Sluiten

Titerbepaling ook toegestaan voor pensions

04-02-2016

Om uw kat of hond in een pension te laten verblijven, zijn vaccinaties wettelijk verplicht. Sinds kort is in deze gevallen echter ook een titerbepaling voldoende om te bewijzen dat een dier voldoende bescherming heeft tegen besmettelijke ziekten. Goed nieuws voor mensen die hun hond of kat liever minder vaak willen laten inenten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt namelijk een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft tegen bepaalde ziektes. Wel moet uw dierenarts de titerbepaling goed onderbouwen en duidelijk aangeven wanneer de huisdieren ingeënt zijn of wanneer de huisdieren voor herhaling van de entingen een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.

Hoe werkt een titerbepaling?

Met een vaccinatie wordt een dier gestimuleerd om antistoffen te maken, die beschermen tegen een bepaalde ziekte. Bij een titerbepaling wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed gemeten. Boven een bepaalde hoeveelheid antistoffen is er voldoende bescherming en is een volgende vaccinatie dus (nog) niet nodig.

Bij welke ziekten mag een titerbepaling gebruikt worden?

Titerbepalingen kunnen niet voor elke ziekte gebruikt worden in plaats van vaccinaties, omdat ze niet altijd een goed beeld geven. Bij de hond kan een titerbepaling gebruikt worden om bescherming tegen Parvo, Hondenziekte (Distemper) en Hepatitis (HCC) aan te tonen. Bij de kat is de titerbepaling geldig als het gaat om Kattenziekte (Panleukopenie). De dieren moeten wettelijk wel tenminste 1 keer gevaccineerd zijn tegen deze ziektes.

Tegen niesziekte bij de kat moet wel gevaccineerd blijven worden volgens het entschema, want daarbij geeft een titerbepaling geen betrouwbaar beeld. Dat geldt ook voor (niet wettelijk verplichte) vaccinaties tegen kennelhoest en de Ziekte van Weil bij de hond, die pensions eventueel als extra kunnen eisen.

Geldt dit voor elk pension?

Een pensionhouder mag zelf bepalen of titerbepalingen in zijn pension zijn toegestaan als bewijs van bescherming. Vraag dit dus altijd na als u uw dier in een pension wilt laten verblijven.

Let op: een titerbepaling is niet geldig in plaats van een rabiësvaccinatie!

Als u de grens over wilt met uw hond of kat, is een rabiës vaccinatie verplicht. Hierbij zijn geen titerbepalingen toegestaan. Wilt u reizen met uw dier, dan zult u dus het vaccinatieschema van de fabrikant moeten volgen.

 

Bron: Dibevo.nl, knmvd.nl