Sluiten

70.878 handtekeningen tegen ‘foute puppyhandel’

26-01-2017

De Dierenbescherming heeft op dinsdag 24 januari de 70.878 keer ondertekende petitie ‘Stop foute puppyhandel’ aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken overhandigd. Afgelopen december voerden ze de campagne voor betere wet- en regelgeving op het gebied van puppyhandel.

De Dierenbescherming riep daarbij Van Dam op om hiervoor naar voorbeelden uit België en Frankrijk te kijken. Ze doelen daarbij op een verplicht traceerbaar registratienummer in elke advertentie, de hondenhandelaar verantwoordelijk stellen voor de omstandigheden waarin de pups gefokt zijn en een zogenaamde ‘Witte Lijst’ van geoorloofde hondenfokkers. Hierdoor kan foute puppyhandel beter worden tegengegaan.

Staatssecretaris Van Dam gaf in eerste reactie dat de illegale handel in puppy's een hardnekkig probleem is en dat de overheid er alles aan doet om de illegale puppyhandel de kop in te drukken. Maar dat ook de consumenten goed op moeten letten waar ze hun puppy's kopen.

In Nederland is een grote vraag naar honden, jaarlijks zo’n 150.000. Van ongeveer de helft blijkt de herkomst niet te achterhalen en de Dierenbescherming vreest dan ook dat deze afkomstig zijn van foute fokkers. Veel hiervan zijn gevestigd in Oost-Europese landen, maar ook in ons eigen land zijn er fokkers die het niet zo nauw nemen met de regels en het welzijn van de dieren. Fokteven worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te ‘produceren’. De pups zelf worden veel te jong bij hun moeder weggehaald, zijn hierdoor veel vatbaarder voor ziekten en worden niet of slecht gesocialiseerd wat tot gedragsproblemen kan leiden.

Met het aanbieden van de handtekeningen wordt de petitie gesloten, maar door middel van lobby bij politiek en bedrijfsleven en voorlichting richting publiek blijft de Dierenbescherming zich sterk maken voor een einde aan de foute puppyhandel.