Sluiten

Doe mee: onderzoek naar behandeling van knie-artrose bij honden

01-08-2016

Heeft uw hond last van knie-artrose? De afdeling Orthopedie-Neurochirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) start een onderzoek naar een nieuwe manier van pijnstilling bij honden met deze aandoening. Een vergelijkbaar product wordt momenteel ook getest bij mensen. Om te testen of dit middel ook bij honden effectief is, is men op zoek naar honden met artrose in het kniegewricht met gemotiveerde eigenaren, die mee willen doen aan dit onderzoek.

Doel van het onderzoek

Bij deze studie onderzoekt men de werkzaamheid van een pijnstiller die direct in het aangedane gewricht wordt geïnjecteerd. De pijnstiller is verpakt  in een biomateriaal die het medicijn geleidelijk afgeeft over een periode van ongeveer drie maanden. Het doel van de behandeling is de pijn en ontstekingsreactie in het gewricht te remmen.
De nieuwe techniek biedt verschillende voordelen. Wanneer een operatie om wat voor reden dan ook niet gewenst is, kan een meer effectieve wijze van pijnstilling een prima alternatief zijn. En aangezien de nieuwe techniek over een langere periode werkt, is het niet meer nodig om dagelijks medicijnen via de mond toe te dienen. Als men er dus inderdaad in slaagt om aan te tonen dat de nieuwe wijze van toedienen effectief is, kan dat in de toekomst honden veel pijnklachten schelen, en de eigenaar de kosten van een eventuele operatie.

Wat voor honden kunnen meedoen?

Men zoekt bijvoorbeeld honden die al eens geopereerd zijn, maar waarbij de operatie niet of niet voldoende heeft geholpen. Of honden waarbij de pijnstilling niet goed aanslaat.

Wat wordt er geboden?

U krijgt drie consulten zonder kosten. Dit houdt in dat uw hond grondig wordt onderzocht op gewrichtsklachten (inclusief neurologisch onderzoek en bewegingsanalyses). Inbegrepen bij het onderzoek is ook een röntgenfoto bij de eindcontrole.

Hoe kunt u zich aanmelden?

De selectie gaat altijd via uw eigen dierenarts. Hij of zij zal namelijk eerst moeten beoordelen of de hond in principe in aanmerking komt voor het onderzoek. De hond mag bijvoorbeeld geen andere orthopedische of neurologische afwijkingen hebben. Komt de hond naar mening van uw dierenarts in aanmerking voor het onderzoek, dan moet er ook een röntgenfoto gemaakt worden. Dat kan bij uw dierenarts maar ook in de kliniek van de UKG in Utrecht.

Vervolgens kunt u een afspraak maken bij de UKG en komt u met uw hond naar de poli Orthopedie. Daar wordt beoordeeld of de hond op basis van het klinisch onderzoek en de eerste röntgenfoto kan deelnemen aan het onderzoek.

Meer informatie

Meer over de opzet van het onderzoek en een adres voor meer informatie vindt u op diergeneeskunde.nl.