sluiten

Kanker bij huisdieren

De diagnose kanker bij uw geliefde huisdier komt hard aan. In korte tijd komen er veel vragen op u af. Kan de ziekte worden behandeld? Hoe ziet het leven eruit tijdens de periode van vervolgonderzoeken? Welke resultaten kan ik verwachten? Wat zijn de kosten? En wat de gevolgen voor het gezinsleven?

Gelukkig zijn steeds meer dieren met kanker te genezen. Maar niet altijd. Soms is een (volledig) herstel niet mogelijk. Wel kan door behandeling een betrekkelijk stabiele situatie ontstaan. Het dier kan hierdoor vaak nog voor een langere periode deel blijven uitmaken van het gezin.

Bij kanker is er een ongeremde groei van cellen met afwijkend genetisch materiaal. Hierdoor ontstaat een gezwel, dat ook wel tumor wordt genoemd. Er zijn twee soorten gezwellen: goedaardige en kwaadaardige.

De goedaardige gezwellen kunnen wel groot worden, maar ze blijven beperkt tot de plaats waar ze zijn ontstaan en verspreiden zich niet naar andere delen van het lichaam. Kwaadaardige gezwellen doen dat wel en zijn daardoor een grotere bedreiging van de gezondheid.

De verspreiding naar andere delen van het lichaam gebeurt op twee manieren: door het binnendringen van omgevende weefsels (infiltratie) en door uitzaaiing (metastasering). Uitzaaiingen (metastasen) zijn kleine stukjes tumorweefsel die loslaten en zich vanuit de primaire tumor via de bloedbaan of de lymfevaten naar andere organen verplaatsen waar zij uitgroeien tot nieuwe gezwellen. Bekende plaatsen waar uitzaaiingen terecht kunnen komen zijn de lever en de longen. Naast kwaadaardige tumoren die uitzaaien zijn er ook kwaadaardige tumoren die van het begin af aan al verspreid door het lichaam voorkomen, denk aan leukemie en lymfeklierkanker.

De term ‘kanker’ wordt alleen gebruikt voor kwaadaardige gezwellen. Maar ook goedaardige gezwellen kunnen problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als ze erg groot worden.

Oncologie is de tak van de medische wetenschap die zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van kanker.