Sluiten

Cursussen voor uw pup

Als u een pup in huis neemt, is het verstandig om op een cursus te gaan. Daar kan men u begeleiden in het aanleren van diverse oefeningen, maar bovendien leert uw pup er dat het nuttig is om op u te letten, ook als er afleiding is van andere mensen met honden. De cursusomgeving is voor hem een onderdeel van zijn socialisatie. Zelf leert u beter kijken naar uw pup en hoe u het beste met hem kunt communiceren.

Ook al heeft u eerder pups of volwassen honden gehad, dan nog heeft u veel aan een cursus. Elke hond is immers anders en heeft misschien een andere aanpak nodig dan u gewend was. Op een goede cursus wordt ook theorie besproken waar u bij de opvoeding veel aan kunt hebben. Daarnaast is het gewoon heel leuk om uw ervaringen te delen met andere eigenaars.

Hij leert altijd!

Een goede hondenschool geeft u bovendien inzicht in hoe een pup leert. Dit is belangrijk omdat uw puppy al vanaf het moment dat u hem in huis krijgt volop aan het leren is. Hij leert dat u leuk bent om naar toe te komen en hij leert dat hij misschien wel geaaid wordt, of opgetild wordt, als hij tegen u opspringt (en hiervoor dus beloond wordt!). Hij leert dat hij eten krijgt als u naar de keuken gaat en wat zijn eigen plek is. Door dit leren meteen in goede banen te leiden, legt u de basis voor een goede opvoeding.

Socialisatiecursus

Er bestaan speciale puppycursussen voor pups in de leeftijd van 8 – 12 weken. Deze kunnen u helpen bij de socialisatie. Een zorgvuldige socialisatie betekent dat u vooraf goed moet nadenken over hoe u de pup in aanraking brengt met nieuwe dingen, hoe hij zou kunnen reageren en hoe u daar zelf op wilt reageren. Zo voorkomt u dat de pup verkeerde reacties aanleert of angstig wordt voor bepaalde situaties. Het kan prettig zijn om hierbij begeleiding te krijgen. Een socialisatiecursus is vooral zinvol als u thuis niet zo veel gelegenheid heeft uw pup op allerlei nieuwe zaken te socialiseren of als uw pup bij de fokker weinig gesocialiseerd is.

De socialisatiecursus moet wel goed begeleid worden, zodat uw pup er positieve ervaringen opdoet en bijvoorbeeld niet onder de voet wordt gelopen door andere pups of met dingen geconfronteerd wordt die hij nog niet aan kan. Zoiets kan per pup verschillend zijn, dus er moet voldoende aandacht en begeleiding zijn voor iedere deelnemer.

Puppycursus

Als de pup bij u thuis gewend is, en eventueel na een socialisatiecursus, kan de pup naar de echte puppycursus. Hier leert hij komen, zitten, liggen, staan, wandelen en blijven en nog veel meer. U leert hoe u invloed kunt uitoefenen op zijn gedrag en zijn gedragsontwikkeling. Dat kan op een positieve, speelse manier, zodat de hond leert dat het heel leuk is om samen met u een team te vormen. Bij veel hondenscholen kunt u tegenwoordig snel terecht. Let er op dat de hondenschool met een diervriendelijke methode werkt. Ga van te voren eens kijken bij een hondenschool en kijk of de gehanteerde methode u aanstaat.

Ook belangrijk is dat er voldoende aandacht is voor elke deelnemer. Als er onderling gespeeld wordt, dan is het belangrijk dat dit goed begeleid wordt en liefst één op één gebeurt tussen pups die goed bij elkaar passen. Vervelende ervaringen met andere honden op jonge leeftijd kunnen ervoor zorgen dat uw pup later agressie gaat vertonen naar honden. Vraag bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak om goede adressen. Lees ook de Praktische informatie ‘Hoe vind ik een goede hondenschool’ voor tips bij het maken van uw keuze.

Thuis oefenen

Op de puppycursus leert u hoe u de pup diverse oefeningen kunt aanleren. Het is belangrijk dat u deze thuis oefent. De puppycursus zelf is eigenlijk geen ideale plek om uw pup iets te leren doordat er veel afleiding is. Doe dat oefenen in verschillende situaties en onder verschillende omstandigheden: eerst op een rustige plek zonder afleiding, later maakt u het iets moeilijker.

U kunt de oefeningen ook inbouwen in uw dagelijkse omgang met de hond. Laat hem bijvoorbeeld even zitten voordat hij zijn eten krijgt, of voordat u hem zijn riem aandoet. En uiteraard gewoon ook even tussendoor. Hij gaat dan het samenwerken met u als iets heel leuks en plezierigs leren ervaren, met de nadruk op leren.

Langzaam opbouwen

Na een paar weken moeten de oefeningen verder uitgebouwd gaan worden. Dat is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Pas als de hond een gedeelte van de opbouw van de oefeningen goed beheerst, kunt u verder. Dat is ook eerlijk naar de hond. Hij moet immers wel de gelegenheid krijgen om te leren.

Vergelijk daarbij uw pup niet teveel met andere pups van de cursus. Elke hond leert op zijn eigen tempo, heeft meer of minder aanleg voor bepaalde oefeningen of is meer of minder snel afgeleid. Ook loopt de ontwikkeling niet bij elk ras gelijk. Misschien heeft uw pup meer tijd nodig om iets onder de knie te krijgen, oefen dan rustig door en blijf geduldig. Ook als u een snelle leerling heeft, moet u hem niet overvoeren met training. Geef hem de tijd om alles te verwerken en op te slaan en let erop dat u vooral veel plezier heeft samen!

Vervolgcursus

Na de puppycursus is uw hond toe aan een vervolgcursus. Uw hond is dan een maand of 5 - 6 oud en begint in de pubertijd te komen. Dit is vaak te zien in het gedrag: het kan lijken of alle cursusdagen van de puppycursus helemaal voor niets zijn geweest en alsof de hond er niks meer van snapt of wil snappen. Er zijn speciale pubercursussen, juist om u te helpen uw hond weer dat te laten doen wat hij op de puppycursus eerst wel deed. Bovendien leert u hier vaak meer over lichaamstaal en hoe u om kunt gaan met al die veranderingen die er in uw hond plaatsvinden tijdens de puberteit.

Hondensport

Vanaf ongeveer een half jaar, als de basisoefeningen onder de knie zijn, kunt u zich langzamerhand ook gaan oriënteren op wat er allemaal nog meer mogelijk is met honden. Er zijn talloze vormen van hondensport. Denk aan speuren, zwemmen, fietsen, flyball en dergelijke. Sommige mogen pas als de hond helemaal volgroeid is (na één of anderhalf jaar), andere zijn misschien nu al toegankelijk. Op internet kunt u hier alle informatie over vinden. Twijfelt u of uw hond lichamelijk al toe is aan bepaalde activiteiten, raadpleeg dan uw dierenarts.